JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdomsskolereform:

Torstein Tvedt Solberg (Ap): – Skolen må tilpasse seg elevene og ikke motsatt

– Vi er klare til å danne en skolepolitisk opposisjon på venstresida til Høyre-skolen fram mot valget i 2021, sa Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, Torstein Tvedt Solberg da han i dag møtte forbundsstyret i Skolens landsforbund (SL).
Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, Torstein Tvedt Solberg. (Arkivfoto)

Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, Torstein Tvedt Solberg. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

sidsel@lomedia.no

Ap-politikeren forklarte at hovedambisjon nå er å løfte den skolepolitiske sjøltilliten på venstresida.

– Nå er vi klare til å danne en skolepolitisk opposisjon til den Høyre-skolen som har fått dominere veldig lenge og som har ført til stress, press og skolevegring – og som ikke har levert de resultatene som Høyre lovte, sa Tvedt Solberg, da han i dag – via et Tems-møte på nett – møtte lærere i forbundsstyret til Skolenes landsforbund (SL) for å orientere om hva Ap ønsker med norsk skole dersom partiet kommer i regjering etter 2021.

Tydelige A- og B-lag

Torstein Tvedt Solberg er andre nestleder i Stortingets utdanningskomité og utdanningspolitisk talsperson for Ap.

– Vi jobber nå med utkast til nytt partiprogram, som blir offentlig i midten av oktober, sa han.

Han trakk fram forslaget fra Høyre om å innføre fraværsgrense i ungdomsskolen, som en av valgkampsakene Høyre nå har fremmet.

– Det er interessant å se at det Høyre foreslår er nok en fraværsgrense, i ungdomsskolen, der barn i tolv – trettenårsalderen skal straffes med en fraværsgrense. Vi mener at det er skolen som må tilpasse seg elevene og ikke motsatt, som Høyre vil. De foreslår mer nivådeling i ungdomsskolen med tydelige A- og B-lag. Det er veldig gjenkjennelig Høyre-politikk. Det kan bli en spennende debatt framover om hvilken skole man egentlig ønsker seg, sa Tvedt Solberg.

Kritikk av dagens lærere

Torstein Tvedt Solberg bemerket også at Høyre nå vil gå inn for en ungdomsskolereform, og røpet at det er noe som også er drøftet i Arbeiderpartiet.

Han fikk flere innspill fra forbundsstyret:

– Forslag om en ungdomsskolereform er stilig, det bør vi også gå inn for, men fyttirakkern for en medisin Høyre har. De vil øke trykket på læring og pålegge skolene mer undervisning. Vi mener det er det motsatte som trengs. Å ville pålegge skolene mer tilpasset undervisning, det er en kritikk av dagens lærere. Vi er lovpålagt å gi ungene tilpasset opplæring, og vi gjør det i den grad det er økonomisk handlingsrom til det, sa forbundsleder Anne Finborud.

Latterliggjøring

– Det er et paradoks at vi som organisasjon hvert eneste år jobber med overtallighetssaker i en tid hvor det er lærermangel. Grunnbemanninga må styrkes for at vi skal unngå lærermangel på sikt, ellers mister vi viktig kompetanse, sa andre nestleder Chris Gøran Holstad.

– Vi må få bort høyresidas latterliggjøring av det de kaller «leke- og koseskolen». Det handler om å ha en human skole hvor man tar vare på mennesket fra femårsalderen og opp til tjueårsalderen. Få fram det positive i at man har en skole som tar vare på mennesker. Lytt til hva Reiulf Steen sa og hans tanker om skole, i stedet for Høyres syn på skole som har fått herje de siste 30 årene, sa første nestleder Terje Moen.

Annonse
Annonse