JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget:

Trine Lise Sundnes til arbeids- og sosialkomiteen

Tidligere HK-leder Trine Lise Sundnes skal sitte i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Tuva Moflag blir Arbeiderpartiets talsperson. Nå er arbeids- og sosialkomiteen fulltallig.
Trine Lise Sundnes tar sete i arbeids- og sosialkomiteen.

Trine Lise Sundnes tar sete i arbeids- og sosialkomiteen.

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

Trine Lise Sundnes (Ap) er veldig godt fornøyd med å få innvilget førstevalget.

– Jeg ser fram til å være med å bidra til at vi får levert på og virkeliggjort regjeringsplattformen, ser Trine Lise Sundnes til FriFagbevegelse.

Komiteen skal behandle saker fra arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) som omhandler arbeidssaker og sosialsaker. Inkluderingsbiten skal behandles i kommunalkomiteen.

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO

Synliggjøre historier

Trine Lise Sundnes var førstesekretær i LO før hun ble forbundsleder i Handel og Kontor. Før valgkampen i sommer og høst var hun internasjonal sekretær i LO.

Trine Lise Sundnes i avskjedsintervju: – Jeg skulle gjerne vært streikene foruten

Hun går til jobben i komiteen med både optimisme og håp.

– Målet er at vi skal få synliggjort alle historiene ute i arbeidslivet. Også håper jeg å kunne bidra med kunnskapen og bakgrunnen jeg har fra fagbevegelsen, sier Sundnes, som også har fått et særlig ansvar for kontakt med fagbevegelsen.

Det er mange ting hun mener haster å få på plass fra plattformen: Å fjerne den generelle adgangen til midlertidig ansettelse, gjeninnføre kollektiv søksmålsrett, og å snu bevisbyrden til at arbeidsgiver må bevise behovet deltid i stedet for at arbeidstakeren må kreve hel stilling, er blant sakene med høy prioritet. I tillegge til å sørge for forutsigbarhet og gjeninntreden for alle som har vært berørt av ulike nedstengingstiltak i forbindelse med pandemien.

– Faste ansettelser og hele stillinger gjennom ulike grep er viktig, sier Trine Lise Sundnes.

– Og doble fagforeningsfradraget og få opp organisasjonsgraden er vesentlig for å bygge opp den norske modellen, sier den ferske stortingsrepresentanten.

Få oversikt: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet

Sundnes tar også sete i EFTA-parlamentarikerkomiteen og felles EØS-parlamentarikerkomité og blir en del av stortingsgruppas ledelse og gruppestyre.

Bergstø komitéleder

Etter hvert begynner de ulike komiteene på Stortinget å fylles opp.

* Kirsti Bergstø fra SV blir leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

* Veteranen Per Olaf Lundteigen er nå inne i sin sjette periode som stortingsrepresentant, og fortsetter i komiteen, hvor han har sittet siden 2012. Lundteigen blir komiteens første nestleder. Han får følge av Anja Ninasdotter Abusland i komiteen.

* Tuva Moflag blir Arbeiderpartiets talsperson og dermed også andre nestleder i komiteen. Øvrige representanter blir Trine Lise Sundnes, Runar Sjåstad og Torbjørn Vereide. Sistnevnte har også bakgrunn fra LO.

* For Fremskrittspartiet sitter Dagfinn Olsen og Gisle Meininger Saudland.

* For Høyre blir Henrik Asheim talsperson, mens Anna Molberg og

Aleksander Stokkebø blir de øvrige medlemmene.

* Mímir Kristjánsson er Rødts representant

Verken Pasientfokus, KrF, MDG eller Venstre har valgt å prioritere arbeids- og sosialkomiteen. Sveinung Rotevatn skal skygge arbeids- og sosialkomiteen for Venstre og blir slik sett partiets talsperson i arbeidslivsspørsmål.

Annonse
Annonse