JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Studenter får ikke relevante sommerjobber

Til tross for at det norske arbeidslivet skriker etter ingeniører, sliter teknologistudentene med å finne seg relevante sommerjobber.
Nito-studentenes leder mener bedriftene må bli flinkere til å ta inn sommervikarer. Foto: JAN HAAS / NTB scanpix

Nito-studentenes leder mener bedriftene må bli flinkere til å ta inn sommervikarer. Foto: JAN HAAS / NTB scanpix

JAN HAAS / NTB scanpix

Stian Fyen / ANB

Norske bedrifter skriker etter kompetent arbeidskraft. Etter noen tøffe år med høy arbeidsledighet, blant annet for ingeniører i petroleumsbransjen, har nå pilene snudd i norsk økonomi.

Ifølge NTB er det særlig tre yrker norske bedrifter higer etter: Fagarbeidere, teknikere og ingeniører.

Til tross for dette viser nye tall fra Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjons (Nito) studentundersøkelse at de som studerer disse fagene, sliter med å få seg relevante sommerjobber.

Kun én av tre ingeniørstudenter har fått seg relevant sommerjobb denne sommeren. Resten har enten ikke fått seg sommerjobb i det hele tatt (19 prosent), eller de har fått en sommerjobb som ikke er relevant for utdanningen (36 prosent) (se fakta nederst i saken).

Stadig færre unge jobber om sommeren

Rett kompetanse

Studentleder i Nito, Tobias Lynghaug, er oppgitt over tallene.

– Selv om det i en periode har vært økt arbeidsledighet blant ingeniører, er det fremdeles mange arbeidsgivere som sier de sliter med å få tak i rett kompetanse. Noen er flinke til å lyse ut sommervikariater, men jeg skulle ønske det var flere, sier Lynghaug til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han mener at i tillegg til at sommerjobber er svært nyttige for studentene, er de viktige for bedriftene også.

– I realiteten får de muligheten til å avholde et halvannen måneds jobbintervju. Man blir godt kjent med kandidatene, får gjort en grundig vurdering av dem og får mulighet til å plukke ut de beste av de beste, sier studentlederen.

Stian og Kenneth i LOs sommerpatrulje: – Et besøk fra oss kan faktisk forhindre arbeidsgivere i å begå lovbrudd

Manuelt arbeid

Lynghaug innrømmer at problemet kanskje først og fremst ligger hos dem som nettopp har begynt på studiet. Senere i utdanningsløpet blir det enklere å finne seg en relevant sommerjobb.

Men også førsteårsstudentene bør få prøve seg i arbeidslivet, mener han.

– Du har muligheten til å gi førsteårsstudentene jobb i produksjonen med mer manuelt arbeid. Da får de lære om hva som skjer i industrien. Og kanskje neste år eller året etter kan de drive med mer ingeniørrelatert arbeid i den samme bedriften. Det blir en investering i framtiden, sier Lynghaug.

Studentlederen mener noe av løsningen på problemet ligger i tettere samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og bedrifter.

– Vi har i dag et samarbeidsråd med næringslivet, og vi deltar på en del konferanser. LO og NHO arrangerer praksisseminar med en del av NHO-bedriftene, men jeg tror det må bedre koordinering til. Yrkesfagutdanningene har egne opplæringskontorer som koordinerer kontakten mellom skolene og bedriftene. Der tror jeg vi har noe å lære, sier Lynghaug.

Nitos studentundersøkelse er gjennomført blant 808 studentmedlemmer på e-post. Undersøkelsen er gjort denne våren.

Hva skal en 18-åring tjene? Hva sier loven om arbeidstid? Her er sjekklista for sommerjobben

Slik unngår du å bli lurt i sommerjobben

– Unge kvinnelige sommervikarer får ubehagelige tilnærmelser fra mannlige sjefer

Annonse
Annonse