JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil endre offentlig tjenestepensjon

Arbeidsminister Robert Eriksson mener at offentlig tjenestepensjon er i ferd med å gå ut på dato, og vil gjennomføre pensjonsreformen også i offentlig sektor.
Arbeidsminister Robert Eriksson vil starte samtalene om ny, offentlig tjenestepensjon.

Arbeidsminister Robert Eriksson vil starte samtalene om ny, offentlig tjenestepensjon.

Morten Hansen

may.berg@lomedia.no

– Vi må skape en moderne tjenestepensjon som ikke fører til at unge i dag blir de store pensjonstaperne, noe som vil skje om vi viderefører dagens offentlige tjenestepensjon, sa Eriksson, som var til stede på en pensjonskonferansen i regi av KS i dag.

Arbeidsministeren ønsker å samle partene over nyttår for å starte samtalene om ny, offentlig tjenestepensjon.

– Det er viktig at vi setter oss ned med partene for å finne en framtidig god løsning. Skal vi finne en robust løsning, som står seg over tid, kreves det enighet. En løsning mange er uenig i, vil bli gjenstand for omkamper, og det skaper ikke et helhetlig, godt pensjonssystem, sa Eriksson.

Eriksson er da også pent nødt til å finne en løsning i samarbeid med partene i arbeidslivet, ettersom offentlig tjenestepensjon har vært tariffestet siden lønnsoppgjøret i 2009, og dermed ikke kan endres uten partenes medvirkning.

– Begynner å haste

Eriksson er klar på at offentlig tjenestepensjon er i ferd med å gå ut på dato, og at det begynner å haste med en modernisering. Han påpeker at man i dag faktisk ikke kan svare 1954-årgangen av arbeidstakere, som går ut i pensjon om ikke altfor lenge, hva de vil få i pensjon. Årsaken er uklarhet rundt samordningsreglene. Den samme usikkerheten gjelder for årskullene 1955-58.

Arbeidsministeren påpeker at levealdersjusteringen som fulgte med pensjonsreformen, gjør at offentlig ansatte i framtida kan skyte en hvit pil etter en pensjon på 2/3del av sluttlønna, slik offentlig tjenestepensjon er bygd opp i dag.

– For en offentlig ansatt vil det bety at jo yngre du er, jo mindre vil du få i pensjon, sa Eriksson.

Med dagens system for samordning av pensjoner vil disse framtidige pensjonistene heller ikke kunne kompensere for levealdersjusteringen ved å jobbe lenger. Ifølge Erikssons regnestykke, vil en sykepleier født i 1974 måtte jobbe til hun er 72 år for å oppnå 2/3 av sluttlønn. Og da har hun, med dagens samordningsregler, opptjent så mye pensjon i folketrygden, at nesten hele tjenestepensjonen er spist opp.

– Vi må sette oss ned og finne ut av hvordan vi kan tilpasse offentlig tjenestepensjon til privat sektor, hvordan vi skal bygge bro mellom pensjonssystemene, slik at vi får et enhetlig og fleksibelt system, sa Eriksson, som har en ambisjon om å komme langt i løpet av inneværende stortingsperiode.

– Er man rykende uenig i at vi trenger en ny tjenestepensjon, så vil jeg ha en god begrunnelse, sier Eriksson.

LO-økonom og pensjonsekspert Eystein Gjelsvik som var til stede på konferansen, ønsker velkommen statsrådens intensjon om å få fortgang i arbeidet med offentlig tjenestepensjon.

– Eriksson har rett i at dagens avtale ikke fungerer på lang sikt, og at 66 prosent-garantien er i ferd med å gå ut på dato, sier Gjelsvik, som likevel ikke vil stå inne for statsrådens elendighetsbeskrivelse av den offentlige tjenestepensjonen.

Annonse
Annonse