JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken:

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

Arbeidsmandsforbundet har gitt NHO Service og Handel et nytt tilbud i håp om å få en løsning på den mer enn to måneder lange vekterstreiken: – Det er en tøff kamp å stå i for alle.
Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

aslak@lomedia

I en melding som denne uka er sendt ut til de 4.500 vekterne som er organisert i Arbeidsmandsforbundet (NAF), kommer det fram hva forhandlingsutvalget har tilbudt NHO Service og Handel. Forbundets håp er at arbeidsgiversida vil godta løsningsforslaget.

– Vi ønsker ikke å forhandle i mediene, men medlemmene lurer på hva som skjer og hva som er status. De vil ha informasjon. Spesielt tøft er det for de mer enn 2.000 vekterne som står i denne streiken, sier Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, til FriFagbevegelse.

Forslaget fra vekterne

Tilbudet som NHO Service og Handel fikk før helgen, inneholder ikke noe mer økonomi utover det som ligger i ramma på 1,7 prosent i frontfaget.

• Innsikt: Seks punkter som forklarer hvorfor vekterne streiker

Forslaget til en løsning på streiken innebærer følgende:

• Ikke gi timelønn til vektere som jobber i mer enn 20 prosent stilling

• Presisering av bestemmelsen om rett til fri på bevegelige helligdager for vektere som jobber fast dagtid (37,5 timer)

• Kutte adgangen til å avtale kortere vakter enn tre timer

• En forsterkning av tekst for ufrivillig deltid.

• Utover det kun små endringer i tekst fra avtalen Parat inngikk

– Dette er et tilbud som arbeidsgiversida bør akseptere, mener Mikkelsen.

– Forslaget, gitt at arbeidsgiversida sier seg enig, vil dessuten løse en viktig prinsippsak. Nemlig dette med fastlønn. Dessuten er det viktig for oss at vektere som jobber fast dagtid har fri på bevegelige helligdager. Formuleringen i vekteroverenskomsten er litt problematisk, føyer han til.

Da meklingen mellom NAF og NHO Service og Handel brøt sammen kun etter et par timer 4. november, ble det enda mer klart hva arbeidstakersiden forfekter. Vekterne skal ha en fast månedslønn. Ikke en varierende månedslønn som er basert på antall timer vekterne har jobbet forrige måned.

NHO står steilt på sitt

Svaret fra NHO Service og Handel var nedslående sett med arbeidstakersidas øyne. NAFs forslag til løsning ble ikke godtatt. Ifølge forbundets forhandlingsutvalg, og informasjonen som er sendt ut til medlemmene, er det kun Securitas som nå holder igjen på arbeidsgiversida.

• Les også: Derfor er fastlønn så viktig for vekterne i streik

– Vi beklager at arbeidsgiverne ikke er villig til å finne en løsning på denne situasjonen, og vi jobber videre med å finne en løsning som begge parter kan leve med, skriver forhandlingsutvalget.

Omfattende arbeidskonflikt

Mens Parat har inngått en avtale med NHO Service og Handel og fått de 420 vekterne i Securitas og Avarn Security tilbake i jobb, har NAF fremdeles over 2.000 vektere i streik. Den siste opptrappingen fredag 13. november omfattet 202 nye vektere.

• Les også: Vekterne har streiket i to måneder. Kun tre streiker de siste 25 årene har pågått lenger

Forhandlingene har hele tida stått i stampe. Selv ikke med riksmeklerens hjelp har partene klart å bli enige i meklingen om vekteroverenskomsten.

Mandag 16. november hadde streiken for NAFs medlemmer pågått i to måneder, eller 61 dager for å være helt nøyaktig. Dermed er vekterstreiken en av de mest omfattende arbeidskonfliktene i nyere tid.

Annonse
Annonse