JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Midlertidig ansatte

Svært få bedrifter benytter seg av flere midlertidig ansatte

Bare fem prosent av norske bedrifter sier de vil ansette flere midlertidig som følge av den nye arbeidsmiljøloven.
Ikke imponert: Til tross for at endringene i arbeidsmiljøloven fra 2015 ikke har gitt flere midlertidig ansatte i betydelig grad, er LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fortsatt sterk motstander av endringene, og vil fortsette å bruke krefter på å få endret loven etter valget til høsten.

Ikke imponert: Til tross for at endringene i arbeidsmiljøloven fra 2015 ikke har gitt flere midlertidig ansatte i betydelig grad, er LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fortsatt sterk motstander av endringene, og vil fortsette å bruke krefter på å få endret loven etter valget til høsten.

TERJE PEDERSEN / NTB scanpix

Det viser underveisrapporten om endringene i arbeidsmiljøloven utarbeidet av SNF og Fafo på oppdrag fra regjeringen.

Den generelle adgangen til midlertidige ansettelser ble innført i 2015, og endringen var så upopulær at det utløste tidenes største generalstreik ledet av LO, Unio, YS og Akademikerne. Men nå viser en rekke ulike tall og rapporter at økningen i midlertidige ansatte over tid er moderat.

Over 50 kommuner sier nei til den nye arbeidsmiljøloven

Bransjen som endret norsk arbeidsliv

– Ikke overraskende

 Fem prosent av de over 1000 bedriftene som har deltatt i undersøkelsen svarte i 2016 at de ville øke antallet midlertidig ansatte i framtiden som følge av lovendringen. 54 prosent sier at endringen ikke vil ha noe å si for bedriften. Hovedgrunnen til dette er at de enten ikke planlegger å øke bemanningen eller vil gjøre dette på andre måter.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har brukt mye tid de siste årene på å bekjempe lovendringen. Men han er ikke overrasket over at det er såpass få bedrifter som faktisk vil ansette flere midlertidig i dagens arbeidsmarked.

– Vi har sett at det nesten ikke har blitt skapt nye jobber under den sittende regjeringen, verken faste eller midlertidige, så jeg er ikke til å overrasket over at økningen er moderat. Dersom sysselsettingsveksten igjen skulle ta seg opp, må vi regne med at antallet midlertidig ansatte også vil gå opp, sier LO-lederen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Få nyhetsbrevet vårt

2015-nivå

 Etter at endringene i arbeidsmiljøloven trådte i kraft gikk antallet midlertidige ansettelser i Norge kraftig opp. Fra 2015 til slutten av 2016 ble det 25.000 flere midlertidige ansettelser i Norge. Men det siste halve året har trenden snudd. Nå er vi tilbake til omtrent der vi var i 2015, med omtrent 200.000 midlertidig ansatte i Norge. Det tilsvarer 7,7 prosent.

Gabrielsen står fortsatt ved at den generelle adgangen til midlertidige ansettelser bør vekk.

– Midlertidige jobber gir en uforutsigbar arbeids- og livssituasjon. Det går ut over muligheten til å planlegge, å stifte familie og å ta opp lån. Og det gjør det vanskeligere å stå opp mot useriøse arbeidsgivere. Derfor har vi en klar forventning om at en ny regjering tetter igjen den åpningen som de borgerlige partiene skapte for økt midlertidighet for to år siden. Og vi sier klart nei til arbeidsminister Anniken Hauglies nye forslag om å tillate økt bruk av midlertidig ansatte i bemanningsbransjen, sier han.

Arbeidsdagen utvides med to timer fra 1. juli

«Ingen grunn til at de over 60 skal ha mer ferie eller fordeler enn andre»

Så lenge lever folk i ditt yrke

Annonse
Annonse