JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

I konflikt med arbeidsgiver

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Tommy Storeide Vangen trodde han hadde skutt gullfuglen da han fikk jobb som assisterende butikksjef i Coop. I stedet ble han utbrent, langtidssykmeldt – og til slutt oppsagt.


12.01.2021
16:37
11.03.2021 09:16

erlend@lomedia.no

Han endte i varehandelen ved en tilfeldighet. Det starta som en ekstrajobb ved siden av skolen som 15-åring i Ica. Tommy Storeide Vangen trivdes godt som butikkarbeider og bare fortsatte.

I 2015 fikk han jobben som assisterende butikksjef i Coop – en butikkjede med godt rykte. Vangen var sikker på at en trygg tilværelse i arbeidslivet var sikra.

Han gikk rett inn i julestria, med lange arbeidsdager og lite tid til opplæring. Etter jul ble sjefen sykemeldt, og Vangen måtte tre inn som butikksjef, igjen uten særlig opplæring.

Det kostet. De lange dagene ble bare lengre, det ble en slags blanding av både butikksjef og assisterende butikksjef samtidig. Da sjefen kom tilbake fra sykemeldinga etter sommeren, hadde Vangen jobbet over 250 timer overtid. I utgangspunktet er det ikke lov ifølge arbeidsmiljøloven å jobbe mer enn 200 timer overtid på ett år, fordi det ikke er bra for helsa. Vangen jobbet altså 250 timer fra han startet på butikken sju måneder tidligere.

Tung snø

Det gikk som det måtte gå. Vangen hadde jobba seg i senk. Utover høsten var det som om kroppen døde, litt etter litt. Det kjentes ut som å vasse gjennom tung snø hver gang han løftet beina. De to meterne fra kassa til posthyllene føltes plutselig som et maraton.

– Jeg beveget meg knapt, likevel deisa jeg ned og sovna i sofaen etter jobb. Jeg spurte legen min: Er det dette som er å møte veggen?

Vangen holdt riktignok ut et år til, da som assisterende butikksjef. Men stresset satt hardt i kroppen, og på høsten 2017 ble han sykmeldt. Han ville ikke innrømme at det var på grunn av psyken, men brukte et vondt kne som unnskyldning. På grunn av en tidligere uttalelse fra sjefen, kviet han seg for å innrømme at det var mentalt og ikke fysisk. Til slutt måtte han innrømme grunnen.

Men han ville tilbake. Og sykemeldinga varierte i prosent. Først hundre. Så seksti. Så åtti. På høsten 2018, etter ett år med sykemeldinger, gikk han over på arbeidsavklaringspenger. Da ble det plutselig et skifte i forholdet til arbeidsgiveren.

– Det var som om all kontakt ble kutta. Det ble HR-sjefen i samvirkelaget som fikk ansvaret for meg, og hun hilste knapt på meg da hun besøkte butikken, mener Vangen.

Og nevner flere episoder, blant annet da han fikk kjeft for ikke å ha fylt ut et skjema som var sendt i posten. Men som Coop hadde sendt til feil adresse …

– Jeg følte meg forhåndsdømt. HR-sjefen ville vite når jeg kunne komme tilbake. Jeg hadde fått tilbud om behandling, men det var litt framme i tid, så det kunne jeg ikke svare på, sier Vangen.

Denne skaper debatt: Sykmeldte Coop-ansatte blir sagt opp. – Er dette takken etter mange års lojalitet, spør de

Oppsigelse og oppreising

Han jobba i butikken noen timer i uka mens han gikk på arbeidsavklaring på Nav. Det var det han makta på det tidspunktet.

I september i fjor hadde Coop fått nok. Vangen ble oppsagt – uten at han helt skjønte hvorfor.

– Grunnlaget for oppsigelsen var bare rør. De nevnte blant annet ryggen min, men jeg hadde aldri vært sykmeldt på grunn av ryggen. Jeg hadde forstått det om jeg hadde misligholdt pliktene. Om de mente jeg ikke passa som assisterende sjef, så kunne de bare tatt opp det på en ordentlig måte, sukker han frustrert.

Vangen følte seg til slutt presset ut av arbeidsplassen og fikk hjelp av HK. Han fikk valget mellom en utbetaling på 90.000 kroner og 20 prosent stilling – eller 160.000 mot at han godtok oppsigelsen.

Pengene var en betaling for de mange overtidstimene fra tida som butikksjef.

– Jeg valgte det siste, jeg ville ikke være der når jeg følte meg uønsket. Det hadde ikke vært bra for psyken min, sier Vangen.

Mye lest: Eva tjener 40.000 mindre enn kollega Beate med samme ansiennitet

Kjente seg igjen i HK-Nytt-sak

Vangens historie ligner den HK-Nytt tidligere har omtalt, med tre Coop-ansatte i Telemark som følte et sterkt press mens de vare syke. Det er også den saken som gjør at Vangen ville fortelle om sin egen opplevelse.

– Jeg kjente meg veldig igjen i den historien. Dessverre er det flere som har opplevd det samme som dem. Jeg har aldri blitt behandla så dårlig som sykmeldt som jeg ble av Coop. Mitt håp er at Coop og andre skjønner at det må være greit å være sykmeldt og bruke tid på å komme tilbake til arbeidslivet, sier Vangen.

Selv har han klart nettopp det. I dag jobber han i byggevareforretningen Montér i en 80-prosentstilling og har måttet lære seg alt om skruer og gips.

– Jeg trives veldig godt der. Målet er å komme tilbake til full jobb, men jeg stresser ikke med det. Jeg er bare glad for å være tilbake i arbeid.

Podkast: Da hun ikke fikk full stilling, tok Lene et drastisk valg

(Saken fortsetter under bildet)

MUSIKK ER DEN BESTE MEDISIN: Han ble aldri rockestjerna han drømte om å bli, men gitaren og musikken har hjulpet Tommy Vangen når han har slitt som mest.

MUSIKK ER DEN BESTE MEDISIN: Han ble aldri rockestjerna han drømte om å bli, men gitaren og musikken har hjulpet Tommy Vangen når han har slitt som mest.

Erlend Angelo

Coop: – Vi strekker oss langt

HK-Nytt har tatt kontakt med Heidi Auran, som er HR-sjef i Coop Øst. Vi får svar på noen av spørsmålene våre, men de kommer på epost fra Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

– Hvorfor ble Tommy oppsagt? Selv mener han oppsigelsen var «bare rør»?

«Det er ikke vanlig praksis hos seriøse arbeidstakere som Coop å diskutere personalsaker i media. Det endrer seg ikke selv om den ansatte, som her, har valgt å komme med sine påstander. I denne saken er det inngått en forliksavtale hvor begge parter er enige i at arbeidsforholdet skal opphøre. Det er viktig å understreke at Coop har fulgt alle lover og regler som gjelder i arbeidslivet, og tillitsvalgte har vært med å drøftingsmøter (ifølge Vangen så var tillitsvalgt med på ett av møtene, journ.anm.). I tillegg har den ansatte fått bistand fra Handel og kontor i forbindelse med forliksavtalen. Vi oppfatter ikke denne saken som noe «rør», men tvert imot en sak som er behandlet slike personalsaker skal håndteres.»

– På hvilken måte legger Coop Øst til rette for sykmeldte?

«I tillegg til at vi har et tett og godt samarbeid med Nav, så tilrettelegger vi både i form av arbeidstid og arbeidsoppgaver for den ansatte. Vi strekker oss så langt vi kan, men samtidig må ikke tilrettelegging for en person gå utover de andre ansatte ved butikken. Vi har også et ansvar for at de skal ha gode arbeidsforhold. Eksempelvis om en ansatt opplyser at vedkommende kun kan jobbe dagtid kan vi ikke alltid innfri det, da må de andre jobbe mer kveld og det kan oppfattes som urimelig og vanskelig for mange som barnefamilier.»

Vangen bemerker at han hadde en kontrakt som tilsa dagtidsjobbing – og den tilrettelegginga han fikk var at han fikk sitte i kassa.

Har dere noen «maksgrense» på hvor lenge man kan være sykmeldte/være på arbeidsavklaring?

«Nei, vi har ikke det, alle saker behandles individuelt. Dette avhenger blant annet av tidsperspektivet for når vedkommende kan komme tilbake til jobb. Er det utsikt til bedring så får de ansatte tid til å komme tilbake i full jobb.»

– Er det greit å være sykmeldt over lengre tid i Coop Øst?

«Selvsagt. Ingen får oppsigelse etter 12 måneders sykefravær. Den ansatte følges fortsatt opp mens vedkommende går på arbeidsavklaringspenger. Men på et tidspunkt må man få en avklaring i forhold til tilbakeføring. Det handler jo også om personer som går i vikariater for de sykmeldte, som også har behov for forutsigbarhet og avklaring på sitt arbeidsforhold.»

Spørsmål om dårlig behandling av HR-sjef Auran, kjeftbruk i forbindelse med skjemafeil, overtidsarbeid og manglende tålmodighet fra Coop sin side, ble ikke kommentert av Auran/Kristiansen.

12.01.2021
16:37
11.03.2021 09:16



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker