JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utenriksminister Eide: Unngå varer fra israelske bosettinger

Norge jobber med EU for å «unngå import av varer fra israelske bosettinger», sier utenriksminister Espen Barth Eide. Leder av Stortingets utenrikskomité, Høyres Ine M. Eriksen Søreide, vil ikke kommentere Barth Eides uttalelser.

Utenriksminister Eide kom med uttalelsen på LO-kongressen i Oslo, etter at lederen for palestinsk LO sa at de krever en boikott av varer fra israelske bosettinger.

- Vi ser på måter å gjennomføre dette på, sa Eide.

- Vi samarbeider nært med de nordiske landene og EU om en felles holdning til dette. Vi snakker ikke om en offisiell boikott av varer fra bosettingene, men om tydelig merking av produkter fra bosettingene eller om å fraråde bedrifter å importere varer fra bosettingene. Det kan slik skade omdømmet til bedriftene som velger å kjøpe fra bosettingene, sier Eide.

- Dette kan bli gjennomført i nær framtid, sier han. Han mener det er viktig at flere land samarbeider om dette.

Eide sier en offisiell boikott vil være for komplisert og innebære en lovhjemmel med mulighet for straff.

Leder av Stortingets utenrikskomité, Høyres Ine M. Eriksen Søreide, vil ikke kommentere Barth Eides uttalelser.

- Vi har ikke fått noe om dette i Stortinget. Jeg vil vente med å kommentere til han har presentert noe i Stortinget, sier hun.

Tostatsløsning i det fjerne

Eide gjentok at han er alvorlig bekymret for mulighetene for en politisk løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne; Tostatsløsningen som innebærer at palestinerne får sin egen stat ved siden av Israel.

- Dette blir vanskeligere og vanskeligere fordi Israel fortsetter å bygge ulovlige bosettinger på palestinsk land, mener Eide.

Titusener av palestinerne jobber i bosettingene, og bygger dem. Den palestinske selvstyremyndigheten innførte forbud mot arbeid i bosettingene og kjøp av varer fra bosettingene i 2010.

Økende arbeidsledighet

Lederen for palestinsk LO, Shaher Saad, sier Iraels blokade av Gaza og den israelske stengningspolitikken på Vestbredden, der det er over 500 militære sjekkpunkter, gjør det svært vanskelig for palestinerne å utvikle en selvstendig og levedyktig økonomi.

Saad sier arbeidsledigheten i Gaza nå er 40 prosent, og på Vestbredden 30 prosent.

Annonse

Flere saker

Annonse