JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2020

SV foreslår en kraftig styrking av Nav. Her er satsingene som skal gagne arbeidslivet

Vi sier klart ifra og går i en helt annen retning enn det regjeringen gjør, påpeker SVs Solfrid Lerbrekk.
Vi vil ha et arbeidsliv som i virkeligheten er for alle, sier stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk (SV) om det partiet satser på i sitt alternative budsjett for 2020.

Vi vil ha et arbeidsliv som i virkeligheten er for alle, sier stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk (SV) om det partiet satser på i sitt alternative budsjett for 2020.

Sissel M. Rasmussen

aslak@lomedia.no

SVs alternative statsbudsjett for neste år legges fram 18. november, men et innblikk allerede nå viser at partiet foreslår å bruke større pengebeløp enn regjeringen på flere områder i arbeidslivet. Blant annet kommer det tydelig fram i SVs kraftige styrking av Nav.

Totalt setter SV av 554 millioner kroner mer enn regjeringen fordelt på oppfølgingsarbeid, Nav-ombud og 2.000 flere tiltaksplasser.

p

– Regjeringen har allerede underfinansiert Nav, og kuttet i avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen (ABE) for neste år er på nesten 60 millioner kroner. Hvis Nav skal følge opp folk ordentlig, må vi også satse på nok folk i Nav, sier SV-politiker Solfrid Lerbrekk til FriFagbevegelse.

Her er det partiet satser på

Her er det SV mener er store og nødvendige satsinger for arbeidslivet i 2020 (beløpene kommer på toppen av det regjeringen foreslår i sitt statsbudsjett):

Arbeidstilsynet styrkes med 60 millioner mer

Styrke Nav med 260 millioner kroner mer.

Nav-ombud: 10 millioner kroner

Kompetansefond for ny grønn omstilling i arbeidslivet: 100 millioner kroner

Økt bemanning i kommunene: 250 millioner kroner mer

• Tiltakspott for økt heltid: 38 millioner kroner

• Tiltakspott for forsøk med sekstimersdag: 25 millioner kroner

2.000 flere tiltaksplasser i Nav: 284 millioner kroner mer

Reversering av kutt i stønader til tiltaksdeltakere i Nav og innstramminger i bruk av ordningen: 42,6 millioner kroner

500 flere varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA): 63 millioner kroner mer. Regjeringen øker med 300 plasser, mens SV mener det er behov for 800.

– Vi sier klart ifra og går i en helt annen retning enn det regjeringen gjør. Vi vil ha et arbeidsliv som i virkeligheten er for alle, påpeker Lerbrekk.

Den norske modellen

Styrkingen av Arbeidstilsynet med 60 millioner kroner mer enn regjeringen er helt nødvendig for å møte dagens virkelighet, påpeker SV-politikeren. Hun mener regjeringen setter av for lite til arbeidsliv og tiltak mot arbeidslivskriminalitet.

ph

– Arbeidslivskriminalitet er et alvorlig problem med store konsekvenser. Med vårt budsjett vil folk merke den større innsatsen vi gjør på dette området. Et krafttak for å beholde og styrke fellesskapet i arbeidslivsmodellen, ikke minst for dem som har havnet utenfor, er viktig for oss, påpeker Lerbrekk.

I SVs alternative budsjett ønsker partiet å gjøre en skikkelig innsats for å gjenreise arbeidslivets bærebjelker med små forskjeller, gode velferdsordninger til alle og høy økonomisk vekst.

Ivrer for en kombinasjon

Erlend Wiborg (Frp), leder av arbeidskomiteen på Stortinget, sier at Lerbrekk har rett i at det er stor forskjell på SV og det partiet hans og regjeringen for øvrig forfekter.

– Der hun har troen på at alt kan løses med politiske vedtak og statlig styring, har jeg mer troen på at en kombinasjon av markedet og politiske rammebetingelser er det beste for folk flest. Dette illustreres ved at Lerbrekk ikke har et eneste forslag for å bedre rammebetingelsene for norsk næringsliv slik at arbeidsplasser trygges og nye kan skapes, sier Wiborg til FriFagbevegelse.

Videre mener han at flere av SVs forslag for å bedre arbeidslivet er å slå inn åpne dører.

p

– Regjeringen har allerede foreslått en styrking av Nav, og Frp har fått gjennomslag for et eget Nav-ombud i regjeringsplattformen. Vi har dessuten gjennomført en økning av antall tiltaksplasser, påpeker Frp-politikeren.

Partsstyrt fond for omstilling

SV foreslår også å opprette et kompetansefond for ny grønn omstilling i arbeidslivet. Dette fondet skal styres ene og alene av fagforeningene og arbeidsgiverforeningene. Det betyr at folk som i dag jobber «på gulvet» på verft og i fabrikker vil få et konkret og nødvendig kurs som bidrar til omstilling. Fondet skal ha et overordnet mandat som krav til grønn omstilling og nødvendig kompetanse.

– Vi møter ikke de utfordringene vi står overfor hvis vi ikke tar med oss hele arbeidslivet. Det er viktig at staten bidrar til dette, sier Lerbrekk.

Annonse
Annonse