JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MISTET ALT: Familiens hus sto rett bak Wenche Hanssen. Under flommen i 2006 ble bekken forbi hust forvandlet til en stri elv som til slutt tok med seg huset (bildet innfelt).

MISTET ALT: Familiens hus sto rett bak Wenche Hanssen. Under flommen i 2006 ble bekken forbi hust forvandlet til en stri elv som til slutt tok med seg huset (bildet innfelt).

Per Flakstad og Ole Martin Dahle

Wenche og familien mistet alt da huset seilte ned elva

Flatanger kommune har overlevd både flom og storbrann. Wenche Hanssen takker lokalsamfunnet, kollegaer og fagforeningen for hjelp og støtte. Og en gavmild naturfotograf.
2018120715220920181207152210

per.flakstad@fagbladet.no

Hver dag når nyhetsvignetten til NRK Midt-Norges flimrer over flatskjermen ser Wenche Hanssen familiens hus seile nedover elva.

Det var sårt i starten, men nå bryr hun seg ikke om det lenger. Derimot vekker det vonde minner å se ferske nyhetsreportasjer fra naturkatastrofer og branner der fortvilte mennesker har mistet alt.

Hun vet akkurat hvordan de har det. For hun har følt det på kroppen selv.

– Jeg håper virkelig de har forsikringen i orden, sier hun.

Store forsikringsbeløp

Hvert år utbetaler forsikringsselskapene flere hundre millioner kroner etter naturskade. Fram til 31. oktober i år ble det utbetalt litt over 400 millioner kroner. Året før var beløpet 767 millioner kroner.

Det er i hovedsak storm og flom som fører til store skader, og de kan utgjøre enorme beløp.

i 2011 ble det utbetalt over 2,5 milliarder kroner etter naturskade, ifølge statistikken til Norsk Naturskadepool.

Hva er naturskade?

I Norge kan du få erstatning både fra forsikringsselskapene og fra Statens naturskadeordning. Sistnevnte erstatter skader på objekter det ikke er mulig å forsikre gjennom en privat forsikringsordning. Kravet er at skaden må skyldes en naturulykke som for eksempel flom, skred eller storm.

Bygninger og innbo som er forsikret mot brannskade er også forsikret mot flom, ifølge Finans Norge. Dette vil altså være dekket gjennom en alminnelig husforsikring som de fleste har.

I en tid med stadig mer ekstremvær kan risikoen for å bli rammet av naturulykker øke. Og når ulykken er et faktum, er det viktig å melde skaden med en gang.

Det forteller Jeamilla Hansen, som er leder for innboskade i SpareBank1 Forsikring.

– En god regel er å ha mest mulig informasjon for hånden når du kontakter oss, slik at vi kan gjøre opp saken så raskt som mulig, sier Hansen.

Skader kan meldes både ved å ringe et telefonnummer som står på nettsiden til forsikingsselskapet ditt, og direkte på et skjema som finnes på nettsiden.

Mye er borte fra hukommelsen

Flommen i Flatanger januardagen i 2006 er noe de fleste i kommunen husker. Men for Wenche er dagen nesten svart.

Huset deres hadde stått på samme sted i 80 år. Men i løpet av noen dager var den stille og rolige sildrebekken forbi huset forandret til en stor og stri elv. Åtte familier måtte evakueres. Andre steder i regionen hadde vannmassene gjort store skader på flere bruer.

Hun husker lite fra de dramatiske timene da familiens hus forsvant.

(Saken fortsetter under bildet.)

TATT AV VANNMASSENE: Slik så det ut da huset til Wenche Hanssen og familien seilte ned det som til vanlig var en liten bekk, men som under flommen i 2006 ble forvandlet til en stri elv.

TATT AV VANNMASSENE: Slik så det ut da huset til Wenche Hanssen og familien seilte ned det som til vanlig var en liten bekk, men som under flommen i 2006 ble forvandlet til en stri elv.

Ole Martin Dahle

«Æ trur huset fær i dag»

Hjelpepleieren gikk på jobb som normalt til Flatanger pleie-og omsorgstun i Lauvsnes denne januarmorgenen. Inni seg visste hun at de voldsomme vannmassene truet familiens hus.

«Æ trur huset fær i dag», sa hun til avdelingslederen da hun kom på jobb.

– Hvordan klarte du å jobbe med de eldre i en slik situasjon?

– Når jeg er på jobb, er jeg veldig konsentrert om arbeidsoppgavene mine og klarer å stenge ute alt annet. Men etter noen timer ringte samboeren min og sa at nå måtte jeg komme ned til restauranten Zanzibar der alle de evakuerte familiene oppholdt seg. Da hadde vannmassene allerede tatt uthuset vårt, forteller hun.

Har sluttet å samle på ting

Da bolighuset litt senere på formiddagen seilte av gårde, mistet familien alt. Absolutt alt.

– Det jeg virkelig savner, er skuvsenga etter morfar. Så vidt jeg vet ble den i sin tid laget av faren hans, og jeg hadde selv reparert og pusset den opp. Den er et slags symbol for alt som ble borte, forteller Wenche, og må samle seg litt før hun fortsetter.

– I familien vår har vi to tidsregninger, legger hun til. – Én før flommen, og én etterpå.

Og hun har sluttet å samle på ting.

BERØRT: Selv om det er tolv år siden familien mistet alt i flom, er Wenche Hanssen fortsatt berørt når hun snakker om de dramatiske timene. Hun husker bare bruddstykker av alt som hendte.

BERØRT: Selv om det er tolv år siden familien mistet alt i flom, er Wenche Hanssen fortsatt berørt når hun snakker om de dramatiske timene. Hun husker bare bruddstykker av alt som hendte.

Per Flakstad

– Godt å kjenne på så mye omsorg og støtte

Flere ganger mens hun snakker, må hun stoppe opp og lete i hukommelsen. Mange av de vonde minnene er fortrengt.

– Men jeg husker at varme ord og støttende tanker tikket inn på mobilen. Og jeg husker at folk kom ned til restauranten hvor vi var og tilbød seg å hjelpe. Noen kom med varme klær. En kom med et lass nystekte vafler.

– Lauvsnes er et lite sted der mange kjenner hverandre. Folk var berørt og ønsket å hjelpe oss.

Fikk tomt

En av dem som kom, var naturfotografen Ole Martin Dahle. Da han spurte hva han kunne hjelpe familien med, svarte Hanssen uten å tenke meg om: «Vi trenger en tomt – vi må jo bygge oss et nytt hus.»

«Det har jeg», svarte han.

– Og der står det nye huset vårt i dag, forteller Wenche.

Naturfotografen hadde flere fotografer på besøk i Flatanger for å fotografere ørner. De tok bilder av flommen som de solgte til forskjellige aviser.

– Noen dager etter kom han med en konvolutt. Alle fotografene hadde donert pengene de fikk etter å ha solgt flombilder til barna våre, forteller hun.

Og så må hun opp mot øynene igjen med servietten mens hun forteller at det var en god opplevelse, midt i alt det vonde, å få kjenne på så mye omsorg og støtte fra mange mennesker i nærmiljøet.

Glad for forsikring

Hun er også glad for at hun hadde forsikringene i orden, gjennom medlemskapet i Fagforbundet.

Én ting er omsorg og støtte, men det var også mye praktisk arbeid som måtte gjøres. Skjemaer og dokumentasjon måtte til. Selv om det var slitsomt og litt vont å dokumentere alt som var blitt borte, er Wenche likevel imponert over hvor raskt det gikk å få penger til å kjøpe igjen tingene de hadde bruk for.

– Jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å ha forsikringene i orden, selv om det er noe de færreste tenker på før de plutselig står der og trenger dem.

– Innboforsikringen koster meg 70 kroner i måneden, og den ga oss alt vi trengte da familien hadde mistet alt, sier Wenche.

Sissel Skorstad er foreningsleder og hovedtillitsvalgt i Flatanger kommune. Hun er glad for at Wenche Hanssen og familien fikk hjelpen de trengte under flommen.

Lokalsamfunnet har i løpet av disse 13 årene opplevd både flom og en dramatisk storbrann, som rammet Flatanger i 2014. Ingen menneskeliv gikk tapt, men brannen ødela og skadet 64 bygninger, flere enn noen annen brann i Norge siden krigen.

Skorstad bistod da tre andre Fagforbundet-medlemmer med å komme seg på raskt på fote igjen.

(Saken fortsetter under bildet.)

GODE FORSIKRINGER: - Fagforbundets gode forsikringer er noe jeg bruker som argument for å verve nye medlemmer, sier hovedtillitsvalgt og foreningsleder i Flatanger, Sissel Skorstad.

GODE FORSIKRINGER: - Fagforbundets gode forsikringer er noe jeg bruker som argument for å verve nye medlemmer, sier hovedtillitsvalgt og foreningsleder i Flatanger, Sissel Skorstad.

Per Flakstad

– Som leder og hovedtillitsvalgt er det min jobb å ringe dem som er rammet og å bidra til å gjøre ting så enkelt som mulig for dem, blant annet å samle alle som er rammet og få forsikringskonsulentene til å komme hit, forteller hun.

Samtidig er ikke dette enkle telefoner å ta.

– Jeg må alltid dobbeltsjekke at navn og telefonnummer stemmer for så å ta disse samtalene med medlemmer i sjokk eller sorg, forteller Skorstad.

– Vet hvordan de som blir rammet har det

Etter storbrannen i 2014 var Wenche Hanssen, som har vært verneombud siden 2007, den første som kom til Fagforbundets kontor på morgenen.

– Jeg visste jo godt hvordan medlemmer som var rammet av brannen hadde det. Derfor var jeg veldig opptatt av at de skulle få raskt beskjed om hva vi kunne hjelpe dem med, sier hun.

{"424551":{"type":"m","url":"/image-3.424551.d8b01e4a38","cap":"BERØRT: Selv om det er tolv år siden familien mistet alt i flom, er Wenche Hanssen fortsatt berørt når hun snakker om de dramatiske timene. Hun husker bare bruddstykker av alt som hendte.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424552":{"type":"m","url":"/image-3.424552.2b3b7785d9","cap":"GODE FORSIKRINGER: - Fagforbundets gode forsikringer er noe jeg bruker som argument for å verve nye medlemmer, sier hovedtillitsvalgt og foreningsleder i Flatanger, Sissel Skorstad.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424553":{"type":"m","url":"/image-3.424553.ac99224756","cap":"TATT AV VANNMASSENE: Slik så det ut da huset til Wenche Hanssen og familien seilte ned det som til vanlig var en liten bekk, men som under flommen i 2006 ble forvandlet til en stri elv.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Fagforbundets forsikringer:","closed":true,"place":"– Som medlem i Fagforbundet og LO hadde "},{"type":"f1","title":"Flommen i Nord-Trøndelag","closed":true,"place":"Mye er borte fra hukommelsen"},{"type":"f1","title":"Brannen i Flatanger 2014 ","closed":true,"place":"– Som leder og hovedtillitsvalgt er det "},{"type":"f1","title":"Naturskade","closed":true,"place":"Bygninger og innbo som er forsikret mot "},{"type":"f1","title":"Erstatning etter naturskade","closed":true,"place":"Det er i hovedsak storm og flom som føre"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Fagforbundets forsikringer:

• Innboforsikringen er en del av medlemskapet.

• Det er ingen øvre forsikringssum.

• Du får flere fordeler ved å samle innbo- og husforsikring i LOfavør.

• Husk at du bør ha spesialforsikringer på spesielle ting som f. eks. bunad og fotoutstyr som du bruker utenfor hjemmet.

• Hvis du har spesielle gjenstander eller samlinger som har en verdi på mer enn 300.000 kroner, bør du tilleggsforsikre disse.

Kilde: Fagforbundet

Flommen i Nord-Trøndelag

Flommen i 2006 var en flom som skyldtes kraftig regn. Flommen varte fra 31. januar til 2. februar 2006.Nordlandsbanen og veiforbindelsen mellom Nord- og Sør-Norge måtte stenges. En person omkom idet en bro raste ut på Årnes i Åfjord. Tidlige overslag var mellom 500 og 1000 bygningsskader på grunn av flom og ras.

I løpet av tre døgn falt det 150-300 mm nedbør som regn over området og snøsmeltingen bidro med 10-50 mm. Ispropper og oversvømmelser blant annet i Namsen, Stjørdalselva og Verdalselva gav den største flommen siden NVE startet flommåling i området for 90 år siden.

Kilde: Wikipedia

Brannen i Flatanger 2014

Dette var en lyngbrann som brøt ut om kvelden 27. januar 2014 og spredte seg svært raskt i sterk vind. Brannen krevde ingen menneskeliv, men ødela eller skadet 64 bygninger – flere enn noen annen brann i Norge siden 1945.

23 av bygningene var bolighus eller fritidsboliger.

Brannen sved av ca. 15 km² og er i så måte den største i Norge siden skogbrannen i Froland 2008. Brannen gjorde skader for minst 150 mill. kroner. Flatanger-brannen var en av av de tre svært store brannene i vest vinteren 2014. Både disse tre og mange mindre branner oppstod etter en langvarig tørkeperiode.

Tre medlemmer av Fagforbundet mistet huset i brannen.

Kilde: Wikipedia

Naturskade

Naturskade i lovens forstand er skade på ting som direkte skyldes skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd.

Erstatningen beregnes etter samme oppgjørsregler som gjelder for brann på det skadde objektet. Disse reglene kan variere noe fra forsikringstype til forsikringstype og fra selskap til selskap. Derfor kan det i gitte tilfelle forekomme at to naboer med tilsynelatende like naturskader på bygning kan få ulik erstatning fordi de har forsikringen i forskjellige selskaper.

Kilde: Norsk Naturskadepool

Erstatning etter naturskade

2018: Ca. 407 mill. kroner. (fram til 31. oktober)

2017: Ca. 767 mill. kroner.

2016: Ca. 477 mill. kroner.

2015: Ca. 1.757 mill. kroner.

2014: Ca. 672 mill. kroner.

2013: Ca. 1.107 mill. kroner.

2012: Ca. 695 mill. kroner.

2011: Ca. 2.519 mill. kroner.

2010: Ca. 197 mill. kroner.

Kilde: Norsk Naturskadepool

{"424551":{"type":"m","url":"/image-3.424551.d8b01e4a38","cap":"BERØRT: Selv om det er tolv år siden familien mistet alt i flom, er Wenche Hanssen fortsatt berørt når hun snakker om de dramatiske timene. Hun husker bare bruddstykker av alt som hendte.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424552":{"type":"m","url":"/image-3.424552.2b3b7785d9","cap":"GODE FORSIKRINGER: - Fagforbundets gode forsikringer er noe jeg bruker som argument for å verve nye medlemmer, sier hovedtillitsvalgt og foreningsleder i Flatanger, Sissel Skorstad.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424553":{"type":"m","url":"/image-3.424553.ac99224756","cap":"TATT AV VANNMASSENE: Slik så det ut da huset til Wenche Hanssen og familien seilte ned det som til vanlig var en liten bekk, men som under flommen i 2006 ble forvandlet til en stri elv.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Fagforbundets forsikringer:","closed":true,"place":"– Som medlem i Fagforbundet og LO hadde "},{"type":"f1","title":"Flommen i Nord-Trøndelag","closed":true,"place":"Mye er borte fra hukommelsen"},{"type":"f1","title":"Brannen i Flatanger 2014 ","closed":true,"place":"– Som leder og hovedtillitsvalgt er det "},{"type":"f1","title":"Naturskade","closed":true,"place":"Bygninger og innbo som er forsikret mot "},{"type":"f1","title":"Erstatning etter naturskade","closed":true,"place":"Det er i hovedsak storm og flom som føre"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}