JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samfunnssikkerhet og beredskap:

Tiltak for å sikre befolkningen er nærmest utelatt i regjeringens melding om samfunnssikkerhet, mener LO

LO etterlyser mer om konkrete tiltak og prioriteringer i regjeringens melding om samfunnssikkerhet. Tankesmien Agenda mener den kun er å regne som en oppsummering.
LO og Tankesmien Agenda gir regjeringens melding om samfunnssikkerhet slakt. Begge parter mener meldingen er for lite konkret.

LO og Tankesmien Agenda gir regjeringens melding om samfunnssikkerhet slakt. Begge parter mener meldingen er for lite konkret.

Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

helge@lomedia.no

I dag kom regjeringens melding om samfunnssikkerhet.

– Meldingen er fullstendig tannløs og først og fremst en oppsummering av tiltak som regjeringen allerede gjør. Krydret med noen spredte satsinger som allerede er kjent fra statsbudsjettet, sier Axel Fjeldavli, rådgiver for beredskap i Tankesmien Agenda, til FriFagbevegelse.

Han mener regjeringen viser en begrenset vilje til å prioritere beredskapen i en tid med klimaforandringer og en geopolitisk situasjon som er mer ustabil enn på lenge.

– Regjeringen må rydde opp i en del av de alvorlige problemene som beredskapsapparatet har med samvirke og koordinering, og uthulingen av den lokale beredskapskapasiteten. Kommunene er underfinansiert, politiet sentraliseres og Sivilforsvaret er kronisk underprioritert, ramser Axel Fjeldavli opp.

Han hadde ønsket at denne meldingen tok dette inn over seg.

– Det opplever jeg slett ikke at den gjør, sier han.

– Alle har skjønt hvor viktig beredskapen er for folk og for landet. I korona-året 2020 er det tydeligere enn kanskje noensinne, poengterer han.

Les også: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet, tross advarsel i november

Forventet mer

LO er tilfreds med at regjeringen endelig har klart å legge fram en samfunnssikkerhetsmelding, men hadde forventet mer når det gjelder konkrete tiltak og prioriteringer.

LO-sekretær Are Tomasgard mener regjeringen er for opptatt av å beskrive hendelser, noe Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gjør hvert eneste år.

Regjeringen skriver selv i meldingen: «Oppsummert er de sivile beskyttelsestiltakene samlet sett mangelfulle og utdaterte, og tiltakene vil ikke kunne beskytte befolkningen på en tilfredsstillende måte».

– Dette er svært alvorlig. Enda mer alvorlig blir det når tiltak for å sikre befolkningen nærmest er utelatt i meldingen, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.

Han minner om at Høyre i 2013 gikk til valg på at beredskapen ville vært bedre 22. juli med Erna Solberg som statsminister.

– I 2015 fikk regjeringen Solberg «den mest alvorlige kritikken Riksrevisjonen noen gang har levert». Da må vi forvente at regjeringen, som øverste ansvarlig, faktisk evner å legge fram konkrete tiltak og vise at de vil prioritere dette arbeidet, mener Tomasgard.

– Sikkerheten til innbyggerne er det viktigste av alt. Regjeringen har ansvaret. Denne meldingen må følges opp med konkrete tiltak og prioriteringer. Og det må skje raskt, mener Tomasgard.

Les også: Får vi store flommer eller skogbrann nå, har Sivilforsvaret lite å stille med, frykter tillitsvalgte

Satser på forebygging

Justisminister Monica Mæland (H) sier at arbeidet med samfunnssikkerheten må ta utgangspunkt i utfordringene vi står overfor nå.

– I dette bildet blir forebygging viktigere. Forebygging bedrer evnen til å beskytte våre verdier og øker samfunnets motstandsdyktighet, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

– Meldingen gir ikke svar på alle spørsmål, men regjeringen ønsker å løfte dem fram og legge til rette for gode diskusjoner, sier justis- og beredskapsministeren.

Annonse

Flere saker

Annonse