JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet:

SV og Rødt varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett: – Det fører ikke til mindre forskjeller, tvert imot

Mindretallsregjeringen Ap og Sp er avhengig av SV for å få revidert budsjett gjennom i Stortinget. Men SV og Rødt tar ikke bølgen over budsjettet.
TAR IKKE BØLGEN: Kari Elisabeth Kaski (SV) varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett.

TAR IKKE BØLGEN: Kari Elisabeth Kaski (SV) varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

SVs finanspolitiske talsperson mener regjeringens forslag til revidert budsjett tar landet i feil retning.

– Det fører ikke til mindre forskjeller, tvert imot vil budsjettet øke forskjellene. Det gir flere fattige. Og klimatiltakene blir svekket. Det er et litt rart utgangspunkt med den regjeringen vi har.

Vi har et solid rødgrønt flertall på Stortinget. Vi har en tydelig ambisjon om å få ned forskjellene i Norge og for å stille opp for folk i forhold til de økte prisene. Det leverer ikke regjeringen på, sier Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.

– Og den leverer ikke i forhold til klimatiltakene, legger hun til.

– Hva gjør regjeringen feil?

– Det er heller et spørsmål om hva de prioriterer pengene på. Budsjettets vinnere er landets rikeste og oljeaksjonærer. Ikke de som har dårlig råd og de som vil at vi skal nå klimamålene våre. Summen når du kutter i bostøtten og i kommunene samtidig som du ikke øker skatten for landets rikeste, det er en feil prioritering, sier Kari Elisabeth Kaski.

– Samtidig kuttes det mer i kollektivtrafikken enn på veiene, legger hun til.

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

– Er revidert en anledning for å gjøre noe med skattene?

– Den forrige regjeringen kuttet formuesskatten gjennom revidert budsjett. Det er all god grunn til å tro at du da også kan øke formuesskatten gjennom revidert, svarer hun.

– Ser du ikke noe positivt?

– Det kommer avvikling av karensåret i AAP (arbeidsavklaringspenger). Det var også en klar lovnad, så det skulle bare mangle. Men det er likevel veldig positivt, sier Kari Elisabeth Kaski.

– Vil du bruke mindre eller mer oljepenger?

– Budsjettet viser at norsk økonomi går bra. Vi har betydelig økte inntekter i forhold til hva vi har budsjettert med. Vi bruker ikke ekstraordinært mye oljepenger. Men det er fornuftig å prioritere bedre enn det regjeringen gjør her. Man prioritere ikke velferd. Man prioriterer heller ikke klima. Det burde man gjort i en større grad, poengterer hun.

Revidert budsjett: Regjeringen vil bruke 352,2 milliarder oljekroner i revidert budsjett – øker med 29,8 milliarder

Kaski spår knallharde forhandlinger. De starter i løpet av mai en gang. Først skal budsjettet finstuderes. Så skal det stilles spørsmål til departementet. Så er deadline i starten av juni.

Rødts finanspolitiske talsperson, Marie Sneve Martinussen, er heller ikke imponert over forslaget til revidert budsjett.

– Jeg er skuffet over at regjeringen ikke finner rom for å gjøre noe med priskrisen til folk flest. Det er ikke gjort noe med avgiftene. Ikke gjort noe med de ulike stønadene. Handlingsrommet har vørt ganske stort. Det brukes tross alt 20 milliarder oljekroner, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

– Burde det vært brukt mer oljepenger?

– Ikke nødvendigvis. Det koker i norsk økonomi på toppen. De med høyest inntekt har hatten voldsom inntekts- og forbruksvekst. Man burde økt skattene for de rikeste, mener Martinussen.

Hun mener – som Kari Elisabeth Kaski – at det er fullt mulig å øke skattene gjennom revidert.

– Det har vært gjort mange ganger før. Forrige regjering kuttet formuesskatten i revidert. Da må det være mulig for en regjering av motsatt farge og øke skattene. Vi reagerer både på profilen og handlingslammelsen i møtet med den priskrigen som rammer arbeidsfolk og folk i distriktene. Jeg hadde trodd at en regjering utgått fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet hadde prioritert annerledes, sier Marie Sneve Martinussen.

– Du ser ikke noe rentespøkelse i bakgrunnen?

– Rentespøkelset er definitivt viktig, men dette handler om summen av pengebruk. Vi vil dra inn kjøpekraft fra de på toppen og bruke det til å finansiere målrettede tiltak for folk med en helt vanlig og dårlig økonomi. Der er det definitivt prenter å hente. Både i en kutt i formuesskatten, men også de med 10 prosent høyest lønn. Er man bekymret for press på økonomien, er det å inndra litt kjøpekraft på toppen som er en rettferdig løsning. Det vil ikke øke renten, mener Rødts nestleder og finanspolitiske talsperson, Marie Sneve Martinussen.

Renta: Revidert budsjett gir ikke grunnlag for høyere rente, mener LOs sjeføkonom

Annonse
Annonse