JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønna til folkevalgte

Utvalg vil beholde Stortingets lønnskommisjon

Et flertall i utvalget som har sett på hvordan stortingspolitikerne lønnes, går inn for å beholde dagens system med en lønnskommisjon.

Onsdag overleverte Godtgjørelsesutvalget, ledet av Ådne Cappelen, sine anbefalinger om politikerlønn til presidentskapet på Stortinget.

– Et flertall i utvalget, alle medlemmene unntatt Steinar Nørstebø, mener ordningen med lønnskommisjon samlet sett har fungert etter hensikten, skriver utvalget i rapporten.

– Den bidrar til økt legitimitet og tillit, samtidig som den ikke er til hinder for en åpen og nødvendig debatt om godtgjøringene både på Stortinget og i samfunnet ellers. Samlet sett foreslås det derfor at ordningen videreføres, heter det.

Bakgrunn: Rødt håper utvalg vil svinge ljåen over politikerlønningene

Som beslutningsgrunnlag for Stortinget kommer lønnskommisjonen hvert år med forslag til godtgjørelser for stortingsrepresentanter og regjeringens medlemmer.

En stortingsrepresentant tjener i dag 988.000 kroner. Gjennomsnittslønnen i befolkningen er 567.480 kroner. Tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at mens stortingspolitikere har hatt en reallønnsvekst på 15 prosent de siste ti årene, har gjennomsnittslønnen vokst med 11 prosent i samme periode.

Annonse
Annonse