JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pålagt å trykke VG

– Vi har blitt pålagt av arbeidsgiver å jobbe natt til Kristi Himmelfartsdag, etter et møte med NHO for en måned siden, sier Steinar Jensen, klubbleder på Schibsted Trykk i Oslo. Dermed kommer VG ut på en hittil skjermet helligdag.

Schibsted Trykk AS var det eneste trykkeriet som sa ja til å trykke VG når avisa for første gang vil komme ut på Kristi Himmelfartsdag. Men for trykkernes del var det langt fra frivillig.

– Vi satt i NHO for en måned siden, sammen med Fellesforbundet og LO, og fikk høre at NHO og arbeidsgiverforeningen mener vår avtale om å skjermes fra å trykke på høytids- og helligdager ikke holder vann. Men alle visste hva vi snakket om da avtalen i sin tid ble laget, sier Steinar Jensen.

Pålagt å jobbe helligdag

Dette betyr at bedriften har pålagt 15 av den grafiske klubbens medlemmer å stille på jobb natt til Kristi Himmelfartsdag – i brevs form. I tillegg må transportarbeidere møte.

– Hvordan kan da de andre trykkeriene nekte? – De har avtaler med en annen ordlyd enn oss. Du kan si at de har vært flinkere til å sikre seg. Så nå må vi stille på arbeid på en helligdag – uten noen ekstra betaling. Og det er ikke noe vi er glade for, sier Jensen.

Tvist om tolkning

– Det er riktig at vi har vært i et møte med NHO og arbeidsgiverne, og resultatet ble en tvist om hvordan avtalen på Schibsted Trykk skal tolkes, sier forbundssekretær Knut Øygard i Fellesforbundet.

– Men dette er noe vi vil forfølge. LO har også sendt et brev til Arbeidstilsynet med spørsmål om lovligheten av å arbeide på Kristi Himmelfartsdag. Vi har foreløpig ikke fått svar.

– Er det nok at en av partene mener at avtalen ikke holder?

– Dette vil jo bli en prosess. Men når det gjelder den natta som kommer, tror vi ikke trykkerne er tjent med å holde seg hjemme i denne situasjonen. Da blir dette en ordrenekt-sak, og ikke en sak om bedriftens rett til å sende folk på jobb på helligdager, som dette handler om, sier Øygard.

Annonse

Flere saker

Annonse