JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trenden har snudd fra tidligere kriser

Undersøkelse: Nå føles det viktig å være organisert

En undersøkelse Opinion har utført for LO, viser at åtte av ti spurte mener vanlige folk hadde hatt det verre enn i dag uten sterke fagorganisasjoner.
LO-sekretær Terje O. Olsson mener det er gledelig at trenden fra tidligere kriser har snudd: Nå har folk fått øynene opp for fagbevegelsen.

LO-sekretær Terje O. Olsson mener det er gledelig at trenden fra tidligere kriser har snudd: Nå har folk fått øynene opp for fagbevegelsen.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Mer enn halvparten av de spurte er helt enig i en slik påstand, mens 28 prosent svarer at de er delvis enig:

Uten sterke arbeidstakerorganisasjoner ville vanlige folk hatt det verre enn i dag.

Påstanden er naturlig nok myntet på dagens covid-19-pandemi, og de økonomiske konsekvensene av krisen.

Drøye 1000 personer er spurt i undersøkelsen, med et representativt utvalg personer i forhold til både kjønn, geografi, alder og politisk tilhørighet.

Seks av ti (57 prosent) svarer at de er helt eller delvis enig i at fagbevegelsen bør styrkes slik at arbeidstakerne får større innflytelse over virksomheten der de jobber.

Sju av ti (69 prosent) sier seg helt eller delvis enig i at koronasituasjonen har vist at samfunnet løser utfordringene best når myndighetene samarbeider med hovedorganisasjonene i arbeidslivet, som LO og NHO.

Resultatet av denne undersøkelsen kommer nesten samtidig som nyheten om at LO har fått nesten 20.000 nye medlemmer dette året.

– Dette betyr at vi har nådd ut med budskapet vårt. Dette klarer ingen alene. Her er det snakk om å løfte i flokk. Gjør vi det, får vi også gjennomslag hos myndighetene.

Det sier LO-sekretær Terje O. Olsson, som har organisasjonen som hovedansvaret i ledelsen.

Her er fagforeningas fem viktigste grunner til å melde seg inn

Politiske skillelinjer

Det er imidlertid store politiske skillelinjer:

Folk som stemmer rødgrønt, det vil si på Ap, SV, Rødt, Sp og MDG, er i en større grad enig i påstandene, mens velgere som putter stemmeseddelen til Høyre, Frp og FNB i valgurnen er mer uenig i påstandene som er nevnt over.

Medlemmer av en av fagorganisasjonene LO, Unio, YS og frittstående forbund er mer enig i denne påstanden, enn medlemmer av Akademikerne og uorganiserte.

Olsson påpeker at situasjonen er helt annerledes nå enn ved tidligere kriser. Både finanskrisen og oljekrisen ga lavere medlemstall for LO. Derfor er han positivt overrasket over at det motsatte har skjedd denne gang.

– Det kommer nok av at vi har klart å profilere oss veldig godt ute, og at vi har vært veldig tydelige. I tillegg har vi flere prosjekt på gang både i LO og alle forbundene blant annet med medlemsverving. Vi begynner å høste fruktene av den jobben vi har lagt ned, sier Terje O. Olsson.

Jo mer utdannet du er, jo større enighet er det om viktigheten av fagbevegelsen. Nesten ingen med mer enn fem års utdanning er uenig i påstanden.

Partienes holdning

Åtte av ti Ap-velgere mener at alle som arbeider bør være medlem av en arbeidstakerorganisasjon. Det samme gjelder både velgere som stemmer SV og Rødt.

Sju av ti Sp-velgere er enig i dette, mens bare halvparten av KrFs og Venstres velgere svarer ja på dette spørsmålet.

Av Høyres velgere er det bare fire av ti og av Frps velgere bare tre av ti som mener det er viktig å være med i en fagorganisasjon.

Olsson er ikke overrasket over dette.

– Det ligger vel i partienes politikk. Mens venstresiden er opptatt av fellesskapet og at vi står sterkere sammen, legger de borgerlige partiene opp til en politikk hvor individet selv skal bestemme og ta ansvar, sier Olsson.

Han synes det mest gledelige er at de yngre generasjonene nå er positive til fagbevegelsen. Det er en trend som har snudd, mener han.

– Tidligere dominerte blårussen blant ungdommen. Nå dreier de yngre i en annen retning, mener han.

Annonse
Annonse