JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hurdalsplattformen

Unio etterlyser mer satsing på studenter og forskning: – Helt avgjørende for grønn omstilling

Unio forventer at kravene som hovedorganisasjonen har spilt inn i regjeringsforhandlingen - og lovander fra valgkampen - følges opp.
AVGJØRENDE: Utdanning og forskning er helt avgjørende for grønn omstilling og en fortsatt sterk velferdsstat, kommenterer Unio-leder Ragnhild Lied om regjeringsplattformen.

AVGJØRENDE: Utdanning og forskning er helt avgjørende for grønn omstilling og en fortsatt sterk velferdsstat, kommenterer Unio-leder Ragnhild Lied om regjeringsplattformen.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Hovedorganisasjonen Unio roser regjeringen Støre for målet om å rekruttere og beholde lærere og helsepersonell. Men mener det ikke er nok å ha et mål.

– Det må følges opp med en mer forpliktende satsing på forskning og studenter og flere endringer i arbeidslivspolitikken, sier Ragnhild Lied til FriFagbevegelse.

Hun er tilfreds med at regjeringen har tatt inn flere krav som Unio spilte inn til regjeringsforhandlingene. Hun forventer at dette nå blir fulgt opp både i regjeringens budsjetter, lovarbeid og i trepartssamarbeidet.

Se også: 40 viktige punkter fra Hurdalsplattformen

Tjenester nær folk

Unio-leder Ragnhild Lied viser til at det i valgkampen ble snakket mye om «tjenester nær folk».

– Det er i stor grad våre yrkesgrupper som leverer tjenester nær folk. Innen utdanning, helse eller politi. Det er positivt at regjeringen varsler planer for å rekruttere og beholde helsepersonell og lærere. Likeså at det varsles kraftige innstramminger på midlertidige ansettelser, sier Ragnhild Lied.

Men hun mener det ikke bare holder med planer.

– Det krever en forpliktende plan fra regjeringen på hvordan vi skal sikre nok kvalifisert arbeidskraft til å levere tilbud om både utdanning og helse som innbyggerne fortjener. Da må blant annet kommuneøkonomien styrkes vesentlig, poengterer Ragnhild Lied.

– Vi har klare forventninger til at regjeringen behandler offentlig sektor bedre når det gjelder å verdsette ansatte med høyere utdanning. Det må lønne seg å ta høyere utdanning. De siste lønnsoppgjørene og Unio-streikene har vist at det dessverre ikke er tilfellet, sier Lied

Høyere utdanning

Hun mener også at utdanning og forskning er helt avgjørende for grønn omstilling og en fortsatt sterk velferdsstat med et godt utbygget barnehage-, skole og utdanningstilbud.

– En større del av samfunnets ressurser må prioriteres til utdanning og forskning, mener Unio.

At ABE-reformen får en stopper, er Unio glad for. En reform Lied mener har medført betydelige kutt i offentlig sektor.

Med rekordstor søkning til høyere utdanning er Unio glad for at regjeringen trapper opp tallet på nye studieplasser og at regjeringen samtidig tallfester et tall på nye studentboliger. Samtidig mener hovedorganisasjonen studiestøtten må økes til 1,5 G, og at arbeidet med psykisk helse blant studenter må styrkes betraktelig.

Regjeringsplattformen vil tydelig forsterke trepartssamarbeidet, satse mer på hele og faste stillinger, og at den generelle adgangen til å ansette midlertidig skal fjernes. Solberg-regjeringens angrep på særaldergrensene skal reverseres og fagforeningsfradraget dobles.

Unio etterlyser i tillegg tiltak for bedre arbeidstidsordninger, endringer i arbeidsmiljøloven og et nytt nasjonalt varslingsombud.

Annonse
Annonse