JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Vedum: – Vi må nå huske at vi er folkets tjenere

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er ydmyk over tilliten partiet har blitt vist, og lover å levere.
NY RETNING: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sier målet deres hele tiden er å gjøre folks hverdag bedre.

NY RETNING: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sier målet deres hele tiden er å gjøre folks hverdag bedre.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

Senterpartiledere Trygve Slagsvold Vedum takket alle som har stått på døgnet rundt under hele valgkampen, men kom også med en klar oppfordring til sine nye kolleger på Løvebakken under valgvaken i gamle Deichmanns bibliotek i kveld.

Partilederen fra Stange ble klappet inn da han ankom valgvaken i kveld. Med seg i ermet hadde han også noen kloke ord fra Erik Bye som han ville at folk skulle ta med seg videre.

– Han sa en gang at politikere i et demokrati må huske at de er folkets tjenere og ikke folkets herrer. Det synes jeg vi aldri må glemme, sa en smørblid partileder fra talerstolen til duvende applaus.

Slagsvold Vedum har selv sittet på Stortinget siden 2005 og blant annet vært landbruks- og matminister i den forrige rødgrønne regjeringen. Nå er han klar for en ny politisk kurs for landet og gleder seg til forhandlinger med Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

– Vi har nå fått folkets tillitserklæring og med det følger et stort ansvar. Vi må aldri glemme hvem som har stemt oss fram, sa han.

Aktuelt: Nå peker også Vedum på Støre som statsminister

Ny politikk

Slagsvold Vedum gleder seg til et regjeringsskifte og lover at Sp skal påvirke en ny kurs.

– Nå blir det regjeringsskifte og det er bra. Men da må det også bli en ny politikk for folk. Det skal vi sørge for, sa han.

Sp-lederen lover at arbeidsfolk vil merke en endring.

– Enten du jobber som renholder i toget, taxisjåfør, kabinpersonale i fly eller i tog så skal vi jobbe for å gjøre folks hverdag bedre. Det er hele vårt mål, sa han.

I tillegg forsikrer han folk som jobber i industrien at Sp skal jobbe for å ta vare på eksisterende industri samtidig som de vil skape nye arbeidsplasser.

– Vi skal få til en aktiv nærings- og industripolitikk for det er blant annet medlemmene i Fellesforbundet som virkelig bidrar til verdiskapning i landet, sa han.

Ifølge han er mange industribedrifter sårbare og her trengs det virkemidler og rammer for å legge til rette for en god utvikling. Lederen er stolt over at Sp er nå et av landets tre største parti.

Aktuelt: Nå skal Støre danne ny regjering. Varsler at han også vil lytte til MDG og Rødt

83-år og like engasjert

En av de som har stått på Sp-stand på Karl Johan de siste 50 årene er Unn Aarestad fra Jæren, som er tidligere stortingsrepresentant.

– Jeg har sittet mange år på Løvebakken, vært politisk rådgiver og brenner fortsatt for våre kampsaker, men nå er politikk noe jeg driver mest med på hobbybasis, smiler hun.

Aarestad mener det er Solbergregjeringen som har gitt SP så stor innflytelse nå.

– Den sittende regjering har hjulpet Sp ved å føre en distriktsfiendtlig politikk med privatisering og tvangssammenslåing av kommuner. Dette har vært en gavepakke til Sp som har økt oppslutningen kraftig. Og med Trygve ved roret så er jeg ikke overrasket over dagens valgresultat, sier hun.

Selv har hun kjent Slagsvold Vedum lenge og var også i valgkomiteen som fikk han inn.

– Han er en veldig folkelig og stødig mann som er lett å omgås. Det er bra for partiet. Nå blir det ny kurs, sier hun og klapper for sin partileder.

Aktuelt: Rødt gjør et historisk valg: – Mye å si for fagbevegelsen

ENGASJERT: Senterparti-veteran Unn Aarestad mener sentraliseringen fra Høyre-regjeringen gav Sp en opptur.

ENGASJERT: Senterparti-veteran Unn Aarestad mener sentraliseringen fra Høyre-regjeringen gav Sp en opptur.

Nina Hanssen

Ungdommene var rå

En av de svært aktive senterungdommene som har drevet valgkamp er Fredrick Bjerke (29) fra Søndre Aker Sp. Han er heller ikke overrasket over brakvalget til partiet i dag. Ifølge Bjerke er det mange ungdommer som tiltrukket av politikken til Sp fordi de lytter og taler de svakestes sak.

– Når vi og Jan Bøhler jobber for å løfte de som har det vanskelig og folk som sliter psykisk i hovedstaden så blir vi lagt merke til, sier han og forteller og mange gode skoledebatter i valgkampen. 

Selv ble Bjerke engasjert i Sp fordi han er jeger og var opptatt av rovdyrpolitikk.

– Mange i distriktet har mistet troen men nå skal vi gjenreise tilliten, sier han.

Foreløpig er det usikkert om Jan Bøhler kommer inn på Stortinget for Sp, men selv er han optimist.

– Det ser bra ut og jeg er utrolig glad for den store oppslutningen som vi har fått. Det er fint å drive politikk for dette partiet, sier den tidligere Ap-politikeren på sin første valgvake med Sp.

– Jeg har troen og håpet på å komme inn, sier han.

FORNØYD: Senterungdom Fredrick Bjerke er fornøyd med valgresultatet.

FORNØYD: Senterungdom Fredrick Bjerke er fornøyd med valgresultatet.

Nina Hanssen

Annonse
Annonse