JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lettere å ansette midlertidig:

YS lot seg bruke av LO og venstresiden under generalstreiken i 2015, mener Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg hisser på seg fagorganisasjonen YS. Hun antyder at de lot seg bruke av venstresiden og LO i en generalstreik mot regjeringens politikk i 2015. Tidligere LO-leder reagerer også kraftig.
Fagbevegelsens streik mot arbeidsmiljøloven i 2015 var den største faglige massemoblisering på mange år, og den rettet seg mot Solberg regjeringas forslag om å svekke arbeidsmiljøloven.

Fagbevegelsens streik mot arbeidsmiljøloven i 2015 var den største faglige massemoblisering på mange år, og den rettet seg mot Solberg regjeringas forslag om å svekke arbeidsmiljøloven.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Den kraftigste konfrontasjonen mellom fagbevegelsen og regjeringen som har vært i Norge på flere tiår, skjedde da LO, YS og Unio gjennomførte en to timers generalstreik mot oppmykingen i arbeidsmiljøloven 28. januar 2015.

Ti tusener av fagorganiserte forlot sine arbeidsplasser og gikk ut på gater og torg for å vise sin motstand mot forslaget fra regjeringen om å innføre en generell adgang til midlertidige ansettelser.

Under den nylig avholdte YS-konferansen ble Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg spurt av ordstyreren om hun angret på dette forslaget.

YS-konferansen: YS-lederen er spent på hvordan trepartssamarbeidet blir under Støre-regjeringa

Ingen anger

– Nei, jeg angrer ikke. Vårt mål var ikke å få flere midlertidige, vårt mål var å få mer fleksibilitet, svarte Solberg.

Så gikk hun langt i å antyde at YS var blitt lurt av LO og venstresiden, at YS ved å delta i streiken, legitimerte LO og venstresidens motstand mot høyreregjeringen.

– Det kan jo være at man legitimerte en streik mot en regjering fra en annen side enn LO og venstresiden i Norge ville ha. Det er en refleksjon som YS bør gjøre. Skal man delta sammen med venstresiden? Skal man være med når venstresiden vipper opp?

Hun trakk også paralleller til sin tid som studentpolitiker.

– Jeg vet at det er veldig enkelt å trigge sånne reaksjoner og demonstrasjoner mot saker som i ettertid viser seg at det egentlig ikke var grunnlag for. Jeg har vært studentpolitiker så jeg vet hvor fort det er å starte aksjoner, sa Solberg.

Saken fortsetter under bildet.

YS-leder Erik Kollerud var i samtale med tidligere statsminister Erna Solberg da hun sterkt insinuerte at YS var blitt lurt av LO og venstresida til å bli med på generalstreiken i 2015.

YS-leder Erik Kollerud var i samtale med tidligere statsminister Erna Solberg da hun sterkt insinuerte at YS var blitt lurt av LO og venstresida til å bli med på generalstreiken i 2015.

Torgny Hasås

Utidig av Solberg

– Det er litt rart at Erna Solberg insinuerer at YS skal ha blitt lurt av LO til å delta i streiken, at YS og YS-forbundene ikke er i stand til å fatte sine egne avgjørelser, sier YS-leder Erik Kollerud.

Han var sammen med Solberg da hun kom med uttalelsene, og hadde tenkt å kommentere saken.

Kollerud sier at YS og YS-forbundene er svært bevisst på hvordan et slikt samarbeide skal foregå nettopp for å unngå den situasjonen som Solberg viser til.

I 2015 var Kollerud nestleder i YS og han opplevde et stort trykk fra grunnplanet i organisasjonen for å aksjonere mot regjeringas forslag.

– Regjeringas forslag gjaldt ikke bare midlertidige ansettelser. Det gjaldt flere endringer i loven så demonstrasjonen var et forsvar for hele arbeidsmiljøloven, sier YS-lederen.

Kollerud mener det er utidig av den tidligere statsministeren å gjøre et nummer ut av at YS ikke kan fatte beslutninger på egne bein.

YS-initiativ

I virkeligheten var det ikke LO som tok initiativet til generalstreiken. Initiativet kom fra YS, fra YS-forbundet Parat, og daværende nestleder Vegard Einan, som knapt vil godta å være på venstresida. Einan har siden august 2019 vært statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet. Han er medlem av Erna Solbergs eget parti, Høyre, og gikk av sammen med regjeringen for en uke siden.

Saken fortsetter under bildet.

Avis-forside

8. desember 2014 preget Vegard Einan forsiden på Dagens Næringsliv med tittelen: «Vil samle hele fagbevegelsen til storstreik». I avisa ble han sitert:

– Jeg oppfordrer hovedorganisasjonene til å gjennomføre en generalstreik i protest mot forslaget om midlertidige ansettelser.

– Vi har hatt samtaler både i YS og med andre hovedorganisasjoner. Vi får støtte både fra medlemmer og tillitsvalgte som etterlyser mer handling. En generalstreik vil virkelig vise en unison motstand, og jeg tror ikke det blir noe problem, sa Einan til avisa. Han tillyste også en egen politisk streik for sine medlemmer i Parat mot forslagene fra regjeringa, fredag samme uke. Da ble deler av flytrafikken i Norge lammet i protest mot regjeringas forsalg.

Einan vil ikke nå kommentere Solbergs uttalelser som han ikke har hørt, og spesielt ikke nå når det barer er en uke siden han gikk ut Solbergs regjeringsapparat.

Tidligere LO-leder reagerer kraftig

LO var på dette tidspunktet mer tilbakeholdne med hvilke virkemidler som skulle tas i bruk for å vise motstanden mot forslaget. De behandlet saken på sekretariatsmøte seinere mandag 8. desember. LO-leder Gerd Kristiansen sa til DN samtidig som Einan oppfordret til generalstreik, at hun ikke ville forskuttere hvilke virkemidler LO kom til å lande på.

– Jeg mener Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil. Enten har hun frekkhetens nådegave, eller så har hun ikke brydd seg med å sette seg inn i hva som faktisk skjedde, sier tidligere LO-leder Gerd Kristiansen til FriFagbevegelse.

– Helt fra den dagen da Robert Eriksson la fram forslaget til endringer i arbeidsmiljøloven visste vi at regjeringen ville forsøke å stemple motstanden mot endringene som noe bare LO stod for, slik Erna Solberg nå også prøver oss på, sier den tidligere LO-lederen.

Hun sier at LO hadde god grunn til å tro at også Unio og YS var imot, og det var avgjørende for LO å stå sammen med dem.

Saken fortsetter under bildet.

LO, Unio og YS sto sammen. Gerd Kristiansen, LO,  Anders Folkestad, Unio, og Jorunn Berland, YS holdt appeler under streikemøte foran Stortinget 28. januar 2015.

LO, Unio og YS sto sammen. Gerd Kristiansen, LO, Anders Folkestad, Unio, og Jorunn Berland, YS holdt appeler under streikemøte foran Stortinget 28. januar 2015.

Sissel M. Rasmussen

Vil stemple motstand

– Det viste seg å bli et fruktbart samarbeid, som jeg også personlig hadde stor glede av. Unios og YS’ engasjement i denne saken stod ikke tilbake for LOs, verken på topplan eller ute blant medlemmene, og jeg synes det er lite respektfullt overfor YS og deres medlemmer å antyde at de ble bondefanget av LO. Vi opplevde det virkelig ikke sånn, sier Kristiansen.

Hun opplevde at organisasjonene var likeverdige parter som jobbet sammen for et felles politisk mål, og vil takke alle i YS og Unio som engasjerte seg i denne saken.

– For Høyre og Erna Solberg vil det alltid være et mål å stemple motstand mot deres arbeidslivspolitikk som ytterliggående. Men sannheten er at både vi, Unio og YS har tillitsvalgte og medarbeidere med høy kompetanse på arbeidsmarked og arbeidsmiljø, og vi er godt i stand til å vurdere virkningene av de forslagene som legges fram. Regjeringens forslag flyttet makt fra arbeidstakere til arbeidsgivere. Det var LO, Unio og YS imot, og det sa vi klart fra om.

Annonse
Annonse