JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omsorgsbygg uten kontroll

Nexus Drift AS fikk i 2007 kontrakt med Omsorgsbygg Oslo KF om å male 69 barnehager i Oslo - til tross for at firmaet ikke hadde en eneste faglært maler ansatt. Nexus kom med det billigste tilbudet, men underveis steg prisen. Ingen vil fortelle hva de østeuropeiske barnehagemalerne fikk i lønn.

has@lomedia.no

Vaktmesterfirmaet Nexus fikk jobben i konkurranse med flere andre malerfirmaer. Kontrakten på 5,6 millioner ble skrevet i september i fjor. Sluttregningen ble på 8 millioner. Men fortsatt er det mye arbeid som gjenstår – ett år etter fristen.

En ringerunde til noen av de 69 barnehagene på lista viser at det er mye som ikke er ferdig, til tross for at Omsorgsbygg har hatt ferdigbefaring på samtlige barnehager, godkjent resultatet og betalt regningen.

Ingen malere

Malermester og leder i Malermestrenes Forening i Oslo, Lars Barg, sjekket referansene til de fire prosjektlederne i Nexus og fant ut at alle var snekkere. I planbeskrivelsen i anbudet om hvem som gjør hva i firmaet, var det ikke registrert en eneste maler. Den ene innleide malermesteren som Nexus oppgir i anbudet, viser seg å være en selger av maling, uten fagbrev.

Dårlig kontroll

– Det er malt bare ett strøk på vindskier og vinduskarmer. De har heller ikke malt det øverste bordet, det som tar tid. Råtten vindski er ikke byttet. Dette ville man lett sett på en befaring. Sluttfaktura skulle ikke vært utbetalt, sier Barg som er oppgitt over at kommunen ikke kontrollerer bedre hva de får for pengene som blir bevilget.

Forsvant med Langemyhr-saken

Kelly Hunter ved Kurland barnehage er ikke fornøyd med jobben som ble gjort. Den tok lang tid og finishen er dårlig.

– Da Langemyhr-saken med de polske arbeidernes arbeidskontrakter kom opp i media (onsdag 7. mars 2008, Aftenposten red. anm.) forsvant alle de polske malerne hos oss på dagen - og ble borte for godt. Etter en lang stund kom det noen andre østeuropeiske arbeidere og fortsatte på jobben, men jeg er usikker på om det ble malt to strøk på hele barnehagen, sier Kelly Hunter som også reagerte på at arbeiderne jobbet lange dager.

– De var allerede i gang da vi kom på jobb klokka 7.30. Da vi dro hjem kl. 17 var de her fortsatt, sier hun.

Kan ikke be om fagbrev

Tommy Strøm i Omsorgsbygg var ansvarlig for gjennomføringen og mener at de som malte barnehagene har gjort en god jobb.

– Male bygg kan i og for seg hvem som helst gjøre. Hadde vi bedt om fagbrev, hadde vi ikke fått gjort noe som helst. Det er helt vanlig at selv om et firma er norsk, er det østeuropeere som gjør jobben, sier han. På spørsmål om hvilke lønns- og arbeidsforhold de østeuropeiske arbeiderne hadde, svarer Strøm at dette ble garantert i tilbudet. Underveis var kontrollen med hvem som malte hva til hvilken lønn dårlig.

Lyver om dokumentasjon

Administrerende direktør i moderselskapet Neas, Tor Rønhovde, sier at de har benyttet en underleverandør (som han ikke husker navnet på) av arbeidskraft. Nexus har betalt tarifflønn, og har sendt inn kopier av lønnsslipper til kommunen. En telefon til informasjonssjef Thomas Bartholdsen i Omsorgsbygg viser at dette ikke stemmer.

– Vi har ikke mottatt lønnsslipper fra Nexus. Kontrakten med Nexus ble skrevet et par år tilbake i tid. Den var en korrekt kontrakt på det tidspunktet, men nå er kontraktene endret slik at vi har mulighet til å be om innsyn, sier informasjonssjefen som sier at hendelser i 2008 har gjort at de må skjerpe kampen mot sosial dumping ytterligere.

Les hele saken i PDF-utgaven av Magasinet for fagorganiserte.

Annonse
Annonse