JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordrer helsepolitikerne om lokalsykehus

– Nå er det på tide å utfordre våre helsepolitikere til å ta tilbake ansvaret for helsepolitikken, mener Bjørn Sverre Birkeland i Kommunenes Interesseforening for Lokalsykehus.
- Vi har ikke funnet holdepunkter for å si at færre og større enheter gir billigere og bedre sykehustjenester, sier professor Bjarne Jensen som har ledet arbeidet med rapporten "Helsereformer på feil premisser".

- Vi har ikke funnet holdepunkter for å si at færre og større enheter gir billigere og bedre sykehustjenester, sier professor Bjarne Jensen som har ledet arbeidet med rapporten "Helsereformer på feil premisser".

Per Flakstad

per.flakstad@fagforbundet.no

Tirsdag la foreningen fram en ny rapport som blant annet har sammenliknet kostnader og kvalitet ved små og store sykehus.

– Små sykehus er like gode

– Det har vært argumentert med at det blir både billigere og bedre helsetjenester ved å flytte medisinske funksjoner til større enheter. Vår analyse viser imidlertid at det verken er forskjeller på pris eller kvalitet, sa professor Bjarne Jensen ved Høgskolen i Hedmark som har ledet arbeidet med rapporten «Helsereformer på feil premisser».

– Derfor kan ikke lokalsykehus legges ned med en slik økonomisk eller faglig begrunnelse. Vi har ikke funnet noen holdepunkter for at en sykehusstruktur med færre og større enheter gir billigere og bedre medisinske tjenester, fortsatte professoren.

Ifølge rapporten viser det seg at de minste sykehusene på enkelte områder leverer bedre økonomiske og helsefaglige resultater enn de store. Bjarne Jensen mener det er andre forhold enn størrelse og beliggenhet som avgjør hvor gode sykehusene er.

Utfordrer helsemyndighetene

– Vi mener ikke det dette at alle små lokalsykehus skal ha alt av avanserte medisinske tjenester. Rundt 30 prosent av spesialisthelsetjenesten må gjøres på store sykehus som Rikshospitalet og andre store og godt utbygde enheter. Men 70 prosent av tjenestene kan godt utføres på små lokalsykehus, og vi tror det utgjør et viktig tilbud til befolkningen der, sa leder i Kommunenes Interesseforening for Lokalsykehus (KIL), Bjørn Sverre Birkeland.

Det er KIL som har bestilt den ferske rapporten som ble lagt fram i dag.

– Jeg utfordrer med dette våre helsemyndigheter, helt opp til helseminister Bent Høie, og helsepolitikere både sentralt og lokalt, til å lese rapporten nøye og ikke konkludere om noe som gjelder lokalsykehusene før de har fått den kunnskapen som står der, sa Birkeland.

Et politisk spørsmål

Da kommuneoverlege i Odda, Steinar Jacobsen, ble bedt om å kommentere rapporten, sa han det slik:

– Jeg skal kommentere den som fagperson, men jeg kommer til å gå ut over det rent faglige. Det gjør svært mange som kommenterer sykehusspørsmål, uten å fortelle det. Derfor blir argumentasjonen deres politisk, under et dekke av medisinsk faglighet.

– Politikerne, derimot, virker å være redde for å gå inn i den faglige diskusjonen. Men sykehusene er ikke bare et medisinskfaglig anliggende, men en av våre viktigste velferdstjenester. Derfor er ikke organiseringen av sykehusene og de medisinske tjenestene bare et faglig, men i aller høyeste grad et politisk spørsmål.

– Det er på tide at våre politikere tar tilbake dirigentrollen og ansvaret for sykehuspolitikken, sa Jacobsen.

– Feil premisser

Ifølge KIL planlegges det en kraftig nedbygging av lokalsykehusene. Først ute er Sykehuset Telemark HF som 20 mai skal styrebehandle en utviklingsplan som inneholder en avviklingsplan for sykehusene i Kragerø og Rjukan når det gjelder døgnsenger og akuttberedskap.

– Dette gjøres uten at det etter vår mening er framlagt god nok dokumentasjon av de samfunnsmessige, medisinskfaglige eller beredskapsmessige konsekvensene, sier Bjørn Sverre Birkeland.

Han advarer derfor regjeringen mot å sitte stille og se på at de enkelte helseforetaksstyrene legger ned lokalsykehus på det han karakteriserer som sviktende grunnlag og feil premisser.

Annonse
Annonse