JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trygdeoppgjøret:

Tre LO-forbund vil ha mer penger til pensjonistene: – Skjønner at de er forbannet

Skolenes landsforbund, Creo og FO mener underreguleringen av pensjonene ikke kan fortsette.
Nestleder Terje Moen i Skolenes landsforbund (SL), FO-leder Mimmi Kvisvik og Creo-leder Hans Ole Rian støtter pensjonistene om underregulering av pensjoner.

Nestleder Terje Moen i Skolenes landsforbund (SL), FO-leder Mimmi Kvisvik og Creo-leder Hans Ole Rian støtter pensjonistene om underregulering av pensjoner.

Runar Nørstad/Hanna Skotheim/ Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

I en felles uttalelse støtter Skolenes landsforbund (SL), Fellesorganisasjonen (FO) og Creo landets pensjonister som «er forbannet over at de ikke får en reallønnsvekst i sine pensjoner».

Til tross for at resultatet av årets trygdeoppgjør ikke har flertall i Stortinget, har det allerede trått i kraft.

Selv om det ikke er rom for de store økonomiske tilleggene i år, mener de tre LO-forbundene at man i framtida må sørge for pensjonsoppgjør som ikke går i minus.

Hvordan det skal skje, har de ikke noe alternativ for.

Kommentar: «Det store pensjonsranet. Hvem er det egentlig som raner hvem?»

– Kan ikke fortsette

– Vi kan ikke uttale oss eksakt om hvordan det skal løses. Men vi må se på hvordan pensjonene skal reguleres i lys av den lave prisveksten som har vært de seneste årene. Det har gitt fem år med underregulering for pensjonistene. Pensjonistene må i det minste ikke komme ut med minus. Det kan ikke fortsette, sier FO-leder Mimmi Kvisvik til FriFagbevegelse.

– Det er urettferdig at pensjonistene taper kjøpekraft i nesten hvert eneste oppgjør. Trygdeoppgjøret innebærer at pensjonistene ligger an til å få en nedgang i realinntekten på 0,15 prosent. Dette kan ikke fortsette, poengterer hun.

I minus fem år på rad

Nestleder i Skolenes landsforbund, Terje Moen, mener de politiske partiene på Stortinget må finne løsninger som sikrer at pensjonistene ikke blir hengende etter økonomisk.

– Resultatet av årets trygdeoppgjør innebærer at pensjonistene ser ut til å få redusert sin kjøpekraft for femte gang på de seks siste årene. Dette er ikke holdbart i lengden og må endres, sier han.

Høyre vil ha pensjon fra første krone: Lurer en million nordmenn, svarer LO-lederen

– Forskjellene øker

– Det er viktig å komme på banen og gi sin fulle støtte, understreker Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo – forbundet for kunst og kultur.

– Mange pensjonister sliter med å få endene til å møtes i et samfunn der forskjellene øker. Regjeringen sitter passivt på sidelinjen og lar pensjonstyveriet fortsette. Dette er en uakseptabel behandling av landets pensjonister, sier Rian.

Også Kvisvik er opptatt av kjøpekraften.

– Pensjonen er ment å være et verdig grunnlag for å bevare en levestandard når man slutter å jobbe, påpeker hun.

Tall: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden. Her er alle de nye satsene

Annonse
Annonse