JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte i Venstre:

Venstre vil ikke gi gratis tannbehandling til alle. Men flere skal få støtte

Landsmøtet i Venstre vedtok med knapp margin å si nei til gratis tannhelse til alle
Venstre vil ha bedre dekning av tannbehandling. Her Venstre-leder TRrine Skei Grande og nestleder Terje Breivik.

Venstre vil ha bedre dekning av tannbehandling. Her Venstre-leder TRrine Skei Grande og nestleder Terje Breivik.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

HELL: Tannhelse og skolemat blir en gjenganger på vårens landsmøter. I alle fall var det et hett tema på helgens landsmøte i Venstre.

Vedtaket om tannhelse ble mindre klarere enn forventet.

Et forslag om å gi alle nordmenn gratis tannbehandling ble avvist med knapp margin på landsmøtet.

Det var partiets helsepolitiske talsperson på Stortinget, Carl-Erik Grimstad som ville at partiet skulle jobbe for gratis tannbehandling på sikt, med egenandel. Dette forslaget ville kostet fra fire til 15 milliarder kroner, men ble altså avvist.

Flere skal få støtte

Venstre vil likevel gi flere rett til gratis tannbehandling.

– Den offentlige tannhelsetjenesten må utvides og videreutvikles til større inngrep. Rettighetene til sårbare grupper som rusmisbrukere må særlig styrkes. Munnhule og tenner er en del av kroppen og på sikt må tannhelse bli en likeverdig del av folketrygden, heter det i uttalelsen vedtatt på landsmøte søndag.

Partiet er også for gratis skolemat, men mener det må være opp til kommunene å gjennomføre det.

Opptar veldig mange

På et direkte spørsmål om tannhelse er en sak som får velgere til å stemme på et bestemt parti, svarer 26 prosent ja.

Det vil si at for hver fjerde velger kan spørsmålet om tannhelse være tungen på vektskåla når stemmeseddelen skal velges.

20 prosent svarer vet ikke, mens 53 prosent er tydelige på at det ikke har noen innvirkning på valg av parti. Det viser en undersøkelse Opinion har gjort for FriFagbevegelse og Dagsavisen.

Jo lavere inntekt, jo større betydning har spørsmålet om tannhelse bør være en del av det offentlige helsetilbudet.

Rødgrønne velgere er mer opptatt av at tannhelse bør være en del av det offentlige helsevesen enn borgerlige velgere.

Størst betydning har spørsmålet for dem som stemmer Rødt og MDG, med 37 prosent. Så følger Arbeiderpartiet (34 prosent) og Senterpartiet (32 prosent).

Bare hver femte Høyre-velger mener tannhelse kan avgjøre hvilket parti de vil stemme på, og enda mindre betydning har det for de som stemmer på Venstre og KrF.

Stigmatiserende

Venstre mener dårlige tenner kan være både stigmatiserende og sosialt belastende, og bidra til dårlig psykisk helse. God tannhelse er derfor et viktig forebyggende helsetiltak, ifølge partiet.

– Tenner som gjør det mulig å møte folk med et smil er svært viktig for selvfølelsen, og dårlig tannhelse kan derfor bidra til dårligere livskvalitet, heter det i uttalelsen.

– Det er behov for en videreutvikling av dagens trygdeordninger der stadig flere grupper innlemmes i ulike støtteordninger, heter det videre.

Ifølge tall fra SSB utsetter mange lavtlønnede tannbehandling av økonomiske grunner, noe som kan medføre at problemene forverres og at det på et senere tidspunkt blir behov for mer omfattende inngrep til en enda høyere pris, og med mulige alvorlige komplikasjoner og følgesykdommer.

Rusavhengige

Venstre vil gi støtte til rusavhengige, også en stund etter at de har kommet ut av institusjon:

– Mange rusavhengige har dårligere tannhelse enn den øvrige befolkningen. Dagens støtteordning gjelder for personer i statlig finansiert helseinstitusjon, i kommunal rusomsorg og personer under legemiddelassistert rehabilitering. Ordningen er rettet mot brukere som har en rusavhengighet eller er under behandling, men opphører når man utskrives. For å komme tilbake til samfunnet etter langvarig rusmisbruk må man få muligheten til å møte folk på en ordentlig måte. Venstre mener derfor at ordningen bør utvides til å omfatte hele rehabiliteringsprosessen, heter det i uttalelsen.

– Det bør også innføres en høykostnadsbeskyttelse som innebærer at staten dekker en prosentvis andel av kostnader til tannbehandling som overstiger 10 000 kroner. Ordningen må innrettes på en slik måte at den treffer de som har størst behov, mener Venstre.

Annonse
Annonse