JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset

Vernepleier Eline går i uniform på jobb i folks boliger nå: – Alle bør gjøre det

Noen ansatte i boliger har begynt med uniform. Andre bruker fortsatt egne klær. – Vi er vanligvis imot at ansatte bruker uniform, men i denne uvanlige situasjonen kan det være det riktige, sier FO.
I boligen der Eline Sofie Chitra Aksnes jobber, innførte de uniform for to uker siden. De har fått låne uniformene fra det lokale sykehjemmet.

I boligen der Eline Sofie Chitra Aksnes jobber, innførte de uniform for to uker siden. De har fått låne uniformene fra det lokale sykehjemmet.

Privat

hanna.skotheim@lomedia.no

Rett etter at store deler av Norge stengte, var det noen boliger for personer med utviklingshemming som innførte uniformer for de ansatte.

Vernepleier Eline Sofie Chitra Aksnes var blant dem som måtte ta på seg uniform. Ettersom de ikke hadde noen tilgjengelig, måtte de låne fra det lokale sykehjemmet.

Aksnes jobber i Leirfjord kommune i Nordland, men hvor hun jobber virker ikke å ha noe å si for om de ansatte bruker uniform eller ikke.

Ulik praksis i kommunene

I en Facebook-gruppe for vernepleiere har flere delt hva retningslinjene for uniform er der hvor de jobber.

p

En skriver at hun kunne tenke seg uniform, men at hun tror de vil fortsette med private klær og bruke smittevernutstyr hvis det oppstår smitte på arbeidsplassen.

En annen skriver at hun skifter når hun kommer på jobben og skifter igjen til rent tøy når hun skal hjem.

Fontene har vært i kontakt med Oslo kommune for å høre hvilke retningslinjer de har. Det er ikke innført uniform i de tre boligene Oslo kommune driver, men det er innført egne skift.

Klærne vaske de ansatte selv hjemme. Grunnen til at kommunen ikke har innført uniform, er fordi det er praktisk utfordrende å både oppbevare og vaske uniformene på arbeidsplassen.

Like langt med egne sko

Flere av dem som har skrevet i Facebook-gruppen, er redde for at smittefrakker eller uniformer vil uroe beboerne. Det var også Eline Sofie Chitra Aksnes i Leirfjord, men hun har ikke opplevd at brukerne har reagert.

– Vi har forklart dem at dette er et virus som finnes over hele verden, og det gjør at vi må begrense smitte og ta enkelte forholdsregler som å ikke klemme, håndhilse og oppsøke folkemengder unødvendig, sier Aksnes.

p

Hun opplever at også de ansatte håndterer det fint. Hun forteller imidlertid at det tar tid å komme inn i nye rutiner.

– Vanligvis bruker vi fleecejakker for å holde varmen. Nå har vi brukt eget varmt tøy under uniformen. Da tenker jeg at vi er like langt. Vi bruker også egne sko. Dersom viruset kan smitte gjennom tekstiler eller skotøy, er vi like langt der også, sier vernepleieren.

Hun synes det er rart at ikke alle boliger innfører uniform i denne perioden.

– Alle bør bruke uniform, men det er vel opp til hver enkelt kommune hva de innfører.

Ekspert: Må kunne vurdere smitterisiko

I arbeidsmiljøloven finnes det en egen forskrift som sier noe om utførelse av arbeid og bruk av arbeidstutstyr. Der står det at dersom helsefarlige biologiske faktorer ikke kan fjernes eller unngås, skal arbeidsgiveren din sørge for at du får utlevert og blir pålagt å bruke hensiktsmessig arbeidstøy og personlig verneutstyr. Koronaviruset er et eksempel på en helsefarlig biologisk faktor.

Sett fra et smittevernperspektiv, handler bruk av uniform eller ikke om å klare å overholde de hygieniske prinsippene uavhengig av klesdrakt, ifølge Ida Hellum Sandbekken.

Hun er universitetslektor på Fakultetet for helsevitenskap ved OsloMet.

p

– Selv om man ikke bruker uniform, må man kunne vurdere smitterisiko. Man må ha kunnskap om smittevern og smittespredning, og vite hvilke smitteverntiltak som skal iverksettes, sier hun og utbroderer:

– Man må bruke beskyttelsesutstyr ved stell, og være oppmerksom på at bakterier kan smitte via hoste. Det kan være dumt å bare ha et skift med klær på jobb i tilfelle du må bytte klær i løpet av arbeidsdagen. Det er også viktig å ha skift tilgjengelig etter endt arbeidsdag, spesielt hvis du skal farte rundt etter arbeidsdagen.

Skal ikke vaskes hjemme

Sandbekken informerer også om at skal man bruke egne klær på jobb, må disse sitte tett og de må kunne vaskes på høy nok varme.

Ifølge Arbeidstilsynet skal klær vaskes i industrivaskemaskin som kan holde temperaturer på 85 grader i minimum ti minutter. De kan også vaskes på 60 grader, men da må de tilsettes kjemikalier slik at arbeidsklærne desinfiseres. Videre informerer Arbeidstilsynet om at arbeidsklær ikke må tas med hjem for å bli vasket.

FO: – Må ta i bruk tiltak som kan hindre smitte

Marit Selfors Isaksen i FO-ledelsen sier at de vanligvis er prinsipielt imot at ansatte bruker uniform i boliger.

– Vi driver helt andre tjenester enn det man gjør innenfor pleie. Vi yter bistand til praktiske gjøremål og gir veiledning, og da er det ikke naturlig med uniform, sier Isaksen.

Saken fortsetter under bildet.

Marit Selfors Isaksen, leder for vernepleierne i FO.

Marit Selfors Isaksen, leder for vernepleierne i FO.

Hanna Skotheim

Hun understreker derimot at det i den uvanlige situasjonen vi er i, kan være riktig å bruke uniform også i bolig.

– Smitteverntiltakene er utrolig viktig, så de tiltakene som kan hindre smitte, må vi ta i bruk.

– Flere er bekymret for at uniform kan uroe beboerne. Hva tenker du om det?

– Skal man ta i bruk uniform, må man diskutere hvordan man skal legge til rette slik at den enkelte blir ivaretatt.

Annonse
Annonse