JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sveits takker nei til minstelønn på 155 kroner

BERLIN: Sveitserne takket søndag nei til innføring av en minstelønn på 155 kroner timen eller 4.000 franc i måneden.
Folk i Sveits er ikke imot lønningen man kan leve av, mener sjeføkonom Daniel Lampart i landsorganisasjonen SGB.

Folk i Sveits er ikke imot lønningen man kan leve av, mener sjeføkonom Daniel Lampart i landsorganisasjonen SGB.

LO Media

frifagbevegelse@lomedia.no

Landsorganisasjonen SGB i Sveits er skuffet etter at sveitserne søndag sa nei takk til innføring av en minstelønn på 4.000 franc i måneden tilsvarende en timelønn på ca 155 norske kroner. Resultatet av folkeavstemningen var likevel ingen overraskelse. Meningsmålinger har lenge vist at det ikke er stemning for å innføre minstelønnssatser i Sveits.

Imidlertid er mange overrasket over at forslaget ble avvist med så stort flertall. Foreløpige tall fra opptellingen viste søndag kveld at hele 77 prosent av velgerne sa nei til minstelønn.

Daniel Lampart, sjeføkonom i SGB, sier ifølge byråmeldinger at man vil fortsette kampen mot lave lønninger uavhengig av avstemningsresultatet søndag. Han anklaget arbeidsgiversiden for angstpropaganda.

– Folk i Sveits er ikke imot lønninger som man kan leve av, sier Lampart ifølge nyhetsbyrået sda.

Vellykket tross alt

SGB-leder Paul Reichsteiner sier at minstelønnsaksjonen har vært vellykket til tross for det negative resultatet.

– I mange bransjer har lønningene beveget seg oppover etter at aksjonen kom i gang, sier han.

Allerede kommende fredag vil hovedstyret i SGB drøfte hvordan man skal fortsette kampen for anstendige lønninger folk de lavtlønte.

På arbeidsgiversiden er man imidlertid svært fornøyd.

– Dette er en storartet seir, sier arbeidsgiverpresident Hans-Ulrich Bigler.

Minstelønnavstemningen kom i stand etter forslag fra et tverrpolitisk initiativ med sterk medvirkning av fagbevegelsen i Sveits. Aksjonen fikk politisk støtte fra det sosialdemokratiske partiet og fra miljøpartiet De grønne, men de øvrige partiene, regjeringen og arbeidsgiversiden var sterkt imot.

Høye lønninger, høye priser

En minstelønnssats på 155 kroner timen ville blitt den høyeste i verden, dersom den var blitt vedtatt. Men Sveits er ikke bare et høytlønnsland, men også et høykostnadsland. Spesielt i byene er levekostnadene så høyre at mange ikke får hjulene til å gå rundt. Man regner med at ni prosent av lønnsmottakerne i Sveits har en månedslønn under 3.300 franc. Det holder ikke til et normalt liv i byer som Zürich eller Geneve, som er blant de dyreste byene i verden.

Avstemningen om minstelønn i Sveits er blitt fulgt med stor interesse i nabolandene, ikke minst i Tyskland, der den nye koalisjonsregjeringen nettopp har vedtatt å innføre en egen lov minstelønnslov. For tyskerne er det nærmest uvirkelig at sveitserne sier nei til en minstelønn på 155 kroner timen eller rundt 18,50 euro. Den vedtatte minstelønn i Tyskland er på 8,50, - ti euro mindre.

Annonse
Annonse