JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

Leni Aurora Brækhus

Fagorganisering som uføretrygdet:

Uføre Vibeke ville melde seg inn i Fagforbundet. Det fikk hun ikke lov til

Vibeke Heiberg Knagenhjelm som er uføretrygdet og jobber, har blitt nektet å melde seg inn igjen i Fagforbundet. – Gråsone, mener forbundet. – Kinkig situasjon, mener LO.


01.12.2020
07:00
01.12.2020 11:29

aurora@lomedia.no

Som yrkesaktiv, har Vibeke Heiberg Knagenhjelm vært fagorganisert hele veien. Først i Handel og Kontor da hun jobbet i butikk, ellers i Fagforbundet som pedagog. Hun synes det er viktig å ha en fagforening i ryggen.

– Jeg har alltid vært fagorganisert. Men da jeg ble ufør meldte jeg meg ut. Jeg hadde ikke råd til å være medlem. Økonomien ble vanskelig, sier hun til FriFagbevegelse.

Vibeke har jobbet hele sitt voksne liv, men sjelden fulltid.

– Fordi jeg har hatt utfordringer med helsa har jeg vært sykmeldt i perioder, og hatt arbeidsavklaringspenger (AAP) i perioder. Til slutt har jeg fått uføretrygd, først delvis og så fullt for omtrent fire år siden, sier hun.

Vibeke er utdannet steinerpedagog og billedkunstpedagog innenfor steinerskolesystemet. Hun har jobbet både i steinerbarnehage og -skole, og i perioder i offentlig barnehage, på sykehjem og i butikk, blant annet.

– Nå har jeg funnet meg til rette med å jobbe som aktivitetskontakt i Oslo kommune. Jeg har jobbet der de siste tre årene, som en-til-en aktivitetskontakt for demente. Jeg jobber 10–15 prosent av en full stilling, forteller Vibeke.

Ble avvist

Da hun etter hvert begynte å jobbe igjen, ville Vibeke gjerne melde seg inn i Fagforbundet igjen.

Hun tok kontakt og forklarte situasjonen, at hun er 100 prosent uføretrygdet, men jobber ved siden av. Til hennes store skuffelse ble hun avvist på bakgrunn av sin uførhet.

Dette var vanskelig for henne å godta, så hun tok kontakt flere ganger, men ble avvist på ny.

Det ble vist til at Fagforbundet er en arbeidstakerorganisasjon, og så lenge man er i jobb kan man melde seg inn, men ikke hvis man er 100 prosent uføretrygdet.

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke.

Fått med deg denne? Slik takler du det å miste jobben. Se psykologens råd

Uføre oppfordres til å jobbe så mye som mulig

Uføretrygdede har ikke bare lov til å være i arbeid, det oppfordres til at de skal jobbe så mye som mulig.

Trygdereformen som ble innført i 2015, skulle gjøre det enklere for dem som har uføretrygd å kombinere arbeid og trygd. Blant annet ble en ettårig karantene, før uføretrygdede kunne begynne å jobbe, fjernet. Og mens det tidligere var en grense for hvor mye uføretrygdede kunne ha i arbeidsinntekt, er det nå lagt opp til at de kan jobbe så mye de klarer. Trygdeutbetalingene justeres etter hvor mye den enkelte til enhver tid har i arbeidsinntekt.

Vibeke som har slitt med psykiske helseutfordringer, kan ikke jobbe mye, men hun kan jobbe litt. Og det er viktig for henne å gjøre det. Ikke bare for å få bedre økonomi, men også for helsa og selvbildet.

– Behandling utgjør bare en liten del av det som gjør deg frisk fra psykisk sykdom. Det å ha et nettverk, venner og en jobb vil løfte og styrke det som er friskt i deg, forklarer hun.

– Det føles også godt og viktig å kunne gi noe tilbake til det som jeg mener er et godt samfunn, som tar vare på deg når du har utfordringer.

Og som arbeidstaker, er det viktig for Vibeke å kunne være fagorganisert, på lik linje med andre arbeidstakere.

– Jeg synes det er litt tungt alltid å skulle assosieres med den ene helseutfordringen jeg har hatt. Jeg har meldt meg inn i Mental Helse som er en pasientrettighetsorganisasjon, for jeg synes det er viktig å ha noen i ryggen. Men jeg skulle ønske jeg var likeverdig arbeidstaker på linje med andre som jobber, selv om jeg også har trygd.

– For meg er det viktig å få fram at jeg er arbeidstaker først og fremst; jeg jobber jo.

Studie: Folk blir syke av å være arbeidsledige – det hjelper lite at flere er i samme båt

Fagforbundet: – I en gråsone

Vi spør Karin Bøyum, som er leder i organisasjonsavdelingen i Fagforbundet: Kan man melde seg inn i Fagforbundet hvis man er 100 prosent uføretrygdet?

– Vi er en arbeidstakerorganisasjon, og så lenge du har inntektsgivende arbeid, kan du melde deg inn. Men dersom du er i jobb gjennom tiltak der du får utbetalt stønad, og altså ikke får utbetalt ordinær lønn, anser vi ikke det som inntektsgivende arbeid, svarer Bøyum.

Hun mener Vibekes tilfelle er i en gråsone, og at det er derfor hun fra ulike hold i organisasjonen, har fått beskjed om at hun ikke kan melde seg inn.

– Dette tilfellet er i en gråsone gjennom at vedkommende har inntektsevne selv om vedkommende er uføretrygdet. Jeg vil anbefale vedkommende om å ta kontakt med fagforeningen på nytt for vurdering av medlemskap basert på opplysningen om inntekt, sier Bøyum til FriFagbevegelse.

Denne skaper debatt: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp: – De ville ha meg ut fra dag én

LO: Kinkig situasjon

LO-sekretær Terje Olsson, som har vært med i LOs ledelse siden 2013, forteller at problemstillingen med medlemskap for uføretrygdede som også jobber, ikke har vært diskutert i LO sentralt i hans tid.

– Dette har med hvert enkelt forbunds vedtekter å gjøre. Vedtektene varierer fra forbund til forbund, men mange har med en formulering om at man skal være i arbeid for å søke medlemskap. Så det er opp til hvert forbund å gjøre en tolkning av dette ut ifra sine vedtekter, sier Olsson til FriFagbevegelse.

– Men det er klart det er en kinkig situasjon for dem det gjelder. Samfunnsutviklingen går jo, legger han til.

LO-sekretæren forklarer at vedtektene kan endres hvert fjerde år.

– Dette er kanskje en problemstilling som forbundene bør ta med seg inn i landsmøtene sine, om man skal gjøre noe med vedtektene med tanke på denne gruppen som er uføretrygdet og jobber, sier Olsson.

Nav har aldri sett noe lignende: James og Kristoffer får ikke lønn – nå er de utestengt fra jobben

Usikre inntekter

Vibeke er klar på at også de som jobber ved siden av trygd, kan støte på utfordringer med arbeidsgiver. Selv har hun spørsmål hun tror hun kunne fått svar på med hjelp fra en fagforening.

– Jeg vil veldig gjerne rose arbeidsgiveren min. De gjør en veldig god jobb, og skaper en flott arbeidsplass. Men jeg ser jo at kommunen bruker ordningen med oppdragstaker og oppdragsgiver for aktivitetskontakter, selv om vi gjør jobben år etter år.

Hun forklarer at de som er oppdragstakere i stedet for å være ansatt, for eksempel ikke alltid har så gode betingelser hvis brukeren melder avbud en dag.

– Det er en litt usikker arbeidssituasjon. Jeg er nysgjerrig på hvorfor det er slik, og på hvorfor det er slik at jeg kan få oppdraget på nytt hvert år, men ikke får ansettelse. Jeg kan ikke jussen godt nok til at jeg vet eller forstå om det er rett. Men konsekvensen er at inntektene blir mer usikre for meg.

– Hvis jeg på et tidspunkt ønsket å snakke med sjefen min om dette, hadde det vært fint med en fagforening i ryggen, sier Vibeke.

Mye lest: Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

Uføre bør ikke melde seg ut

Leder i organisasjonsavdelingen i Fagforbundet, Karin Bøyum understreker at det ikke anbefales å melde seg ut når man blir ufør.

– Det er kjempeviktig at du ikke melder deg ut fordi du blir ufør. Det øyeblikket du melder deg ut, mister du tilgang på forsikringsordningene som er inkludert i medlemskapet.

– Både uføre og pensjonister betaler mindre i kontingent i året enn det koster å kjøpe innboforsikring for ett år. Ta heller kontakt og forklar at du har blitt ufør, da går kontingenten ned, råder hun.

For øyeblikket ligger kontingenten for uføre i Fagforbundet på 910 kroner per år.

Uføretrygd og arbeid

* Selv om du får uføretrygd kan du jobbe så mye du har mulighet til. Det lønner seg å jobbe fordi uføretrygd og inntekt er høyere enn uføretrygd alene, skriver Nav på sine nettsider.

* Det er en grense for hvor mye inntekt du kan ha før uføretrygden justeres noe ned. Det vil likevel lønne seg å jobbe. Uføretrygden justeres opp hvis inntekten din blir lavere igjen.

* Du kan tjene inntil 0,4 G (grunnbeløpet i folketrygden) i året uten at det får konsekvenser for utbetalingen av uføretrygd.

* Er du gradert (delvis) uføretrygdet har du en individuelt fastsatt inntektsgrense du må forholde deg til. Den regnes ut fra hvor mye du tjener og det Nav har fastsatt at du har mulighet til å ha i inntekt ved siden av uføretrygden.

* Hvis du har fått innvilget tiltaket «Varig tilrettelagt arbeid», er inntektsgrensen 1 G.

* Får du omsorgsstønad eller fosterhjemsgodtgjørelse regnes det som inntekt. Det samme gjelder andre ytelser eller annet arbeid som gir pensjonsgivende inntekt.

* Tjener du over inntektsgrensen vil du beholde inntekten, men uføretrygden reduseres noe.

* Samlet sett vil du sitte igjen med mer, fordi det bare er en andel av inntekten over inntektsgrensen som fører til reduksjon av uføretrygden.

* For å sikre at du får riktig utbetaling av uføretrygd må du melde fra til Nav når du forventer å få en årsinntekt som er høyere enn inntektsgrensen din, eller årsinntekten din endrer seg fra det du tidligere har meldt inn.

* Hvis du har fått utbetalt for lite eller for mye uføretrygd foretar Nav et etteroppgjør. Dette gjøres hver høst når skatteoppgjøret er klart.

Kilde: Nav.no

01.12.2020
07:00
01.12.2020 11:29

Uføretrygd og arbeid

* Selv om du får uføretrygd kan du jobbe så mye du har mulighet til. Det lønner seg å jobbe fordi uføretrygd og inntekt er høyere enn uføretrygd alene, skriver Nav på sine nettsider.

* Det er en grense for hvor mye inntekt du kan ha før uføretrygden justeres noe ned. Det vil likevel lønne seg å jobbe. Uføretrygden justeres opp hvis inntekten din blir lavere igjen.

* Du kan tjene inntil 0,4 G (grunnbeløpet i folketrygden) i året uten at det får konsekvenser for utbetalingen av uføretrygd.

* Er du gradert (delvis) uføretrygdet har du en individuelt fastsatt inntektsgrense du må forholde deg til. Den regnes ut fra hvor mye du tjener og det Nav har fastsatt at du har mulighet til å ha i inntekt ved siden av uføretrygden.

* Hvis du har fått innvilget tiltaket «Varig tilrettelagt arbeid», er inntektsgrensen 1 G.

* Får du omsorgsstønad eller fosterhjemsgodtgjørelse regnes det som inntekt. Det samme gjelder andre ytelser eller annet arbeid som gir pensjonsgivende inntekt.

* Tjener du over inntektsgrensen vil du beholde inntekten, men uføretrygden reduseres noe.

* Samlet sett vil du sitte igjen med mer, fordi det bare er en andel av inntekten over inntektsgrensen som fører til reduksjon av uføretrygden.

* For å sikre at du får riktig utbetaling av uføretrygd må du melde fra til Nav når du forventer å få en årsinntekt som er høyere enn inntektsgrensen din, eller årsinntekten din endrer seg fra det du tidligere har meldt inn.

* Hvis du har fått utbetalt for lite eller for mye uføretrygd foretar Nav et etteroppgjør. Dette gjøres hver høst når skatteoppgjøret er klart.

Kilde: Nav.no




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker