JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykepleierstreiken har vart i over hundre dager - nå trappes den ytterligere opp

Sykepleierforbundet utvider streiken til Kreftforeningens distriktskontorer i Stavanger, Tromsø og Kristiansand.
Hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Kreftforeningen, Jannicke Rabben (t.v.) og forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild By har lagt ned arbeidet for å få tilbake sykepleieravtalen de har hatt fram til nå. Kreftforeningen på sin side vil likebehandle sykepleierne med andre ansatte.

Hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Kreftforeningen, Jannicke Rabben (t.v.) og forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild By har lagt ned arbeidet for å få tilbake sykepleieravtalen de har hatt fram til nå. Kreftforeningen på sin side vil likebehandle sykepleierne med andre ansatte.

Stian Fyen, ANB

Fredag går to spesialsykepleiere i Stavanger ut i streik, mens ytterligere to medlemmer tas ut ved distriktskontorene i Tromsø og Kristiansand torsdag 28. september. Dersom konflikten ikke er løst innen den tid, vil 29 av Norsk sykepleierforbunds (NSF) 34 medlemmer i Kreftforeningen være tatt ut i streik.

• Følg oss på Facebook

Da Kreftforeningen gikk fra arbeidsgiverforeningen Virke til NHO Abelia, ble sykepleierne ansett for å være funksjonærer og mistet dermed tariffavtalen de hadde som sykepleiere. Sykepleierne mener de mister både streikerett og minstelønnssatser i det nye avtaleverket, og streiker for å få beholde sykepleieravtalen.

Norsk Sykepleierforbund og nestleder Solveig K. Bratseth sier dessuten at de er kraftig provosert over at Kreftforeningen påstår at jurister, sosionomer eller andre yrkesgrupper, like gjerne som en sykepleier med spesialisering på feltet, kan svare dem som kontakter Kreftlinjen med helsefaglige spørsmål.

– Vi anerkjenner kompetansen til jurister og sosionomer som svarer på spørsmål innen sitt fagfelt. Men vi kan ikke skjønne at Kreftforeningen nå velger å svekke dette viktige pasienttilbudet ved å tukle med spesialsykepleiernes lønns- og arbeidsvilkår, sier Bratseth.

Kreftforeningen mener det er urimelig at sykepleierne skal beholde sykepleieravtalen når de på samme arbeidsplass har ansatt for eksempel jurister som funksjonærer i lignende stillinger. Organisasjonssjef Jacob Conradi avviser også at tilbudet til norske kreftpasienter svekkes.

– På Kreftlinjen i dag sitter det spesialsykepleier som svarer på helsefaglige spørsmål under hele åpningstiden. Alle får svar, selv om kan det ta noe lenger tid nettopp på grunn av streiken. Vi har ikke satt denne jobben til jurister og sosionomer. De svarer på spørsmål rundt sitt fagfelt – som de alltid har gjort, sier Conradi.

Disse yrkene får trene i arbeidstiden

I Kreftforeningen og Abelia mener man Sykepleierforbundet tar feil på flere punkter.

– Streiken handler naturligvis ikke om hvorvidt Kreftforeningen anerkjenner sykepleiernes kompetanse. Det er det ikke noen tvil om at de gjør. Nettopp derfor har vi strukket oss langt for å få på plass en tariffavtale med NSF, men opplever liten vilje der til å finne en løsning, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

Han påpeker at Kreftforeningen har tilbudt samme arbeidsvilkår, lønn, arbeidstid og pensjon som sykepleierne hadde under den forrige tariffavtalen, og at de ikke mister den lovregulerte streikeretten.

– Streiken handler ikke om sykepleiernes vilkår i Kreftforeningen. Den handler om at NSF sentralt ikke har tillit til lokale parter, og forsøker å presse gjennom et offentlig avtaleverk i privat og ideell sektor, sier Haugli.

Streiken rammer Kreftforeningens kontorer i Oslo, Bergen, Kristiansand, Hamar, Trondheim, Tønsberg, Stavanger og Tromsø.

Les mer om streiken:

Beskylder Kreftforeningen for streikebryteri

Nesten tre av fire sykepleiere i Kreftforeningen streiker fra mandag

Dette er allerede tidenes lengste sykepleierstreik – nå trappes den kraftig opp

Tvungen mekling mellom Kreftforeningen og sykepleierne førte ikke fram

I streik for å beholde sykepleieavtalen

Ansatte i Kreftforeningen kan miste retten til å streike – nå truer de med streik

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse