JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trepartssamarbeid

YS-lederen mener regjeringen favoriserer LO. Nestleder Krogstad avviser kritikken

Nyvalgt leder i YS, Hans-Erik Skjæggerud, mener Støre-regjeringen favoriserer LO og hevder trepartssamarbeidet er svekket under dagens regjering. LOs nestleder, Steinar Krogstad, slår hardt tilbake.
Steinar Krogstad tilbakeviser kritikken fra YS og Unio. Han mener dagens regjering har gjort langt mer for arbeidslivets parter enn den forrige regjeringen-.

Steinar Krogstad tilbakeviser kritikken fra YS og Unio. Han mener dagens regjering har gjort langt mer for arbeidslivets parter enn den forrige regjeringen-.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

I onsdagens muntlige spørretime i Stortinget fikk påstandene til YS-leder Hans-Erik Skjæggerud vann på mølla fra Høyres arbeidspolitiske talsperson, Henrik Asheim.

I et intervju med NRK tidligere i uken hevdet fagforeningsleder Skjæggerud at samarbeidet med regjeringen var bedre under Erna Solberg, og at LO blir favorisert mens resten av fagbevegelsen havner i andre rekke.

Henrik Asheim sa i Stortingets spørretime at trepartssamarbeidet er viktigere enn noensinne i disse tider.

– Sterke og ansvarlige parter på begge sider er en ubetinget fordel for landet vårt. Samtidig har vi et bakteppe hvor trepartssamarbeidet fungerer dårligere enn tidligere, mente Asheim i Stortingets spørretime.

Han mener det er alvorlig når deler av arbeidstakersiden opplever seg skjøvet ut over sidelinja fordi LO tar all plassen.

– At regjeringen ikke forstår problemet, ikke ser at flertallet av de fagorganiserte ikke blir hørt på samme måte: At statsministeren bare avviser det som et problem, er nesten det største problemet, sier han.

– Gjør seg mindre

LO-nestleder Steinar Krogstad stiller seg uforstående til kritikken.

– Er YS og Unio mer opptatt av å bli innkalt til møter enn hva regjeringen får til? spør han retorisk.

Krogstad mener YS og Unio gjør seg langt mindre viktig enn de egentlig er.

– Trepartssamarbeidet, der også Unio og YS deltar fra arbeidstakersiden, har nøyaktig de samme møtepunktene og institusjonene under Støre som de hadde under Solberg, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

– Så sent som for en uke siden var YS-leder Skjæggerud i departementet og signerte en forlengelse av IA-avtalen sammen med meg, sier LO-nestlederen.

Han mener regjeringen har styrket, ikke svekket det organiserte arbeidslivet.

– Den har flyttet makt fra arbeidsgiverne til arbeidstakerne. Regjeringen leverer så det holder i forhold til arbeidslivet, hevder han.

Kommentar: «16,9. Det tallet bør skremme vettet av Arbeiderpartiet»

Må påvirke

Krogstad viser blant annet til innstramming av innleie og styrkingen av retten til heltidsstillinger blant viktige saker som LO har vært med å drive gjennom.

Samtidig påpeker han at dette ikke kommer av seg selv.

– Du kan ikke sitte og vente på at politikken skal gjennomføres. Dette er ting vi blant annet har spilt inn til partiprogram og utarbeidelse av Hurdalsplattformen. Når YS og Unio kritiserer dagens regjering kontra den borgerlige regjeringen, kommer det helt klart til fordel for dagens regjering, hevder han.

– Vi opplevde åtte år med en regjering hvor fagbevegelsens interesser ikke var ivaretatt. Vi har sett et markant skifte med dagens regjering. Men det har også endret våre muligheter til å påvirke politikken. Den muligheten har også YS og Unio, blant annet gjennom en blanding av formelle møter hvor alle hovedorganisasjonene er med, påpeker Steinar Krogstad.

Regjeringsutvalg

– Mens den forrige regjeringen konsekvent satte ned ekspertutvalg, har den nye regjeringen satt ned regjeringsoppnevnte utvalg med partene i arbeidslivet, mener Krogstad.

Blant annet er nestleder i YS, Lizzie Ruud Thorkildsen, oppnevnt i regjeringens helsepersonellkomité.

Steinar Krogstad innrømmer imidlertid at regjeringen lytter mer til LO enn til de andre arbeidstakerorganisasjonene. Han mener LOs størrelse og bredde, med nær en million medlemmer, taler til deres fordel. YS har 260 000 medlemmer og Unio 400 000 medlemmer.

Les også: Håvard ser etter jobb nummer to på grunn av de økte prisene. – Man kan ikke bare slutte å spise

Annonse
Annonse