JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

UiO-renholdere frykter outsourcing

Renholderne ved Universitetet i Oslo (UiO) opplever at de blir presset til å jobbe raskere i redsel for outsourcing.
TRIVES: – Arbeidsmiljøet påvirker arbeidsinnsatsen, sier renholder Diosdada Solli (kjører vaskebil) ved Universitetet i Oslo. Hun og kollegene Mhamed Dahhou (fra venstre), Aina Larsen, Patricio Runge og Edwin Gomez er stolt over arbeidsplassen sin og trives godt. Alle er NTL-medlemmer. Renholdsleder Patricio Runge understreker at alle trives veldig godt og at sykefraværet er lavt.

TRIVES: – Arbeidsmiljøet påvirker arbeidsinnsatsen, sier renholder Diosdada Solli (kjører vaskebil) ved Universitetet i Oslo. Hun og kollegene Mhamed Dahhou (fra venstre), Aina Larsen, Patricio Runge og Edwin Gomez er stolt over arbeidsplassen sin og trives godt. Alle er NTL-medlemmer. Renholdsleder Patricio Runge understreker at alle trives veldig godt og at sykefraværet er lavt.

Ole Palmstrøm

katharina.dale.hakonsen@lomedia.no

– Det overordnede problemet er at renholderne i mange år har vært utsatt for mye kontroll og lite frihet, sier Ellen Dalen, leder av NTL UiO.

En tredjedel av renholderne er ansatt ved universitetet, to tredjedeler kommer fra private firmaer. Alle må følge et detaljert målstyringssystem som sier hva de skal vaske og hvor lang tid de skal bruke. Det byr på utfordringer.

Yrkesstolthet

Dalen hevder at UiOs ledelse sammenligner de lokalt ansatte med renholderne fra de eksterne firmaene, og at universitetsledelsen sier at de private vasker mye fortere.

– Vi frykter at det strammes inn ytterligere, at våre ansatte blir presset til å jobbe raskere med en trussel om at de blir outsourcet dersom de ikke innfrir, sier Dalen som understreker at mellomledere og renholdere samarbeider godt.

NTL-medlem og tillitsvalgt for renholderne ved UiO, Aina Larsen, liker ikke å bli sammenlignet.

– Når en skal vaske raskt, går det ut over kvaliteten. Universitetet har mange ærverdige bygninger. Det er viktig at det er rent. Vi har yrkesstolthet og er stolte av å jobbe på universitetet, sier Larsen.

– Det er synd hvis det outsources mer. Jeg er ikke redd for å bli oppsagt, men jeg er redd for at presset gjør at jeg ikke klarer å jobbe så godt, sier Larsen.

Drifts- og vedlikeholdsdirektør ved UiO, Åke Appelqvist, har ansvaret for kontraktene med de private firmaene. Han er uenig med de tillitsvalgte.

– Vi sammenligner ikke de private renholderne med våre egne, sier Appelquist.

Men på Zoologisk museum, som renholder og NTL-medlem Edwin Gomez holder rent, har arbeidsgiver hengt opp tre e-poster som sier at renholderne fra vikarbyråene vasker veldig bra.

– Jeg blir litt sint på ledelsen. Det en måte å presse oss på. Indirekte sier de at dere også burde vaske like fort, sier Edwin Gomez.

Useriøse

Mediene skriver ofte om uakseptable lønnsvilkår og manglende arbeidskontrakter i renholdsbransjen. I en Fafo-rapport fra 2011 kom det fram at en rekke virksomheter holder seg innenfor rammeverket, men at de useriøse presser de seriøse.

Ellen Dalen hevder UiO umulig kan ha fullstendig oversikt over arbeidsvilkårene til de eksterne renholderne.

Åke Appelqvist mener UiO gjør en god innsats for å kontrollere at arbeidskontraktene er gode.

– Vi tar stikkprøver fra leverandørene ved å etterspørre arbeids- og oppholdstillatelse, lønnsslipper og forsikrings- og pensjonsordninger, sier Appelquist, som legger til at de ikke spør direkte om de får sykepenger.

– Vi har heller ingen garanti for at opplysninger er riktige, men vi sjekker at det er i samsvar med dokumentasjon utlevert for den enkelte medarbeider, sier Appelquist.

Dalen forteller at flere av de private renholderne kommer til NTL for å få hjelp.

De forteller at de ikke får penger når de er syke, at de har kontrakt på en deltidsstilling, men jobber 100 prosent uten å få betalt for det. Mange må forholde seg til et dag-til-dag-scenario.

Universitetet bruker ofte private firmaer på morgenvaktene mellom klokka seks og åtte til å vaske undervisningslokalene, før studentene kommer.

– Jeg lurer på hva renholderne gjør etter klokka åtte. Kanskje de skal vaske i sentrum senere på dagen. Hvem betaler tiden de bruker for å komme seg fra A til Å? spør Dalen.

– Det er sjelden renholderne i de private firmaene jobber i en 100 prosent stilling for oss, sier Appelqvist.

Kontrollstyring

Som fulltidstillitsvalgt ved UiO i sju år har Ellen Dalen lang erfaring med de ansattes hverdagsutfordringer. Flere kommer til henne fordi kontroll og målstyring preger arbeidsdagen mer og mer.

– Hvordan renholdsbransjen styres blir overført til andre områder i staten. Ledelsen er opptatt av hvor mye en kan få ut av den enkelte ansatte per uke eller måned. En skal være effektiv i alt en gjør. Det fører til at kvalitet er underprioritert. De ansatte skal produsere, sier Dalen, som legger til at mange kommer til henne og utrykker bekymring.

– Norske arbeidstagere reagerer. Vi er vant til å ha frihet, og vi leverer. Vi blir ikke mer effektive selv om vi måles mer.

Jeg er redd for at presset gjør at jeg ikke klarer å jobbe så godt.

Aina Larsen, renholder

Annonse

Flere saker

Annonse