JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV vil kutte legestillinger hos Nav. Kan spare 40 millioner kroner

SV vil kutte 40 millioner av potten som går til rådgivende leger i Nav. Solfrid Lerbrekk mener det ikke er nødvendig å overprøve fastleger som har vurdert arbeidsevnen.
Solfrid Lerbrekk (SV) mener det er unødvendig av Nav å bruke 40 millioner kroner på å en ekstra vurdering av Nav-brukere.

Solfrid Lerbrekk (SV) mener det er unødvendig av Nav å bruke 40 millioner kroner på å en ekstra vurdering av Nav-brukere.

Pressebilde/ANB

helge@lomedia.no

FriFagbevegelse har fortalt historien om Rune Breivik, som ble testet om han har mer å gi i arbeidslivet. Ti år etter at han kom inn i Nav-systemet har Nav ikke bestemt seg for om de mener han har god nok helse til å jobbe for å forsørge seg.

SV mener Nav i en mye større grad må stole på leger som allerede har uttalt seg om folks arbeidsevne. Partiet vil kutte 40 millioner på leger i Nav-systemet i sitt alternative budsjett for 2022.

Stole på rådene

– Det er over 80 leger i Nav-systemet i dag. Det er unødvendig å bruke så mye penger på en legekapasitet som skal vurdere diagnoser og vedtak om igjen. Nav må stole på de rådene som gis av fastleger og spesialisthelsetjenesten, sier Solfrid Lerbrekk, arbeidslivspolitisk talsperson i SV, til FriFagbevegelse.

Hun er ikke uenig i at det skal være et antall leger i Nav. De har også andre oppgaver, og gir blant annet råd til saksbehandlere. Lerbrekk mener imidlertid det finnes mange tilfeller som med Rune som blir vurdert, ofte til store smerter, for å måle restarbeidsevnen.

– Jeg har hatt kontakt med mange som har opplevd at rådgivende leger i Nav har kommet med andre råd enn fastleger. Det verste er at de også kan finne på å omgjøre på diagnoser, mener SV-politikeren.

– Det gjør at mange får en ekstra belastning i forhold til en situasjon hvor de er skjøvet ut av arbeidslivet, og med ditto økonomiske forandring i hverdagen. I tillegg blir deres eventuelle diagnoser satt under lupen. For meg blir det veldig skrivebordsaktig at de på nytt skal vurderes av leger som har lite kontakt med virkeligheten og som ikke har møtt pasienten selv, sier Solfrid Lerbrekk til FriFagbevegelse.

Overlege i smertemedisin: – På sitt verste gjør Nav folk sykere

Trenger fastleger

– Disse legene som vi foreslår må gi seg i Nav burde heller bidra inn i fastlegeordningen. Der er det krise og kommuner mangler fastleger over hele landet. Dette vil være en mye bedre prioritering av landets legekapasitet, mener SV-politikeren.

– Det er fullstendig unødvendig å bruke tre forskjellig legeinstanser på hver sak i Nav. To holder i lange baner og det bør være den enkeltes fastlege og spesialisthelsetjenesten, mener Solfrid Lerbrekk.

Annonse
Annonse