JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lederlønna i statseide virksomheter:

Vy-sjefens lønn gjør Ap-toppen forbanna: – Den vanvittige lønnsgaloppen kan ikke fortsette

Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani går til valg for å stanse det han kaller en «vanvittig lederlønnsgalopp».
Aps Masud Gharahkhani mener det må iverksettes målrettede tiltak for å dempe lønnsveksten til lederne i statlige selskaper.

Aps Masud Gharahkhani mener det må iverksettes målrettede tiltak for å dempe lønnsveksten til lederne i statlige selskaper.

Sissel M. Rasmussen

Han reagerer sterkt på at den nye konsernsjefen i Vygruppen, Gro Bakstad, kan få en samlet godtgjørelse på opp mot 5,5 millioner kroner i året, som nylig omtalt i Dagsavisen.

– Eksempelet med Vy gjør meg ganske forbanna, sier Gharahkhani.

– I forrige uke møtte jeg streikende bussjåfører med en begynnerlønn på 340.000 kroner. Samtidig som de har tapt kjøpekraft, har vi direktører som tjener opp mot 3 millioner kroner i statlige selskaper, og år etter år er de lønnsvinnere.

– Forskjellene øker. Sånn kan vi ikke fortsette å ha det. Nå må vi få en total gjennomgang av lederlønnssystemet, og det går vi til valg på, fortsetter han.

Det Arbeiderpartiet ønsker å få med seg et nytt stortingsflertall på, etter kommende stortingsvalg, er følgende:

* Opprettelsen av en lederlønnskommisjon med deltakelse fra partene i arbeidslivet.

* En oppfølging av denne kommisjonens konklusjoner med politiske grep for å redusere lønnsforskjellene i Norge.

* En frysing av lønnen til statsministeren, statsrådene og stortingsrepresentantene fram til lederlønnskommisjonen har lagt fram sine konklusjoner.

Les også: Ulikhet er farlig, sier Harald Eia. Og forskjellene er større enn vi har trodd

– Hørt det gang på gang

Arbeiderpartiet ønsker også:

* En årlig rapporteringsplikt til Stortinget for alle statsråder om lederlønnsutviklingen innenfor sitt ansvarsområde.

* En lederlønnsutvikling i offentlig sektor som ikke overskrider den gjennomsnittlige lønnsutviklingen i samfunnet.

* Kun unntaksvis bruk av bonusavtaler.

Forrige konsernsjef i Vygruppen Geir Isaksen, er blant dem som har nytt godt av slike bonusavtaler. I fjor fikk han over 1 millioner kroner i bonus, selv om Vy har vært på vikende front og tapt konkurranser om togtrafikk for både Go-Ahead og SJ.

Også resten av konsernledelsen i Vygruppen har en bonusordning der størrelsen på den årlige utbetalingen avhenger av «Vygruppens prestasjoner og avkastning på egenkapitalen», får Dagsavisen opplyst.

– Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) sier at han forventer moderasjon i lederlønnsutviklingen i jernbanesektoren i tiden framover. Holder ikke det?

– Dette har vi hørt gang på gang fra høyresiden, men likevel blir nye direktører ansatt med millionlønninger, og får store lønnsøkninger hvert år. Samtidig taper bussjåfører, barnehageansatte og andre vanlige arbeidsfolk kjøpekraft, svarer Gharahkhani.

– Har pekt på hverandre

– Vi har dessuten sett en praksis de siste årene med at lederne har pekt på hverandre: Når den og den har så høy lønn, må også jeg ha det.

– Det er også spesielt at toppledere har hatt høyere lønnsvekst i prosent, enn vanlige arbeidsfolk. Alle skjønner at det å få en prosentvis vekst av en millionlønn, utløser større pengebeløp enn en prosentvis vekst av lønna vanlige arbeidsfolk får, fortsetter Gharahkhani.

I selskapet Norske tog AS er de opptatt av å ha «et lønnsnivå som gjør at vi kan rekruttere og beholde kompetente ledere», får Dagsavisen opplyst. Gharahkhani kjøper ikke den argumentasjonen.

– Jeg har ikke tro på at du får tak i de dyktigste folkene bare lønna er høy nok. Det er andre ting enn lønn som må være motivasjonen, hvis du skal klare å gjøre en god lederjobb.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide er tilsynelatende enig med Ap-politikeren i dette.

– Løn skal ikkje aleine vere motivasjon for den typen leiarjobbar – i så tilfelle er det ikkje riktig person for denne typen viktige leiarjobbar, uttalte han i Stortinget tidligere i år.

Gharahkhani frykter konsekvensene hvis lederlønnsgaloppen får fortsette uhindret.

– Forskjellsutviklingen undergraver tilliten og samholdet som vår samfunnsmodell hviler på. Lederlønnsutviklingen har en særlig negativ effekt og skaper inntrykk av at en elite på toppen stikker fra, mens andre regler gjelder for vanlige folk.

Les også: Ny Vy-sjef kan tjene 5,5 millioner kroner i året: – Galskap! Dette er det umulig å forsvare, mener Vedum

Annonse
Annonse