JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet for 2018

Uføre Jane (60) trenger støtte til kjøp av dyre medisiner, men får ingen garantier fra regjeringen

Regjeringen vil ikke love støtte til kjøp av medisiner på hvit resept etter 2018.
BEKYMRET: Jane Leikvold er sint og oppgitt over at regjeringen vil fjerne en støtteordning for medisiner hun bruker. I flere år har hun fått dekt utgifter til en smertemedisin som koster 4000 kroner i måneden når hun har det som verst.

BEKYMRET: Jane Leikvold er sint og oppgitt over at regjeringen vil fjerne en støtteordning for medisiner hun bruker. I flere år har hun fått dekt utgifter til en smertemedisin som koster 4000 kroner i måneden når hun har det som verst.

Leikny Skjærseth

yngvil@lomedia.no

I går skrev FriFagbevegelse om Jane Leikvold som lider av en smertesykdom og kreft. Forrige uke fortalte vi om Tove Wabakken Berg som har den kroniske betennelsessykdommen multippel sklerose. Begge har uhelbredelige sykdommer, og bruker medisiner de får dekt det meste av utgiftene til gjennom bidragsordningen for reseptpliktige medisiner. De får dem ikke på blå resept, som er forhåndsgodkjente medisiner, fordi det ikke er forsket nok på disse medisinenes virkning på lidelsene de har.

Både Berg og Leikvold er blant mange tusen kronikere som i år har fått brev om at Helsedepartementet har foreslått å avvikle støtteordningen. Berg risikerer å måtte betale 30.000 kroner og Leikvold i verste fall nesten 50.000 kroner hvis regjeringen gjør alvor av å fjerne ordningen.

SVs Karin Andersen har tatt opp saken med helseminister Bent Høie. Hun reagerer blant annet slik på at ordningen ikke fredes i statsbudsjettet:

– Regjeringen flytter systematisk penger fra mennesker med funksjonshemming og sykdom til folk som er friske og rike.

Uføre Jane må betale nesten 50.000 kroner for smertemedisin med Høies kuttforslag

Usikkerhet etter neste år

I statsbudsjettet i dag kom det fram at Berg og Leikvold og andre i deres situasjon er sikret fortsatt støtte til sine medisiner ut neste år. Men etter det er det usikkert.

Vi spør Jane Leikvold hvordan hun reagerer på det.

– Er jeg garantert å få støtten utover neste år, spør Jane Leikvold tilbake.

Det er hun altså ikke. Leikvold er dermed overhodet ikke beroliget av det som kom i statsbudsjettet til henne og mange andre i hennes situasjon.

– Jeg er så sint og oppgitt, sier Leikvold.

Hun sto fram i FriFagbevegelse for å fortelle folk om «det som skjer med meg og mange andre».

– Jeg har ett år nå på å finne en ny medisin på blå resept som virker, sier hun.

Det er det heller ingen garantier for. Hun har nå fått et nytt smerteanfall.

Les også: MS-syke Tove taper 30.000 kroner hvis regjeringen fjerner støtteordning

Departementet vil avvikle ordningen gradvis

Regjeringen skriver i forslaget til statsbudsjett for 2018 at den vil avvikle ordningen for nye pasienter, og dermed spare folketrygden for rundt 10 millioner kroner.

Med «nye pasienter» mener departementet pasienter som ikke allerede er inne i ordningen og får bidrag til utgifter i 2017.

«Fra 2018 vil ikke nye pasienter kunne søke om bidrag til reseptpliktige legemidler via bidragsordningen», opplyser Helsedepartementet.

– Betyr det at pasienter som i dag får dekt utgifter til medisiner under denne ordningen vil fortsette å få det så lenge legen skriver ut resept på legemiddelet?

«Pasienter som i dag får støtte i denne delen av bidragsordningen, vil fortsatt kunne få dette etter søknad, med mindre de dekkes av andre ordninger», opplyser Helsedepartementet i et epost-svar til FriFagbevegelse.

– Eller er «de gamle» pasientene bare garantert å få det i 2018?

«Departementet ser nå nærmere på hvordan ordningen gradvis kan avvikles, inkludert hvor lang overgangsperiode det legges opp til og hva som skjer etter dette», svarer Helsedepartementet.

SV: – Ingen god nyhet

– Dette er ingen god nyhet, sier Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV, til FriFagbevegelse. Hun tar forbehold om at det kan være mekanismer i andre deler av budsjettet de berørte pasientene kan nyte godt av. Men dette forslaget gir dem ingen garantier.

– En avvikling av ordningen kan skje allerede ved neste års budsjett, kommenterer Andersen, som har tatt opp saken med helseminister Bent Høie og fulgt opp saken nøye over tid. Hun påpeker hvem det er som får kjenne på innstrammingene:

– Syke og kronikere har i gjennomsnitt høyere utgifter enn andre og mange utgifter som de ikke får dekt, utgifter som følger av å være syk. De har lavere gjennomsnittsinntekt enn resten av befolkningen.

– Samtidig gir regjeringen fortsatte skatteletter til dem med de største formuene og de høyeste inntektene. Regjeringen flytter systematisk penger fra mennesker med funksjonshemming og sykdom til folk som er friske og rike.

Hun viser til at regjeringen i fjor for eksempel kuttet vekk gratis fysioterapi til uføre og har redusert barnetillegget til uføre i flere runder. Dette er tiltak SV har stemt ned.

Frp: – Mange berørte vil omfattes av andre ordninger

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Frode Hestnes (Frp) tilbakeviser det Karin Andersen sier:

– Regjeringen gjør grep i budsjettet som sikrer likeverdig tilgang til legemidler og hjelp for alle, sier Hestnes til FriFagbevegelse.

– Bidragsordningen har vært på høring og etter høringen har regjeringen tatt signalene vi har fått. Vi vil dermed ikke avvikle ordningen i 2018 for pasientene som allerede får bidrag og som ikke omfattes av andre ordninger. Vi vil bruke 2018 til å se hvordan vi skal løse dette, sier han.

– Mange av de berørte vil komme inn under andre ordninger, forsikrer han. Noen medisiner vil for eksempel flyttes over til blå resept-lista.

– Behandling må ha dokumentert effekt

Statssekretær i Helsedepartementet, Maria Jahrmann Bjerke (Høyre), har tidligere forklart slik hvorfor regjeringen vil avslutte bidragsordningen:

«I bidragsordningen gis det stønad til legemidler uten en vurdering av alvorlighet, nytte eller ressursbruk. En videreføring av bidragsordningen slik den er i dag, vil derfor kunne undergrave intensjonen med blåreseptordningen», skrev hun i en epost til FriFagbevegelse nylig.

«Blåreseptordningen stiller krav om at behandlingen har dokumentert effekt. Det betyr at legemiddelet skal ha vist effekt på behandling av den sykdommen eller tilstanden det gjelder», forklarte hun.

«Effekten skal vanligvis være vist gjennom randomiserte, kliniske studier av god kvalitet. For sjeldne tilstander er kravet til dokumentasjon noe lavere. Hvis ikke kravet til effektdokumentasjon er oppfylt, regnes behandlingen som utprøvende og faller utenfor folketrygdens finansieringsansvar», skrev statssekretæren.

Har du tips? Send gjerne en epost til yngvil@lomedia.no

Hva er bidragsordningen for hvit resept?

• Dersom du i dag ikke får medisiner på blå resept og heller ikke får noen annen støtte fra det offentlige, kan du søke om å få dekt dine medisinutgifter til reseptpliktige medisiner på hvit resept.

• Etter en egenandel på 1825 kroner kan staten ta inntil 90 prosent av regningen på medisinene.

• Utgiftene til legemidler over ordningen var i 2016 på rundt 31 millioner kroner.

Kilder: Høringsnotat om legemiddelforskriften

Hva er blå resept?

• En rekke medisiner er forhåndsgodkjent for sykdommer og diagnoser. Dette bestemmer Statens legemiddelverk.

• En slik forhåndsgodkjenning gir legen mulighet til å skrive ut medisin på «blå resept».

• Det innebærer at pasienten betaler maksimalt 2205 kroner i året uansett hva medisinene egentlig koster.

Kilde: Apotek1

DETTE ER SAKEN:

• Fra 2018 vil ikke nye pasienter kunne søke om bidrag til reseptpliktige legemidler via bidragsordningen, kom fram i Statsbudsjettet for 2018.

• Helsedepartementet vurderer nå hvordan de kan avvikle ordningen gradvis.
• De ser også på hvordan ordningen kan innrettes for å ivareta brukere som allerede får bidrag og som ikke vil få sin behandling dekket av andre finansieringsordninger framover.

• Regjeringen foreslo i april i år å fjerne bidragsordningen for hvit resept-medisiner.
• Det vil regjeringen gjøre ved å endre legemiddelforskriften. Dette kan regjeringen gjøre uten at saken først har vært oppe i Stortinget. Det betyr at saken ikke har vært debattert i Stortinget.
• Mellom mai og september har Helfo sendt ut 8000 vedtak til pasienter der det står at Helsedepartementet har foreslått å fjerne bidragsordningen.

Kilder: Helse- og omsorgsdepartementet, Helfo, ANB, svar fra helseminister Bent Høie til SV, FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse