JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye tariffavtaler:

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

Resultatet i uravstemningen levner ingen tvil om at sykepleierne ikke godtar et tillegg på mellom 1.400 og 1.900 kroner i årets kommuneoppgjør.
Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

aslak@lomedia.no

Et enstemmig forbundsstyre i Norsk Sykepleierforbund (NSF) forkastet mandag resultatet etter forhandlingene med kommuneorganisasjonen KS. 95 prosent av deltakerne i uravstemningen stemte nei.

– For oss var det et tydelig signal fra medlemmene. Resultatet i kommuneoppgjøret må ha en profil som legger grunnlag for å løse sykepleiermangelen på sikt. Av det som lå i potten var det ingenting som bidrar til å rekruttere, mobilisere eller beholde sykepleiere, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen til FriFagbevegelse.

Entydig råd fra medlemmene

Deltakelsen i uravstemningen var i overkant av 40 prosent, og det betyr at resultatet ikke var bindende for forbundsstyret.

Forutsetningen er at minst 50 prosent av medlemmene i tariffområdet enten har stemt «ja» eller «nei», eller minst 67 prosent har tatt del i avstemningen. Når ingen av disse kravene er oppfylt, vil uravstemningen bare være rådgivende.

– Vi ønsket at så mange som mulig deltok, og er fornøyde med en klar økning i deltakelsen fra 2018. Dette har gitt oss et klart mandat til mekleren. Selv om avstemningen ikke var bindende for forbundsstyret, var rådet entydig, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

Leder i LO-forbund: Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre

Faren for streik øker

I og med at årets forhandlingsresultatet nå er blitt forkastet av medlemmene, vil NSF og KS bli innkalt til ny mekling.

Dersom partene ikke kommer til enighet, vil det bli streik. Sykepleierforbundet har 36.584 medlemmer som er berørt av meklingsresultatet i kommuneoppgjøret.

– Streik er det virkemiddelet vi som arbeidstakerorganisasjon har, men vi satser på å få til en løsning. KS ønsker i hvert fall å gå i dialog med oss, sier NSF-lederen, som har klare forventninger til meklingen.

– For helsetjenesten og befolkningen er sykepleiermangelen alvorlig. Da må også resultatet vi blir enige om vise en retning for å løse dette problemet, understreker Sverresdatter Larsen.

Plassoppsigelse er meldt, og første mulige streiketidspunkt for sykepleierne i kommunene er første uken i november, ifølge NSF.

Tall: Sykepleiere kan kun kjøpe 3 av 100 boliger i Oslo

Frustrasjon og fortvilelse

Resultatet i kommuneoppgjøret var nedslående, sett med sykepleiernes øyne. Den samlede rammen ble på 1,7 prosent. Det er nøyaktig samme resultat som i det såkalte frontfaget, altså konkurranseutsatt industri i privat sektor.

Tillegget på mellom 1.400 og 1.900 kroner fra 1. september ble møtt med frustrasjon og fortvilelse blant medlemmene.

– Det er jo så lite penger at det blir nesten litt latterlig, ble det blant annet uttalt etter at forhandlingene var avsluttet 16. september.

Derfor valgte også forbundsstyret å benytte seg av medlemsdemokratiet. Resultatet ble sendt til uravstemning blant medlemmene. Også forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen slaktet resultatet i lønnsoppgjøret, men ville ikke si hva medlemmene burde stemme.

– Vi stoler på at medlemmene gjør sine vurderinger ut fra den informasjonen som foreligger, sa Larsen til FriFagbevegelse.

Misnøye blant sykepleierne: – Frontfagsmodellen ble lansert i 1966. Det er over 50 år siden

Slik svarer arbeidsgiversiden

KS vil før meklingen starter vurdere å invitere alle sammenslutninger til en samtale om situasjonen som har oppstått. Foruten NSF har også Utdanningsforbundet sagt nei til resultatet i årets lønnsoppgjør.

– Forhandlingsresultatet har en ramme på 1,70 prosent, det samme som frontfaget, men med de betydelige lønnstilleggene til blant annet sykepleiere og barnehagelærere fra i fjor, var det knapt penger å fordele i år, sier arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS.

Med unntak av NSF og Utdanningsforbundet har samtlige arbeidstakerorganisasjoner i LO, YS og Unio sagt ja til forhandlingsresultatet. Resultat fra årets lønnsoppgjør gjelder derfor for mer enn 70 prosent av arbeidstakerne i KS-området.

Oversikt: Her er resultatene i lønnsoppgjøret så langt

Ikke tradisjon for uravstemning

Norge mangler livsnødvendig kompetanse innenfor helsesektoren, nærmere bestemt opp mot 6.000 sykepleiere, ifølge forbundslederen.

– Mangelen øker for hvert år, og hvis krisen skal bli tatt på alvor, må det gjøres noe for å rekruttere og beholde sykepleiere i yrket. Lønn løser ikke alt, men det virker kjapt, sier forbundsleder Larsen.

Det er ikke tradisjon i NSF for å bruke uravstemning over resultater fra lønnsoppgjør. Det har blitt gjort to ganger før – senest i 2018.

I 1994, i Oslo kommune, godtok medlemmene det framforhandlede resultatet. For to år siden sa flertallet nei, men forbundsstyret vedtok likevel å godkjenne oppgjøret fordi deltakelsen på 28 prosent var for lav til å gå i streik.

Kronikk: Plutselig oppdaget vi hvem som har de kritisk viktige jobbene i velferdssamfunnet

Annonse
Annonse