JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vant over Spekter i arbeidsretten

En enstemmig dom sier at LO Stat-medlemmer har rett til tjenestefri med lønn for å gå på kurs.
Også ansatte uten tillitsverv har rett til fri med lønn for å gå på faglige kurs, slår Arbeidsretten fast.

Også ansatte uten tillitsverv har rett til fri med lønn for å gå på faglige kurs, slår Arbeidsretten fast.

Håvard Sæbø

anne.siri.rena@lomedia.no

Tvisten knytter seg til paragrafer i Hovedavtalen som regulerer retten til å få fri med lønn for å delta på organisasjonsfaglige kurs. Partene har tolket avtaleteksten ulikt, og medlemmer som har ønsket å gå på kurs har fått beskjed om at de ikke vil få fri med lønn. Ifølge Spekters syn er det bare de som allerede er tillitsvalgte som har rett til fri med lønn.

Bra for alle

En enstemmig dom i Arbeidsretten konkluderer altså med at medlemmer har rett til tjenestefri med lønn for å delta på kurs. Med dette har LO Stat vunnet en viktig seier mot arbeidsgiverforeningen Spekter, fastslår sekretær Lise Olsen og nestleder Eivind Gran, de to som representerte LO Stat i saken.

– Dette ville truet hele kursvirksomheten i LO Stat og forbundene. Vi mener at det er bra for både medlemmene, virksomhetene og partsforholdet at vi utdanner både medlemmer og tillitsvalgte, fastslår Olsen og Gran.

Ting på plass

Uenighet om kursvirksomheten har vært utgangspunkt for flere tvister mellom LO Stat og Spekter i Arbeidsretten. Representantene for LO Stat mener nå at denne siste saken «setter tingene på plass», og sier de håper å slippe flere diskusjoner rundt dette.

– Spekter begrunner uenigheten med økonomi, mens retten sier at dét ikke er noen god grunn. Likevel er det sånn at den enkelte virksomheten kan si nei av såkalte tvingende grunner. Det vil da være knyttet til fravær som skaper problemer for selve driften og ikke økonomi, fortsetter representantene for LO Stat.

Andre vilkår, som hvem som er kursarrangør og hva kursets innhold er, må også være oppfylt for at medlemmer kan delta på kurs.

Første gang i Arbeidsretten

Prosessfullmektig for LO Stat har vært Marit Håvemoen fra LOs juridiske avdeling. Hun har ført mange saker i det øvrige rettssystemet, men dette var første gang Håvemoen prosesserte i Arbeidsretten.

– Jeg likte meg i den rollen, i en annen setting en vanlig. Arbeidsretten er annerledes blant annet fordi en ikke kan anke dommen videre. Det er en god erfaring å ha med seg, sier LO-advokaten.

LO Stat uttrykker også begeistring:

– Håvemoen har gjort en fremragende jobb for oss i denne saken, sier Lise Olsen og Eivind Gran.

Om Arbeidsretten:

Særdomstol for saker om arbeidstvister.

Har hele landet som rettskrets.

Er den øverste domstolen på sitt saksfelt.

Opprettet i 1915.

Kilde: arbeidsretten.no

Annonse
Annonse

Om Arbeidsretten:

Særdomstol for saker om arbeidstvister.

Har hele landet som rettskrets.

Er den øverste domstolen på sitt saksfelt.

Opprettet i 1915.

Kilde: arbeidsretten.no