JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV vil tvinge regjeringen til å se på følgene av «usosiale kutt»

SV mener regjeringen må undersøke konsekvensene av en rekke kutt som partiet mener rammer de svakeste, og fremmer 15 forslag i trontaledebatten.
SV-leder Audun Lysbakken.

SV-leder Audun Lysbakken.

Ole Palmstrøm (arkivfoto)

– Det er på tide at stortingsflertallet viser respekt for, og interesse for, de mange menneskene i Norge som har vært utsatt for dypt usosiale kutt i de årene de borgerlige har styrt, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Morgan (55): – Jeg er i ferd med å miste leiligheten fordi jeg skaffet meg jobb

– Vise respekt

Onsdag listet han opp alle forslagene i trontaledebatten i Stortinget. De går alle ut på å gi regjeringen ordre om å undersøke hvordan politikken rammer. Det gjelder blant annet kutt i bostøtte, uføretrygd, barnetillegg for uføre, rettshjelpstiltak, arbeidsavklaringspenger, overgangsstønaden for enslige foreldre og gratis fysioterapi for blant andre brannskadde og amputerte.

– Jeg ber Stortinget stemme for disse forslagene, for å vise respekt for de menneskene dette handler om, sa Lysbakken.

Videre vil SV ha oversikt over følgene av kutt i kriminalomsorgen og domstolene. Konsekvensene av at sykehus ikke får kompensert kostnadene for å overta ansvaret for overgrepsmottak står også på listen.

Regjeringen må dessuten undersøke hva det betyr for fordelingen i samfunnet at formuesskatten er redusert og arveavgiften fjernet, samt om det kan dokumenteres noen effekt av dette for næringslivet.

Sukkeravgiftsmotstandere demonstrerte utenfor Stortinget

– Tar regningen

– Det har vært altfor liten oppmerksomhet om det faktum at deler av regningen for skattelettene til de rike har blitt sendt til noen av dem som har minst i Norge. Det gjelder uføre, aleneforeldre og ulike pasientgrupper, sier Lysbakken.

Han mener regjeringen aldri har brydd seg om å kartlegge hvordan det har gått med dem som har «betalt prisen». Derfor må Stortinget instruere regjeringen i å undersøke dette, mener han

Resultatene av undersøkelsen skal legges fram for Stortinget senest sammen med budsjettforslaget neste høst, ifølge SVs forslag, som Stortinget vil stemme over torsdag.

– Prisen for borgerlig samarbeid

Lysbakken bedyrer at hensikten med forslagene ikke er å påvirke Kristelig Folkeparti – som står foran valget om de skal samarbeide med venstresiden eller de borgerlige. Men han mener listen viser sentrumspartiet hva som er prisen for å samarbeide med høyresiden:

– Det er en urettferdig fordelingspolitikk, det har ikke KrF kunnet forhindre som støtteparti for de blå, sier Lysbakken, og minner om at KrF er et parti som er opptatt av å forhindre fattigdom.

– Det er en påminnelse om at hvis det er fattigdomsbekjempelse du ønsker, så får du ikke det sammen med Høyre og Fremskrittspartiet, sier han.

– Det er avgjørende å rigge om skattesystemet og øke barnetrygden kraftig, slo Lysbakken fast i Stortinget.

Annonse
Annonse