JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norwegian-ansatte tapte i Høyesterett:

SV vil fjerne smutthull som gjør at arbeidsgivere slipper arbeidsgiveransvar

Partiet vil presisere i arbeidsmiljøloven at ikke arbeidsgiver kan organisere seg vekk fra arbeidsgiveransvaret.
SV-leder Audun Lysbakken vil endre arbeidsmiljøloven.

SV-leder Audun Lysbakken vil endre arbeidsmiljøloven.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Når arbeidstakere organiseres bort og fjernes fra den virksomheten de faktisk er tilknyttet, svekkes de ansattes reelle og formelle stilling. Dommen i Høyesterett gir virksomheter mulighet til å organisere seg slik at de kan beholde all innflytelse over arbeidsforhold, men uten samtidig å sitte med det nødvendige ansvaret for ansatte. Det vil vi gjøre noe med, sier SV-leder Audun Lysbakken til Frifagbevegelse.

SV fremmer representantforslag i Stortinget om å hindre en utvikling der arbeidstakere mister fundamentale rettigheter ved møtestart onsdag. Dette skjer i kjølvannet av den så mye omtalte luftfarts-dommen i Høyesterett i forrige uke. Forslaget er signert Audun Lysbakken og Eirik Faret Sakariassen.

• Følg oss på Facebook

Norwegian-ansatte tapte onsdag i Høyesterett etter en langvarig rettsstrid om hvorvidt morselskapet har arbeidsgiveransvaret for dem eller ikke. Ifølge Høyesterett har ikke Morselskapet Norwegian Air Shuttle arbeidsgiveransvaret for piloter og kabinpersonale i flyselskapet.

Gjennom en omfattende omorganisering gjennom flere år er arbeidsgiveransvaret for piloter og kabinansatte blitt flyttet fra morselskapet. Lysbakken frykter dette kan åpne for at andre bransjer kan ta i bruk denne modellen.

– Det pulveriserer arbeidsgiveransvaret fullstendig. Det kan være starten på en utvikling vi ikke ønsker i norsk arbeidsliv, poengterer han.

– Norwegian-rettssaken truer den den norske modellen, mener Agenda-lederen

Kan miste rettigheter

– Arbeidstakersiden tapte saken. Avgjørelsen åpner for en rettstilstand som rokker ved arbeidstakeres stilling i norsk lov. Norske arbeidstakere står i fare for å miste medbestemmelse og innflytelse. Dommen bidrar til at norsk lov åpner for selskapsmodeller som effektivt hindrer arbeidsmiljølovens vernebestemmelser. Dommens konklusjoner innebærer at rettigheter og ansvar i arbeidsmiljøloven ikke lar seg håndheve, og dermed ikke gir norske arbeidstakere de rettigheter og vern de ifølge lovens intensjon skal ha, heter det i bakgrunnen for representantforslaget til SV.

Lysbakken mener det er helt avgjørende med klare ansvarslinjer i arbeidslivet.

– Arbeidstakere må vite hvem de skal gå til med sine ønsker, krav eller forhandlinger. Hovedregelen om faste og direkte arbeidsforhold i norsk arbeidsliv må presiseres i lov. Med Høyesteretts dom åpnes det for en ny hovedregel om faste og indirekte arbeidsforhold. Dette er en utvikling i strid med hovedregelen i norsk rett som truer norske arbeidsfolks trygghet i arbeidslivet.

Håndheving av forbudet mot ulovlig innleie må styrkes og sanksjonene skjerpes. Hvis ikke blir regelen for ulovlig innleie en regel uten innhold, og arbeidsgiver kan enkelt unngå ansvar ved ulovlig innleie, mener SV-lederen.

Hauglie vil ikke si noe om lovendring etter Norwegian-dom om arbeidsgiveransvar

SV ber i forslaget Stortinget fremme forslag om endringer i arbeidsmiljøloven som sikrer lovens formål med trygge arbeidsforhold ved å presisere arbeidsgiverbegrepet i arbeidsmiljøloven, presisere hovedregelen om faste og direkte arbeidsforhold i norsk arbeidsliv, styrke ansattes adgang til medbestemmelse i egen virksomhet, hindre at arbeidsgiver kan organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret ved å dele opp i underselskaper som ikke driver selvstendig økonomisk aktivitet og sikre effektive håndhevingsmekanismer og sanksjoner ved ulovlig innleie.

Vil tydeliggjøre styringsretten

Også Arbeiderpartiet og Rødt har levert inn representantforslag i kjølvannet av dommen.

– Stortinget ber regjeringen legge fram sak om endring av arbeidsmiljøloven som tydeliggjør at den som har styringsrett, og gjennom dette reelt sett er arbeidsgiver, også får retter og plikter som arbeidsgiver i henhold til arbeidsmiljøloven, heter det i forslaget til Arbeiderpartiet.

Norwegian raser mot politikere som vil endre loven etter arbeidsgiver-dom

Rødt har fremmet forslag om å sette ned et utvalg som skal foreslå lovendringer som tydeliggjør arbeidsgiveransvaret.

– Vi mener at den som har styringsrett også skal ha arbeidsgiveransvar. Vi må få en lovendring som tvinger arbeidsgiver til å ta ansvar. Nå trenger vi en rask endring. Vi utfordrer derfor de andre partiene til å gi sin støtte til vårt forslag som skal behandles på Stortinget allerede i januar, sier Bjørnar Moxnes.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, mener politikerne nå må fikse det Høyesterett ikke fikset.

– Når dagens lov ikke hindrer arbeidsgivere i å organisere seg vekk fra ansvaret sitt må dagens lov endres. De som har styringsrett bør også ha arbeidsgiveransvaret. Det vil sikre klare ansvarslinjer i arbeidslivet, og gi arbeidsfolk mer makt over egen hverdag. Da vet de hvem de skal gå til med sine ønsker, krav eller forhandlinger. Slik det er i dag, kan de mange steder ikke gjøre det. Vi kommer til å fremme forslag om dette på Stortinget, har Hadia Tajik uttalt til FriFagbevegelse.

Venstresiden vil tvinge Norwegian til å ta arbeidsgiveransvar gjennom lovendring

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Annonse
Annonse