JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisene

Strømstøtten: – Så lenge strømprisene er høye, skal vi være med å stille opp for folk, lover ministeren

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) debuterte onsdag i Stortingets muntlige spørretime.
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen i Stortinget.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen i Stortinget.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Etter spørretimen ble hun utfordret om strømstøtten blir videreført fra 1. april.

Svaret var klokkeklart:

– Vi skal stille opp for strømkundene. Så lenge strømprisene er høye, skal vi også være med å stille opp for folk. Det har vi vært veldig klare på, sier Marte Mjøs Persen til FriFagbevegelse.

Så den blir forlenget etter 1. april?

– Hvis det er nødvendig, ja.

– Er det aktuelt å øke støtten, eventuelt gjøre den mindre?

– Jeg har ikke lyst til å si verken det ene eller andre om hvordan vi skal stille opp. Vi skal høste av erfaringer vi har fått nå. Vi ser at for februar-regningen har strømstøtteordningen gitt veldig god støtte til familiene, på over 50 øre per kilowattime. Det har vært et godt bidrag. Det er jeg glad for, sier Persen.

Se tallene: Så høy ble strømstøtta i februar

Rushtidsavgiften

Den såkalte rushtidsavgiften for nettleie er utsatt til 1. juli. Bakgrunnen for det er å gi bedre informasjon og at vi sikrer oss at virkningen blir slik som planlagt. Den skal styre forbruket, som for eksempel lading av elbil til de tider av døgnet hvor det er lurt.

– Men meningen er ikke at nettselskapene skal få økte inntekter. Noen vil kanskje få økt nettleie, blant annet de som har elbil dersom de ikke jevner ut forbruket, sier hun.

– Vi har en god dialog med næringen. Bakgrunnen for at man ønsker å gjennomføre effektbaserte tariffer er å utnytte nettet bedre. Utbygging av nettet har også en stor omkostning for forbrukerne og derfor er det viktig at man ikke bygger ut mer nett enn nødvendig også, sier hun.

Debatt: «Politisk vilje til å løse strømpriskrisa vil gjøre lønnsoppgjøret litt mindre vanskelig»

Ukraina-effekt?

– Tror du krisen i Ukraina vil få betydning for strømprisene i Norge?

– Det er usikkert hvordan det vil slå inn hos oss. Det viktigste her er at vi stiller opp for folk her hjemme, sier statsråden.

Mye delt: Skremt av avsløringene om Statnetts analysebom: Forstår raseriet blant folk

Havvind-satsing

– Er det aktuelt å forsere havvind-prosjektene?

– Vi har store ambisjoner for utbygging av havvind på norsk sokkel. Vi har nå konkretisert planene for nettløsning for det ene prosjektet på Sørlige Nordsjø 2. Det ligger forslag til inndeling i utlysingsområder ute på høring. Vi har også gitt NVE oppdrag om å søke etter nye og flere områder å bygge ut. Vi skal utrede virkninger på kraftsystemet av ulike nettløsninger til havs. De første 1500 megawatten skal gå i en kabel til Norge. Vi ønsker ikke å legge til rette for nye mellomlandsforbindelser som øker eksportkapasiteten fra Fastlands-Norge, sier Marte Mjøs Persen.

– Vi trenger den kraften for å bygge ut norsk industri. Vi skal komme i gang så raskt vi kan, og har store ambisjoner der hvor den forrige regjeringen bare varslet saker men ikke sendte de til behandling, poengterer hun.

Annonse
Annonse