JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge Høyre vil tidsbegrense uføretrygd, innføre karensdager og nedjustere sykelønnen

– Det vil være døden for alle trygdede i landet, sier Rødts Mímir Kristjánsson.
Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby. 

Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby. 

Unge Høyres Landsforbund

helge@lomedia.no

Unge Høyre har i kjølvannet av koronapandemien vedtatt et «program for økonomisk bærekraft», som går til angrep på mange opparbeidede velferdsgoder i landet.

Ungdomspartiet mener det må prioriteres hardere i offentlige budsjetter. Et eget kapittel i programmet har fått navnet «statsbudsjettet må slankes».

Unge Høyre vil:

* Nedjustere sykelønnen til 80 prosent fra første sykedag.

* Kutte pleiepengeordningen ned til 66 prosent av inntekt, på linje med uføretrygd.

* Skjerpe sykdomskravet for retten til sykepenger.

* Innføre tre karensdager.

* Gjøre kravene strengere for å få uføretrygd.

* Uføretrygden tidsbegrenses og gis en ny vurdering minimum hvert femte år.

* AAP reduseres fra tre til to år.

* Vil fjerne statens bidrag til AAP.

* Samtidig skal det innføres et jobbskattefradrag.

LO advarer mot foreslåtte uførekutt: – Uføre som jobber blir straffet med dårligere inntekt

Kombinere ytelser med arbeid

Leder for Unge Høyre, Ola Svenneby, poengterer at ungdomspartiet er bekymret for at en stor andel unge faller utenfor arbeidslivet tidlig, noe som gjør at man ikke kommer seg inn igjen.

– Vi vil derfor ha flere systemer som har til hensikt å gjøre det lettest mulig å kombinere ytelser med arbeid eller utdanning. Samt at man følges opp dersom arbeidsevnen skulle forandre seg, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.

– Alle som er uføre skal få støtte fra fellesskapet slik at man klarer seg. Det er med andre ord ingen som skal stå uten inntekt, poengterer han.

– Ingen skal bli glemt eller oppleve å forsvinne i systemet. Men det dårligste vi kan gjøre mot noen som faller utenfor arbeidslivet er å gi dem beskjed om at man ikke lenger har noe å bidra med. Systemet bør i større grad legge til rette for at man kan kombinere ytelser og utdanning, ytelser og midlertidig arbeid, og ytelser og deltidsarbeid, sier Ola Svennebye.

Sjokkert

Han benekter derfor påstanden om at det er slutt på en livslang trygd.

– Blir det ikke veldig byråkratisk og tungrodd for Nav å måtte undersøke alle trygda vært femte år?

– Ikke dersom det fører til at flere får muligheten til å kombinere ytelser med litt arbeid og/eller utdanning, svarer Ola Svenneby.

Mímir Kristjánsson synes det er spesielt at et ungdomsparti  mener at  hans kreftsyke mor må sjekkes hvert femte år for å bli godkjent som uføretrygdet.

Mímir Kristjánsson synes det er spesielt at et ungdomsparti mener at hans kreftsyke mor må sjekkes hvert femte år for å bli godkjent som uføretrygdet.

Helge Rønning Birkelund

Mímir Kristiansson er stortingskandidat for Rødt i Rogaland og har vært spesielt opptatt av trygdedes rettigheter. I boka «Mamma er trygda» skriver han om sin syke mor og samfunnets tapere.

Han skildrer her tiår med en alvorlig kreftsyk mamma, om drømmer som brast, en familie som går i oppløsning og om å foreta en klassereise bratt nedover.

Forfatteren og politikeren er sjokkert over at ungdomspartiet til landets største regjeringsparti foreslår å avvikle en livslang uføretrygd.

10 års kamp mot Nav: Rune fikk uføretrygd etter ti år i Nav-systemet: – Jeg kan planlegge livet igjen

Evig mas

– Det er altså så oppsiktsvekkende, og utrolig, at jeg nesten ikke tror det er sant. Det betyr altså at min mor må inn på Nav hvert femte år for å bevise at hun fremdeles er ødelagt av kreft, strålebehandling og cellegift. Det vil være døden for de som går på trygd i Norge. Et evig mas med nye bevisrunder, sier Mímir Kristjánsson til FriFagbevegelse.

Han lurer egentlig på om ungdomsorganisasjonen i det hele hatt har tenkt gjennom hva dette forslaget betyr.

– Her skal altså folk godt opp i årene med ødelagte rygger og knær hvert femte år vurderes om de er verdig pengene de får fra Staten. Det må jo i tillegg bli utrolig byråkratisk og skape en papirmølle uten like i Nav. Det er nok skjemaer å fylle ut fra før, sier Mímir Kristjánsson til FriFagbevegelse.

– Mener Unge Høyre virkelig at folk havner utenfor arbeidslivet og blir uføretrygda mot sin egen vilje, spør Rødt-politikeren.

– Mange av de som går på uføretrygd har ikke-kurerbare lidelser og er uføre av en god grunn, legger han til.

Mye lest: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

– Gammeldags tenkning

Han er spesielt uroet over at forslagene kommer fra ungdomspartiet til Høyre.

– Da må du jo ta det veldig seriøst, mener han.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er ikke overrasket.

– Det er velkjent stil fra høyresiden at de som har minst skal få mindre og de som har mye skal få mer. Velferdsordninger reduseres mens formuesskatten blir mindre. Det er gammeldags tenkning at man må stramme inn på velferdsordninger og våre fellesløsninger. Det er ikke slik man skaper trygghet blant folk, sier Astrid Willa Eide Hoem til FriFagbevegelse.

Leder i Sosialistisk Ungdom, Synnøve Kronen Snyen, mener Unge Høyre med dette sier rett ut at det skal straffe seg å være syk.

– Det er bra fremtidens høyrepolitikere allerede gir tydelig beskjed om hvilken politikk de vil innføre. De vil ha mer av en politikk som beviselig ikke fungerer og som sørger for to ting: At flere blir syke og fattige, sier hun til FriFagbevegelse.

– Først og fremst skal de som er for syke til å jobbe ha en trygg inntekt å klare seg på. Under Høyre har vi fått en dobling i antall uføre. Nå er det på tide med et skifte i måten samfunnet behandler syke mennesker med oppfølgingsbehov. Folk må ha inntekt, helsehjelp og tett og individuell oppfølging, mener Snyen.

– Forskjellene øker og medisinen til Høyre er mer til de på toppen, og strengere krav til syke mennesker som er avhengige av hjelp fra Nav. Det er skuffende at et parti som kaller seg kunnskapsparti, opptrer så kunnskapsløst i møte med de som sliter mest, legger hun til.

Annonse
Annonse