JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon fra første krone:

Studentene tvinges til å studere stadig lenger. Det går ut over pensjonen

230.000 studenter står sammen om å kreve pensjon fra første krone.
Håkon Randgaard Mikalsen og studentorganisasjonen er de store taperne av pensjonsreformen.

Håkon Randgaard Mikalsen og studentorganisasjonen er de store taperne av pensjonsreformen.

Skjalg Bøhmer Vold / NSO

helge@lomedia.no

Et samlet sentralstyre i Norsk Studentorganisasjon (NSO) støtter representantforslaget til Arbeiderpartiet og SV i Stortinget om å gi pensjon fra første krone.

Leder i NSO, Håkon Randgaard Mikalsen, mener studentene er den store taperen etter pensjonsforliket i 2011.

– De aller, aller fleste må jobbe deltid ved siden av studiene. Studiestøtten gjør det umulig å studere på heltid. Enten har du oppsparte midler, foreldre som støtter deg, eller en jobb på fritida. De fleste tjener nødvendigvis ikke over 1G (96.883 kroner, red.mrk.). Derfor er det veldig mange som blir stående uten pensjonsopptjening mens de studerer, sier Håkon Randgaard Mikalsen til FriFagbevegelse.

Regjeringspartiene trosset egen plattform om pensjon fra første krone

Lengre studieløp

Samtidig tar stadig flere og flere høyere utdanning og dermed lange studieløp.

– Flere tar bachelor nå. Flere enn før tar master. Regjeringen legger opp til lengre studieløp. Det betyr samtidig at flere og flere bruker flere år før de kan begynne opptjeningen av pensjonspoeng, poengterer han.

Norsk Studentorganisasjon har hele tiden ment at utdanningsstøtten bør legges til grunn for pensjonsopptjening. Det har de ikke fått gjennomslag for. Nå har sentralstyret i organisasjonen, som har rundt 250.000 medlemmer over hele landet, utvidet pensjonspolitikken sin med å kreve pensjon fra første krone.

Arbeiderpartiet og SV har levert et representantforslag om å innføre pensjon fra første krone, noe som blir avvist av flertallet på Stortinget.

Det er ventet at regjeringspartiene på Stortinget torsdag vil foreslå – og vedta – at det settes ned et partssammensatt utvalg som skal vurdere pensjon fra første krone.

Senterpartiet har foreslått at det skal settes ned et partssammensatt utvalg som skal innføre pensjon fra første krone.

Mens de fire andre partiene, Ap, SV, Rødt og MDG mener dette er utredet godt nok og at tiden er moden for at det kan vedtas allerede nå.

Vekter Henrik: – Du kan jobbe full stilling og ikke tjene opp en krone i pensjon. Det er en helt bisarr ting

Vil følge opp

For Norsk Studentorganisasjon er dette en viktig sak, som kommer til å bli fulgt opp.

– Vi er utålmodige, sier Mikalsen.

I vedtaket fra sentralstyret i NSO, poengteres det at pensjonsreformen fra 2011 satte studenter i en dårligere situasjon enn tidligere.

«Veldig mange studenter og unge jobber innenfor privat sektor. Likevel er det ikke slik at alle jobber så mye at de har en årslønn over 1 G. Det betyr at de mister pensjonsoppsparing i årene de studerer. Studenter bruker også lengre tid på å komme seg ut i arbeidsmarkedet. Enten det er tre, fem, seks år, eller lenger, er det mange år der du potensielt ikke får noen opptjening. I norsk høyere utdanning kan studenter velge mellom flere hundre ulike studieløp. Det er store forskjeller i forventet lønn, etter endt utdanning, mellom disse studieløpene. Mange studenter taper derfor på sikt på grunn av pensjonsordningen, fordi en velger høyere utdanning istedenfor å gå direkte ut i jobb etter videregående. Det er ikke i alle yrker at lønn kompenserer for tiden en bruker i utdanning», mener NSO.

Tre av fire nordmenn vil ha pensjon fra første krone. – Dagens ordning er grovt urettferdig, sier LO-lederen

«Dette gjør at studenter blir straffet med dagens pensjonsordning. NSO mener at studiestøtten kunne brukes som beregningsgrunnlag for opptjening av pensjon. Slik som for eksempel både personer i førstegangstjeneste eller innsatte i fengsel får. Dette er veldig gode ordninger som også burde vært gitt studenter», heter det videre.

«Opptjening av pensjon fra første krone vil sette studenter, som fremtidens arbeidstakere, i en bedre situasjon når de til slutt blir pensjonister. I et moderne kunnskapssamfunn skal man ikke tape i pensjon fordi man velger å ta høyere utdanning. Utdanning er positivt for samfunnet og skal tilgodeses, også i pensjonsopptjeningen.»

Glad for støtten

Leder av ungdomsutvalget i EL og IT Forbundet, Dagfinn Svanøe, er glad for støtten fra Norsk Studentorganisasjon:

– Jeg mener kravet om pensjon fra første krone er et viktig krav for unge og studenter. De bør få pensjonsopptjening på inntekt fra deltidsjobber og sommerjobber, sier Dagfinn Svanøe, leder av ungdomsutvalget i EL og IT Forbundet.

– Prinsippet er veldig enkelt: All inntekt bør gi pensjonsopptjening. Mange av dagens unge risikerer å sitte igjen med godt under halvparten av inntekten i pensjon. Det er altfor lite for de aller fleste, og forslaget Stortinget nå skal behandle bøter på dette, sier Svanøe.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse