JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommersiell velferd:

SV utfordrer Ap om velferdsprofitører: – Har nærmet seg oss i retorikken, men ikke i politikken

Arbeiderpartiet bør ta skrittet helt ut og bidra til å hindre at kommersielle aktører tjener store penger på velferdstjenester, mener SV-leder Audun Lysbakken.
SV-leder Audun Lysbakken.

SV-leder Audun Lysbakken.

Jan-Erik Østlie

Ap-leder Jonas Gahr Støre var klar i sin tale på partiets landsstyre nylig. Der kritiserte han regjeringens planer om økt privatisering innen helsesektoren og understreket at internasjonale kjeder ikke skal få «et sugerør inn i vår statskasse og ta ut hundretalls millioner skattekroner i profitt».

– Dette må vi gjøre noe med og stoppe, sa Støre.

Nå plukker Lysbakken opp hansken.

Tøffe ord = tøff politikk?

Arbeiderpartiet må la handling følge ord og samarbeide med resten av venstresiden om å stanse velferdsprofitørene, utfordrer han.

– Ap har nærmet seg oss veldig i retorikken, men ikke i politikken. Og det er det som teller. Det er uklart for meg om de tøffe ordene vil bli fulgt opp av en like tøff politikk, sier Lysbakken til NTB.

– Det vi trenger nå, er en dugnad på venstresiden der vi kan bli enige om en politikk som stenger døren for velferdsprofitørers muligheter til å tjene seg rike på skattepenger, sier SV-lederen. Han viser til at Ap blant annet har stemt mot SVs forslag i Stortinget om å innføre profittforbud i barnehagesektoren.

– Det veldig enkle prinsippet vi vil ha, er at hver skattekrone til velferd skal gå til velferd, ikke til formuene til private eiere. Dette er kjernen i debatten. Vi må sørge for at det ikke er mulig å ta ut profitt på skattebetalernes og brukernes penger i sektorer som barnehage, rusomsorg, barnevern og eldreomsorg. Så måtte dette løses på ulike måter i ulike sektorer, føyer han til.

Henry Kravis og George Roberts er blant USAs rikeste. Nå kaster de seg inn i kampen om norske velferdskroner

Bommer på målet

I Ap avfeies imidlertid utfordringen med at Lysbakken bommer på målet. Støres tale handlet om å forhindre den storstilte privatiseringen av helsetjenestene som regjeringen legger opp til i Granavolden-plattformer, understreker partiets helse- og omsorgspolitiske talsperson Ingvild Kjerkol.

– Det viktigste er å sperre for en privatiseringslov etter svensk modell som vil gi en fast-track for private tilbydere. En slik privatisering vil svekke kommunenes muligheten til å gi gode omsorgstjenester til sine innbyggere og oppfylle rettighetene som Stortinget har gitt, sier Kjerkol til NTB.

I regjeringsplattformen åpner firepartiregjeringen for en ordning med fritt brukervalg i kommunenes helse- og omsorgstjenester, etter modell fra Sverige.

Hun kaller Granavolden-plattformen en marsjordre for privatisering i helsetjenesten, med utvidet fritt behandlingsvalg i sykehusene, flere private bofellesskap og fritt brukervalg i kommunene, blant annet i eldreomsorgen. I Sverige trådte en lignende lov i kraft i 2009. Den gjør det lettere for private aktører å etablere seg – betalt av det offentlige.

– Vi håper SV vil være med på å sperre for denne lovendringen, sier Kjerkhol.

Moxnes: Privatisering av omsorg er konsekvensen av Ap-politikk

Lover reversering

Hun åpner samtidig for at dersom dagens flertallsregjering gjennomfører reformen, vil denne blir reversert i 2021 dersom venstresiden vinner valget.

– Ja, det vil vi, slår hun fast.

Men selv om Ap ikke har stemt for SVs forslag, er det viktig å begrense profitt i velferden, mener Kjerkol.

– Og hvordan vil dere gjøre det?

– Vi lagde en friskolelov i den rødgrønne perioden sammen med KrF. Det sperret for kommersielle skoler. Samme logikk må brukes på andre velferdstjenester. Ap vil prioritere de ideelle aktørene, ikke de kommersielle, sier Kjerkol.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse

Flere saker

Annonse