JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha slutt på au pair-ordningen: Det er moderne slaveri, mener forbundsleder Jørn Eggum

Leder av Fellesforbundet Jørn Eggum kaller au-pair-ordningen moderne slaveri som ikke hører hjemme i norsk arbeidsliv. Nå vil han ha slutt på ordningen.

Håvard Sæbø

I et intervju med VG går Eggum til angrep på ordningen der en au pair bor hjemme hos en familie og arbeider inntil fem timer om dagen med renhold og barnepass mot kost, losji og lommepenger.

– Det var helt sikkert fornuftige grunner til at ordningen i sin tid ble etablert som kulturutveksling. Den tiden er for lengst forbi, sier Eggum, som leder LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet.

p

– Stortinget bør avskaffe ordningen når de 3.000 au pairene som er i landet i dag har fullført sine opphold.

De fleste i Norge som er au pairer i dag er fra Filippinene.

– Rikingene på Oslos vestkant får hushjelp og barnepass til en billig penge. Det er det gigantiske paradokset: At de som har mer enn nok penger til å betale for denne typen hjelp, slipper det. Det er fullt mulig å ansette både renholdere, kokker og barnepassere. Vanlig og regulert norsk lønn, sier Eggum.

Han sender også et sleivspark til justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

– Prinsipielt mener jeg at han og andre regjeringstopper burde ha en flau smak i kjeften av å benytte seg av denne ordningen, sier Eggum.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse