JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

To skritt fram, ett tilbake

I svært mange land er det direkte farlig å være åpen homofil eller lesbisk. Fagbevegelsen spiller en sentral rolle i homokampen både ute og hjemme, mener Anette Trettebergstuen (Ap).
EUROPRIDE: LO inviterte i dag til frokostmøte i forbindelse med EuroPride. Arne B. Grønningsæter fra Fafo og Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet innledet.

EUROPRIDE: LO inviterte i dag til frokostmøte i forbindelse med EuroPride. Arne B. Grønningsæter fra Fafo og Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet innledet.

Torkjell Trædal

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

– Vi i LO vet at denne kampen må føres kontinuerlig, og vi tror at synlighet er det viktigste virkemiddelet mot diskriminering og trakassering.

Det sa LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik da LO i morges inviterte til frokostmøte i forbindelse med EuroPride.

Fra 20. til 29. juni er Oslo vertskap for EuroPride – den årlige festivalen som samler homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (lhbt-personer) fra hele Europa. LO deltar i festivalen, med stand i Pride Park på Rådhusplassen, med egen flåte i lørdagens parade – og altså med å arrangere et eget frokostmøte om temaet.

Takket fagbevegelsen

Anette Trettebergstuen, stortingspolitiker fra Arbeiderpartiet, takket fagbevegelsen for innsatsen i homokampen.

– Den juridiske kampen er nesten fullendt. Det er mye takket være arbeiderbevegelsen og fagbevegelsen, sa hun og viste til blant annet felles ekteskapslovgivning og homofile pars rett til adopsjon, som kom på plass i 2009. Men også Trettebergstuen understreket at en rettighet ikke nødvendigvis er vunnet en gang for alle. Det viser også situasjonen internasjonalt.

Trettebergstuen siterte Charles Dickens for å beskrive situasjonen for lhbt-personer på verdensbasis: «It was the best of times, it was the worst of times». Mens det skjer store framskritt blant annet i USA og i Asia, er homofile og lesbiskes rettigheter under sterkt press både på det afrikanske kontinentet og i vår egen bakgård, Europa.

Smitte-effekt

Folkerike afrikanske land som Nigeria og Uganda har de siste årene strammet inn sin lovgivning. I disse landene har homofile handlinger vært straffbare også tidligere, det nye nå er at det å være homofil eller lesbisk gjøres ulovlig. Dette skaper en domino-effekt på resten av kontinentet, påpeker Trettebergstuen. Selv Sør-Afrika, som tidligere har vært et fyrtårn i arbeidet for lhbt-personers rettigheter, viser nå mindre interesse for å ta tak i dette arbeidet.

Også situasjonen i Europa må karakteriseres som «the worst of times», mener Trettebergstuen, med Russland i en ledende rolle. Anti-homoloven fra 2013, som forbyr «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner», har fått mye oppmerksomhet.

– I praksis betyr det at du kan bli arrestert for å henge et homoflagg i vinduet ditt, påpeker Trettebergstuen.

Mindre kjent er det at Russland også forbyr homofile og lesbiske å adoptere eller gi blod, og at homofile par kan miste foreldreretten til barna sine. Stemningen i Russland får nå følger også i andre land. Flere østeuropeiske stater har forsøkt å innføre lignende lovverk, deriblant Ukraina, Hviterussland og Armenia.

– Utviklingen i vår egen bakgård er ekstremt bekymringsfull, sier Trettebergstuen.

Stille diplomati

Arbeiderparti-politikeren mener løsningen ikke ligger i høylytte protester, men i det stille diplomatiet.

– Ved hjelp av det stille diplomatiet har vi fått frigitt mennesker som har vært fengslet for homofili – uten at det har vært skrevet en eneste avisartikkel om det. At utenriksministeren skriver brev og markerer seg offentlig i disse spørsmålene vil ofte virke mot sin hensikt.

Nå må fagbevegelsen legge press på regjeringen slik at den fortsetter det internasjonale arbeidet for lhbt-personers rettigheter, understreker Trettebergstuen.

Utviklingen i vår egen bakgård er ekstremt bekymringsfull.

Anette Trettebergstuen

Møter diskriminering i arbeidslivet

Homofile menn tjener mindre enn heterofile, mens lesbiske kvinner tjener mer enn sine heterofile søstre. Det viser forskning fra Sverige.

Selv om Norge i all hovedsak er et trygt land for lhbt-personer, er intoleranse og diskriminering utfordringer også her. Forskningsleder ved Fafo, Arne B. Grønningsæter, gikk gjennom noe av forskningen som finnes på lhbt-personer i arbeidslivet under dagens frokostmøte.

En norsk levekårsundersøkelse fra 2013 viste at det store flertallet av lesbiske, homofile og bifile ikke opplevde diskriminering på arbeidsplassen knyttet til seksuell orientering. Det betyr imidlertid ikke at diskriminering ikke finner sted. Et svensk forskningsprosjekt der man sendte inn fiktive jobbsøknader på reelle stillingsutlysninger, dokumenterte at lesbiske og homofile diskrimineres når de søker jobb. Flere studier viser også at homofile menn i snitt tjener dårligere enn heterofile. Lesbiske kvinner derimot tjener bedre enn sine heterofile medsøstre. Arne B. Grønningsæter mener det er grunn til å tro at dette kan gjelde også i Norge, og peker på flere mulige forklaringer:

• Homofile menn diskrimineres.

• Homofile og lesbiske velger i større grad yrker som ikke er «kjønnstypiske».

• Lesbiske kvinner jobber mindre deltid.

Vanskelig for transpersoner

Om det kan være utfordrende å være åpen homofil, lesbisk eller bifil på arbeidsplassen, tyder forskningen på at utfordringene er enda større for transpersoner. Den store europeiske undersøkelsen «EU LGBT Survey» fra 2013 viste at transpersoner opplever mer diskriminering enn både lesbiske og homofile. I undersøkelsen fant forskerne at transpersoner har høyere arbeidsledighet og lavere deltakelse i arbeidslivet enn resten av befolkningen, og at kjønnsidentiteten i svært mange tilfeller hadde konsekvenser for karrieren.

LO i Norge har nylig utarbeidet en egen veileder som forteller om ulike former for kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet og hvordan man bør møte dette på arbeidsplassen.

Annonse
Annonse