JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vedums tale får skryt: – Kanskje enda mer sosialdemokratisk enn Arbeiderpartiet

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim mener at talen like gjerne kunne vært holdt på Arbeiderpartiets landsmøte av en Ap-leder.
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Fredag åpnet Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum partiets landsmøte.

Det meste av mediedekningen har dreid seg om at hans åpenhet om MS-diagnosen.

Det politiske innholdet i talen får derimot svært godt skussmål:

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, fulgte talen ringside. Han mener talen var veldig sosialdemokratisk.

– Her kjente jeg meg godt igjen. Det var snakk om fellesskap, tro på små lokalsamfunn, at kysten vår er unik og at folk bør få lov til å bo der de vil bo. Da skal Staten stille opp for dem, sier Eggum.

– Det var en tale som viste at Senterpartiet og Arbeiderpartiet passer egentlig veldig godt sammen. Begge partier er opptatt av folket, fellesskap og offentlige tjenester på alle områder.

Fellesskap

Politisk redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, er enig med Eggum.

– Talen var veldig konsekvent sosialdemokratisk. Den forsvarte fellesskapsløsningene. Og valgte ikke som Ola Borten Moe ville gjort, å snakke om at det er for høyt skattetrykk for næringslivet, og rykket ikke ut mot SV som Marit Arnstad kunne gjort.

– Dette var tradisjonell sosialdemokratisk politikk. Kanskje enda mer sosialdemokratisk enn Arbeiderpartiet, mener Bjørgulv Braanen.

Klassisk sosialdemokrati

Den profilerte politiske redaktøren i Nordlys, Skjalg Fjellheim, henger seg på.

– Talen til Vedum kunne like gjerne vært holdt på Arbeiderpartiets landsmøte av en Ap-leder. Det var en tale om et klassisk sosialdemokrati, med fokus på fellesskapsløsninger og trygghet, sier Skjalg Fjellheim.

Han kjente seg igjen fra talen Trygve Slagsvold Vedum holdt i 2019 – som var forrige gang partiet var samlet til fysisk landsmøte.

– Det var mye av det samme som den gang. Han snakket til eget grunnfjell, men også til Arbeiderpartiets grunnfjell, sier Fjellheim.

Fortalte om sykdom

I sin åpningstale til landsmøtet fortalte Vedum om en tøff tid da han var syk og fikk diagnosen MS, midt under oppstyret rundt hans deltakelse i «Maskorama».

I dag viser det seg at det ikke har store konsekvenser for ham. Og at for ham går det bra. Men det viste han samtidig hvor viktig fellesskapet er for landet. Han snakket om egen sårbarhet og hvordan han trengte fellesskapet.

Og det er tøft i Norge i dag. Med krig i Ukraina, dyrtid, dyre strømregninger og høye renter. Da må regjeringen ta et valg.

– Og de valgene har vi tatt, sa Trygve Slagsvold Vedum.

«Kassa på Rema 1000»

Sp-lederen mener det er viktigere å hjelpe hun som sitter i kassa på Rema 1000 enn de som eier kjeden og har plassert inntektene i Sveits.

– For meg er det viktigere at hun som sitter i kassa på Rema 1000 skal få mindre skatt, at SFO-regninga går ned litt og at kostnaden med å ha barn i barnehagen går ned. Vi som fellesskap må hjelpe de som har minst. De med lave inntekter har det mye tøffere i dag enn andre. Derfor må vi sette inn tiltak for dem, sa han.

– Derfor øker vi barnetrygden for enslige forsørgere. Øker bostøtten. Og vi stiller opp for de som har minst, som blant annet minstepensjonistene. Men det at vi prioriterer skjer ikke uten konflikter. Vi må prioritere noen. Vi har prioritert de som har minst og de med vanlig og middels inntekter.

– Velkommen hjem

Til de som har flyttet til Sveits, hadde han en ting å si.

– Velkommen hjem. Det er fellesskapet som har gjort at din bedrift har klart å skape overskudd i Norge, som har gjort at du tjent deg store inntekter. men også bidratt til fellesskapet som har gjort at du har blitt rik.

– At du har kunnet tjene deg en formue. Men da må du også bidra tilbake til fellesskapet. For Norge er et fellesskapsprosjekt.

– Vi har også tatt andre valg. Det er viktigere for oss å prioritere de som tar pendlertoget enn den som har muligheten til å ta privatflyet til Sveits. Det er viktigere for oss å prioritere de som bor på brakkerigger enn de som bor på Aker Brygge, sa Vedum

Annonse
Annonse