JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venter «uførebombe»

Nav venter 11.000 flere uføre neste år.
Den forventede veksten i uføretilfeller henger sammen med at det er en gruppe mennesker som har gått ut makstiden på fire år i mars, sier Nav-direktør Bjørn Gudbjørgsrud.

Den forventede veksten i uføretilfeller henger sammen med at det er en gruppe mennesker som har gått ut makstiden på fire år i mars, sier Nav-direktør Bjørn Gudbjørgsrud.

Terje Pedersen, ANB

Ved utgangen av året vil det være 306.100 uførepensjonister her i landet. Ett år fram i tid anslås tallet å ha steget til 317.100, ifølge Nav.

At mange i de store etterkrigskullene går over fra uførepensjon til alderspensjon, bidrar til å redusere uføreveksten, men effekten av den tidsbestemte ordningen med arbeidsavklaringspenger er likevel verdt å merke seg.

– Den forventede veksten i uføretilfeller henger sammen med at det er en gruppe mennesker som har gått ut makstiden på fire år i mars, sier Nav-direktør Bjørn Gudbjørgsrud til NTB.

Regjeringen regner ikke med at det vil komme nye uførebomber i årene som kommer, etter hvert som nye grupper av AAP-mottakere når tidsgrensen. Årsaken er at en god del uføretilfeller har ligget «skjult» i den første gruppen av AAP-mottakere.

– AAP-mottakere som nærmer seg maksimaltid er personer med lengre stønadskarrierer. Avklaringen vil gi høy overgangsrate til uførepensjon og tilsvarende lavere overgang til arbeid, skrev Eriksson i et svar på et skriftlig spørsmål fra Frp-representant Erlend Wiborg tidligere denne uka.

– Jeg vil ikke utelukke at noen av dem kunne ha vært i arbeid dersom de hadde fått en bedre oppfølging og høyere aktivitetskrav tidlig i stønadsforløpet. Det er viktig at Nav følger opp nye mottakere på en tilfredsstillende måte, og at vi får en god evaluering av hvorvidt ordningen med arbeidsavklaringspenger bidrar til målet om flere i arbeid, framholder han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse