JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Podkast

Mange som jobber offshore, opplever å få vonde budskap fra land. Her er Monas historie

– Jeg glemmer aldri den følelsen, og det sjokket jeg fikk.
– Det er jo mange som går på lugaren og ikke sier et ord, forteller Mona.

– Det er jo mange som går på lugaren og ikke sier et ord, forteller Mona.

Ida Bing

ida.bing@lomedia.no

Mona Borkamo (42) jobber som renholder på ulike plattformer i Nordsjøen. For noen år siden fikk hun en vond beskjed fra fastlandet.

– Det var i lunsjpausen. Jeg sjekket Facebook, og så at jeg hadde fått en melding om at datteren til en venninne av meg hadde gått bort, forteller hun.

– Jeg glemmer aldri den følelsen, og det sjokket jeg fikk.

Borkamo er fortsatt preget når hun snakker om hendelsen den dag i dag. Hun husker følelsen av å være langt borte når noen du er glad i har det vanskelig.

– Det er veldig spesielt når det er unge folk og barn, ikke minst. Jeg er veldig glad for at jeg kom meg hjem til den begravelsen.

Borkamos mor jobba på samme plattform på den tida. Hun hadde hatt nattevakt, og lå og sov på lugaren.

– Jeg gikk rett på lugaren og vekket henne. Jeg fikk en god klem. Jeg fikk også snakket med kollegene mine.

I ettertid er Borkamo glad for at hun hadde folk rundt seg. Ikke alle er så heldige at de har familie i nærheten, og kollegaene dine blir derfor helt avgjørende i vanskelige situasjoner.

– For noe sånt skjer, så trenger du å bli sett, sier Borkamo.

Mona bor og lever isolert sammen med kollegaene sine. Da blir følelser en større del av arbeidshverdagen. Hør henne fortelle i den nyeste episoden av Rørsla:

rørsla følelser 2

Farlig hvis tankene er et annet sted

I to uker av gangen bor og lever hun tett på kollegene sine, hundrevis av kilometer fra land, langt unna familie og venner.

Hun forteller om et arbeidsliv der følelser blir en stor del av hverdagen – en tilværelse som bryter med den tradisjonelle tanken om at jobb og privatliv ikke hører sammen.

– Det kan være farlige situasjoner som oppstår hvis det skjer noe, og tankene er en annen plass enn der de skal være på jobb. 

Attestene fanger ikke opp alt

Mange som jobber offshore opplever å få vonde budskap fra land. Noen står kanskje i vanskelige situasjoner hjemme, og bærer med seg vonde tanker og følelser som preger arbeidshverdagen om bord.

– En av hovedreglene der ute er at vi skal være dønn til stede.

Offshoreansatte må ha godkjente helseattester hvert andre år, som viser at de har god fysisk og mental helse. Attestene fanger imidlertid ikke opp alt, påpeker Borkamo.

– Det er jo mange som går på lugaren og ikke sier et ord. Det er viktig å se sine nærmeste og ta det ekstra spørsmålet.

Hun legger til:

– Tanken om at privatlivet ikke hører hjemme på jobben, forsvinner offshore. Du klarer egentlig ikke å skjule hvordan du har det når man er så tett. For vi er der i to uker, isolert.

Tillitsvalgte tar oppgjør med machokulturen i industrien: Snakk om følelser, mann!

Rørsla lenkeliste

Annonse
Annonse