JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar streikebryteri til Arbeidsretten

Mens havnearbeiderne i Tromsø er i streik, bruker havna andre til å gjøre deres jobb. Nå har LO og Transportarbeiderforbundet stevnet arbeidsgiverne for Arbeidsretten for å få en avklaring på situasjonen.
Tidligere redaktør i Transportarbeideren, nå i støttegruppa for havnearbeiderne, Vegard Holm, bæres bort av politiet under blokaden 12. juni. Politiets aksjoner understreker behovet for en avklaring i Arbeidsretten, mener NTF.

Tidligere redaktør i Transportarbeideren, nå i støttegruppa for havnearbeiderne, Vegard Holm, bæres bort av politiet under blokaden 12. juni. Politiets aksjoner understreker behovet for en avklaring i Arbeidsretten, mener NTF.

Jan-Erik Østlie

ROY ERVIN SOLSTAD

res@lomedia.no

Det var i begynnelsen av juli stevningen av NHO og NHO Logistikk og Transport ble sendt til Arbeidsretten.

Lang konflikt

Utgangspunktet for konflikten er kampen for tariffavtale ved Risavika Terminal AS utenfor Stavanger. Der ble det iverksatt boikott fra 1. november 2013. En drøy måned senere, den 7. desember ble havnene i Mosjøen og Tromsø tatt ut i sympatistreik. I Tromsø ble havnearbeiderne utestengt fra havna, og arbeidsgiverne satt inn andre til utføre lossing og lasting i Tromsø Havn.

– Dette mener vi helt klart er streikebryteri. Våre medlemmer og andre fagorganiserte har ved flere anledninger blokkert lossing og lasting på Hurtigruta for å forhindre dette streikebryteriet, men er jaget bort av politiet. Gjennom søksmålet som er anlagt for Arbeidsretten, vil vi få en avklaring på hvorvidt det foregår streikebryteri i havna og om det er adgang til å benytte arbeidsrettslig boikott etter arbeidstvistloven, sier forbundsleder Roger Hansen i NTF.

Avviser streikebryteri

Både NorLines og andre arbeidsgivere i Tromsø havn hevder på sin side at det ikke er streikebryteri å bruke andre enn havnearbeiderne ved Tromsø Losse- og lastekontor til lossing og lasting, siden disse arbeiderne ikke er ansatt hos disse arbeidsgiverne, men ved losse- og lastekontoret. Dette synet støttes av NHO.

– Dette blir helt feil. Det er arbeidsgiverne i Tromsø havn som eier losse- og lastekontoret. De er tariffbundet til å bruke havnearbeiderne ved dette kontoret til lossing og lasting. Når andre blir brukt til å utføre lossing og lasting, er dette selvsagt streikebryteri, sier Roger Hansen.

Stort behov

Konflikten i Tromsø mellom havnearbeiderne og arbeidsgiverne har medført flere blokader av lossing og lasting av Hurtigruten. Ved den siste blokaden før sommeren, ble 41 demonstranter pågrepet og bøtelagt av politiet. Roger Hansen er klokkeklar på at politiet med dette har stilt seg på arbeidsgivernes side.

– Dette har økt konfliktnivået ytterligere. For første gang på svært lenge, har politiet grepet inn med makt i en arbeidskonflikt, utelukkende til fordel for arbeidsgiverne. Politiet bryter dermed en tradisjon som har vart i mange tiår. Dette er under enhver kritikk, og understreker behovet for å få slått fast at det er legalt å aksjonere mot streikebryteri, sier forbundsleder Roger Hansen.

Det er foreløpig ikke berammet noe tidspunkt for arbeidsrettssaken, men forbundet har bedt om hasteberamming.

Annonse

Flere saker

Annonse