JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs sommerpatrulje

Tøffe arbeidsvilkår for sommervikarene på Tusenfryd

Ungdomssekretær Karina Veum i Norsk Arbeidsmandsforbund, som leder sommerpatruljen, vet at mange ungdommer er underbetalt og er spent på hva som møter dem på Tusenfryd.
De ni tillitsvalgte fra LOs sommerpatrulje var på Tusenfryd for å sjekke arbeidsvilkårene til de unge ansatte.

De ni tillitsvalgte fra LOs sommerpatrulje var på Tusenfryd for å sjekke arbeidsvilkårene til de unge ansatte.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Tusenfryd har akkurat åpnet og det er en varm sommerdag. Målet er å intervjue så mange unge sommervikarer som mulig, om arbeidsforhold deres og hva de vet om arbeidslivet. Sommerpatruljen splittes og fordeler parker seg imellom.

Medieoppslag skapte entusiasme

Uka før har Karina Veum og flere vært i media og snakket om at de er meget misfornøyde med arbeidsvilkårene for de yngste arbeidstakerne i parken.

Etter å ha blitt forelagt noen av arbeidskontraktene har Veum uttalt at fornøyelsesparken bryter regelverket for barn og unge arbeidstakere. Og er særlig skeptiske til at ungdommene har for lav sats på overtidsbetaling, lav sats på feriepenger og reagert på at de har avlyst planlagt arbeid hvis det er dårlig vær. I dag skal Veum og de andre vaktbikkjene gå inn med åpent sinn og lytte til ungdommenes egne historier.

De har med seg et mobilt spørreskjema samt en del informasjon og sukkertøy til de som stiller opp. Det er flere av de unge ansatte som ønsker LOs tillitsvalgte velkommen og roser Veum for at hun har tatt opp arbeidsvilkårene med ledelsen.

Fra LO stilte; Daniel Lorentzen, Bjørn Kåre Fagerholt, Harald Grønskar, Gudrun Aagaard Goffeng, Svein- Frode Pettersbakken, Lill Fredriksen, Karina Veum, Berit Madsen og Scott Blomberg. Noen har deltatt i sommerpatruljen før, mens andre var på sitt første besøk.

Fra LO stilte; Daniel Lorentzen, Bjørn Kåre Fagerholt, Harald Grønskar, Gudrun Aagaard Goffeng, Svein- Frode Pettersbakken, Lill Fredriksen, Karina Veum, Berit Madsen og Scott Blomberg. Noen har deltatt i sommerpatruljen før, mens andre var på sitt første besøk.

Nina Hanssen

Silje Myrseth, HR-sjef på Tusenfryd, stiller også opp i Tusenfryd-uniform og ønsker sommerpatruljen velkommen. Hun forteller at hun også startet som sesongarbeider parken, og at det jobber mellom 700–750 ungdommer her på sommeren.

Positive og underbetalte

Ungdommene på vakt i fornøyelsesparken er positive til å fortelle om sin arbeidssituasjon. Vi følger Veum og Lill Fredriksen (52) fra forbundskontoret i NAF mens de intervjuer folk. De fleste som blir intervjuet vil være anonym. Den første er en 16-åring som bor i lokalmiljøet. Hun sier hun trives godt, men synes det er slitsomt at hun aldri kan sette seg ned på en stol. Dessuten blir lunsjpausen ofte avbrutt, fordi hun blir stoppet av spørrelystne besøkende når hun løper til pauserommet i uniform.

I likhet med de fleste har også hun 104 kroner i timen. Det er få av ungdommene som vet hva verneombud er eller om de har noe sånt på Tusenfryd. Noe Veum merker seg. Etter noen timer samles LOs sommerpatrulje for lunsj og for å sammenligne notater før de skal fortsette. Mange av de unge har samme spørsmål, men er overordnet positive til LO og mange melder seg inn i en fagforening.

Ungdommene på vakt i fornøyelsesparken er positive til å fortelle om sin arbeidssituasjon.

Ungdommene på vakt i fornøyelsesparken er positive til å fortelle om sin arbeidssituasjon.

Nina Hanssen

Til sammen får ungdomspatruljen snakket med 35–40 unge arbeidstaker. Svært få kjente til verneombuds ordningen deres, og ingen av de spurte kunne fortelle hvem verneombudet var. En tilbakemelding som ble en gjenganger var at de ofte ikke rakk å ta den pausen de hadde krav på, fordi det tar tid å gå til pauserommet og de får ikke forlate plassen før de har pause. I tillegg må de da være tilgjengelige for publikum hele veien til pauserommet, selv om den tiden ikke er betalt. Det ble også nevnt at de ikke får sette seg ned, lene seg mot noe eller avlaste beina mens de står på post, og at de derfor også var ekstremt slitne mot slutten av dagen. En annen ting de patruljerende merket seg var at flere under 18 nevnte at det hender de må jobbe overtid. Her minnet Veum og de andre om at arbeidsmiljøloven tillater ikke personer under 18 år å jobbe overtid.

– Det kan jo være noen misforståelser om hva overtid er og hva som utløser det, men vi fikk i hvert fall tilbakemelding fra de under 18 at de jobbet overtid, forteller Veum. For alle som melder seg inn i LO kan forbundet kreve at de får skikkelige lønnsbetingelser og det var flere som ble ungdomsmedlem.

Vi har forbedringspotensial

Da HR-sjef Silje Myrseth får fremlagt hovedtrekkene av det patruljen fant, så takker hun for gode innspill fra LO.
– Vi har en ordning med sesongverneombud og i tillegg en ordning med tillitsvalgte i avdelingene. Ut fra observasjonene som ble gjort av sommerpatruljen ser jeg at vi har et forbedringspotensial med å kommunisere ut ordningen med sesong-verneombud, sier hun til FriFagbevegelse.no.

Hun merker seg også at noen har gitt tilbakemelding om pausene:

– Vi følger opp om det skulle være tilfelle, sier hun og understreker at de har flere pauserom, men de som jobber lengst unna vår bemannede kantine får som hovedregel lenger pause enn de som jobber nærme.

Tusenfryd har 120 åpningsdager i året og det er 32 attraksjoner og 16 spisesteder i parken der det jobber sommervikarer. HR-sjefen forteller at hvert år er det en del arbeidsuhell, men det er som regel at folk brenner seg på vaffeljern, får desinfeksjonsmiddel i øyet eller andre små uhell som skjer. I dag er det 200 unge arbeidstakere på jobb i parken. Silje Myrseth har selv på intranettet oppfordret ansatte om å være imøtekommende når LOs sommerpatrulje kommer, og sier de får tilkalle sin nærmeste leder om de trenger avlastning under patrulje besøket.

– Når det gjelder tilbakemeldinger om at det er slitsomt å stå/gå en helg dag, så forstår vi det. Enkelte steder kan den ansatte sitte noe under dagen, mens andre steder lar det seg ikke så lett kombinere med å gi gjesten en god opplevelse av tilstedeværelse. Der det ikke er hensiktsmessig å sitte/lene seg forsøker vi heller å tilrettelegge for flere pauser, lover hun. HR-sjefen sier at når det gjelder overtid, så forholder de seg til regelverket.

– Vi har et vaktlistesystem som tillater at ansatte tar på seg ekstravakter selv, og forsøker å være så fleksible vi kan her, sier hun. Ifølge henne foretas det opp mot 6000 vaktbytter hver sesong, og selv om de følger godt med på arbeidstidsreglene også ved vaktbytter, så er det selvfølgelig mulig at det glipper av og til når de ansatte ber om ekstra vakter, sier Myrseth. Hun forstår at sommerpatruljen synes det var litt uklart om medarbeiderne som ble spurt faktisk har jobbet overtid – da de gjerne tror at de har det hvis de jobber lenger enn vakten varer.

– Etter besøket av sommerpatruljen har jeg gjort en sjekk i lønnssystemet, og det har ikke vært jobbet overtid for noen under 18 år, sier Silje Myrseth som er HR sjef på Tusenfryd.

Annonse
Annonse