JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Teknisk beregningsutvalg:

Teknisk beregningsutvalg tror prisveksten i år blir lavere enn tidligere forventet

TBU justerer ned prisveksten fra 1,5 prosent til 1,2 prosent. Men det er mye usikkerhet i økonomien.
Leder i TBU, Geir Axelsen, mener at den viktigste endringen i den endelig rapporten fra utvalget er at anslaget for prisveksten er justert ned.

Leder i TBU, Geir Axelsen, mener at den viktigste endringen i den endelig rapporten fra utvalget er at anslaget for prisveksten er justert ned.

Jan Richard Kjelstrup / ASD

torgny@lomedia.no

I dag leverte Teknisk Beregningsutvalg for lønnsoppgjørene sin endelige rapport. Den største forskjellen fra den foreløpige rapporten som ble levert i februar er at anslaget for prisveksten justeres ned fra 1,5 prosent til 1,2 prosent.

Viktig for partene

– Dette tallet er viktig for partene i lønnsoppgjøret, sier TBU-leder Geir Axelsen til FriFagbevegelse. Teknisk beregningsutvalg (TBU) er et offentlig utvalg hvor alle partene i arbeidslivet er representert med sine fremste økonomiske eksperter. Utvalget skal levere et tallgrunnlag før lønnsoppgjøret slik at selve tarifforhandlene ikke skal dreie seg om hvilket tall som er det riktige.

– Det er stor usikkerhet til det meste også prisanslaget. Oljeprisen, kronekursen og utviklingen i elektrisitetsprisen kan gi store utslag på prisveksten. På den andre siden er det at vi har fasiten for årets fem første måneder gjør at det er større sjanse for at vi treffer, sier Axelsen.

• Les også: Fjorårets lønnsvekst var den største på seks år. Sjekk din bransje

Mye identisk

Store deler av rapporten er så å si identisk med den foreløpige rapporten. Det gjelder for eksempel oppsummeringen av lønnsutviklingen i 2019, men de to kapitlene som omhandler den makroøkonomiske utviklingen og utviklingen i konkurranseevnen er nye.

– Her er det stor usikkerhet, og vi har støttet oss på den siste rapporten fra OECD som kom tidligere i juni om utviklingen i verdensøkonomien. Her slås det fast at det er utviklingen i korona-pandemien som er den viktigste faktoren, og den største usikkerheten i verden framover.

Axelsen sier at TBU ikke har vært i kontakt med norske helsemyndigheter for å få en prognose over utviklingen i Norge.

Les også: Korona kan bremse lønnsveksten, mener NHO-topp

Usikkerheten om smitten

I rapporten skriver utvalget «Usikkerheten rundt utviklingen i norsk økonomi er uvanlig stor, og knytter seg først og fremst til smitteforløpet og varigheten av smitteverntiltakene. En eventuell oppblomstring av viruset, enten i Norge eller i utlandet, vil kunne føre til nye tilbakeslag for norsk økonomi.»

De peker også på siden styringsrenten nå er satt til 0 prosent, er det pengepolitiske handlingsrommet brukt opp.

Selv om det er stor usikkerhet om utviklingen framover, er det stor enighet om at det vil bli nedgang i økonomien i år. Usikkerheten er hvor stor nedgangen blir.

• Les også: Så lavt kan lønnstillegget bli i år: – Lønnsoppgjøret er ikke avlyst, men utsatt

Kan justere i augsust

– Vi har nå kommet midt i året, lønnsoppgjøret kommer et halvt år seinere enn normalt. Har det vært vurdert å ta med litt av lønnsutviklingen i 2020 for å få mer oppdaterte tall inn i lønnsoppgjøret?

– Nei, det har vi ikke, og det vil være svært komplisert. Vi har heller ikke fått noen krav fra partene i arbeidslivet å gjøre det. Men hvis utvalget har behov for å justere anslaget over prisveksten i august, så står vi fritt til å gjøre det.

• Les også: TBU utsetter sin rapport om tallgrunnlaget for årets lønnsoppgjør

Annonse
Annonse