JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vindkraftmotstandere varsler nye kamper mot nye prosjekter

Naturvernforbundet lover kamp mot alle nye vindkraftprosjekter i Trøndelag. Onsdag vedtok Trøndelag fylkesting å si nei til utbygging i tre store områder.

Statkraft

– Vi vil organisere motstand så langt det lar seg gjøre innenfor lovens rammer mot alle nye prosjekter i Trøndelag, sier leder Magne Vågsland i Naturvernforbundet i Trøndelag til Klassekampen.

p

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og representanter fra Olje- og energidepartementet var onsdag i Trondheim for å presentere den nasjonale rammeplanen for nye vindkraftutbygginger under et høringsmøte. Tre av de 13 større områdene som er godt egnet for nye utbygginger, ligger i Trøndelag.

Høyt konfliktnivå

Det har vært et høyt konfliktnivå om vindkraft i Trøndelag de siste månedene, hvor det har vært en rekke demonstrasjoner mot prosjekter som er under utbygging. Særlig har diskusjonen vært stor om vindkraftutbyggingen på Frøya. Onsdag la imidlertid formannskapet i Frøya kommune ned stridsøksa etter flere måneder lang kamp mot vindmøller.

Under høringsmøtet i Trondheim møtte det opp mange motstandere av de nye prosjektene.

– Det er ikke overraskende at det i stor grad er de som er bekymret og kritiske, som kommer for å uttrykke det. Det er et kjempestort engasjement, og det setter vi pris på. Vi er her for å få innspill, sier statssekretær Liv Lønnum (Frp) i Olje- og energidepartementet til avisen.

Strid

Motstand er det også blant trønderske politikere. Onsdag vedtok fylkestinget i Trøndelag å si nei til NVEs nasjonale rammeplan, skriver NRK. Forslaget ble vedtatt med 62 mot 15 stemmer.

p

– Trøndelag har allerede tatt 40 prosent av vindkraftutbygginga i Norge på det som det er konsesjonsgitt og utbygd. Vi har tatt vårt ansvar i den globale klimadugnaden, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

Fylkesvaraordfører Thomas Iver Hallem (Sp) sa i fylkestinget onsdag at tre nye områder for kraftutbygging i Trøndelag er dramatisk. Han sier områdene utgjør 27 prosent av alt areal.

Høringsfristen for rammeplanen går ut i oktober. Regjeringen vil deretter presentere en revidert plan.

(©NTB)

karen.setten@ntb.no

Annonse
Annonse