JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Olje og klima

Tord (22) er på vei inn i bransjen som «alle» vil bli kvitt

Oljebransjen har fått stempel som klimaversting. Men student Tord Aarø har tro på en framtid som petroleumsingeniør.
STUDERER: Tord Aarø (22) tar bachelor i energi- og petroleumsteknologi. Han ønsker seg en karriere i oljebransjen.

STUDERER: Tord Aarø (22) tar bachelor i energi- og petroleumsteknologi. Han ønsker seg en karriere i oljebransjen.

Cathrine Kahrs

cathrine@lomedia.no

22 år gamle Tord Aarø står med stoppeklokke og følger med på at seig, svart råolje renner ned igjennom en glassbeholder. Han og medstudent Axel Jørgensen skal gjennomføre et eksperiment på laben ved Universitetet i Stavanger. Der tar Aarø tredje året av bacheloren i energi- og petroleumsteknologi.

Aarø holder på å utdanne seg til petroleumsingeniør. Han håper på en jobb i oljebransjen.

– Jeg tror rett og slett at det er et godt karrierevalg å ta, sier Aarø.

Hør Tord Aarø sine tanker om bransjen han har valgt i podkasten Rørsla

Podkast oljebransjen

Gode arbeidsvilkår og spennende arbeidsoppgaver frister.

– Du får jobbe med å finne løsninger på komplekse problemer og være med på store prosjekter, du får mye ansvar. Og det er det som driver meg fram til denne jobben, sier han.

RÅOLJE: Tord Aarø (til venstre) og medstudent Axel Jørgensen sjekker hvordan oljen oppfører seg i ulike temperaturer.

RÅOLJE: Tord Aarø (til venstre) og medstudent Axel Jørgensen sjekker hvordan oljen oppfører seg i ulike temperaturer.

Cathrine Kahrs

– En kjempeviktig debatt

Men mange skulle helst sett at den jobben ikke fantes. Miljøpartiet De Grønne vil at Norge skal slutte helt med å pumpe opp olje innen 2035. Samtidig ble spørsmålet om vi skal slutte å lete etter mer olje, en viktig årsak til at SV trakk seg fra sonderingene til en rødgrønn regjering.

De siste årene har kampanjer som Klimabrølet, Skolestreik for klimaet og Extinction Rebellion fått med seg mange unge på å demonstrere for klimaet. Og mot den bransjen som Tord Aarø satser på å gjøre karriere i.

– Jeg synes det er en kjempeviktig debatt. Det er viktig å ha en god stemme på den siden også. Men jeg synes ikke en sluttdato er en god løsning. Det er rett og slett ikke nok energi til alle, alle løsninger er ikke på plass og energibehovet i verden øker jo, sier Aarø.

Han synes det blir feil å skylde kun på bransjen for klimautslippene.

– Jeg tenker at de som bruker produktene, også er med på å ødelegge verden, ikke kun de som produserer oljen, sier han.

Fikk du med deg denne episoden? Ahmad kom fra Pakistan for 50 år siden. Yrkesutdanningen ble gull verdt

Det grønne skiftet kommer

Hvis vi skal klare å unngå at temperaturen på Jorden stiger for mye, må vi slutte å lete etter og lage ny fossil energi. Det sa FN-sjef António Guterres etter at den siste rapporten til klimapanelet kom. Vi må også bruke mer fornybar energi istedenfor å forbrenne kull, olje og gass.

Denne omstillingen kommer, enten oljebransjen er klar eller ikke. Det vet prosessoperatør Bjørn Arild Hansen godt. Han jobber på raffineriet Slagentangen i Tønsberg.

I april ble Hansen og resten av de 230 ansatte kalt inn til et allmøte. Fra november legger Esso ned raffineriet, og bare 30 stykker får fortsette i jobbene sine på terminalen.

LEGGES NED: Bjørn Arild Hansen mister jobben sin på raffineriet Slagentangen. Esso Norge legger ned driften etter 60 år.

LEGGES NED: Bjørn Arild Hansen mister jobben sin på raffineriet Slagentangen. Esso Norge legger ned driften etter 60 år.

Cathrine Kahrs

– Det var en underlig opplevelse. Bedriften har jo informert om tall og resultater, men det har vært en tro på at det vi holder på med, er såpass samfunnsviktig at vi må fortsette, sier han.

Blir med på omstillingen

Hansen er en av de heldige som har klart å finne seg ny jobb. Han fortsetter i oljebransjen. Fra neste år skal han jobbe for Equinor på Johan Sverdrup fase to.

Likevel skal han være med på omstillingen til mindre klimautslipp. Hansen skal jobbe med å gjøre klar den nye oljeplattformen som skal settes ut på Johan Sverdrup-feltet. Den skal drives med elektrisitet istedenfor fossilt brennstoff. Derfra skal strømmen kobles videre til de andre plattformene på Utsira-høyden.

– Det betyr at dieselgeneratorene blir slått av og at produksjonsutslippene fra den delen av norsk oljeproduksjon kommer til å falle dramatisk. Og det er gøy å være med på, sier Hansen.

Les og lytt også til denne: Utenlandske sjåfører kjører varer i Norge for 25 kroner timen: – Bransjen er i en dødsspiral

Usikker på framtiden

Men han er ikke sikker på at det kommer til å være plass til ham i bransjen resten av yrkeslivet. Det har han erfart at det er lurt å være forberedt på.

– Jeg ser for meg at jeg ikke kommer til å gå av med pensjon frivillig i hvert fall, i olja.

Tord Aarø har likevel tro på at bransjen har mange muligheter å by på framover.

– Jeg er veldig positiv til framtiden. Hvis vi slutter å produsere olje i dag, så vil det ta rundt 30 år med arbeidet for å avvikle den industrien. Og det er også en plass hvor kompetansen til en petroleumsingeniør er viktig, sier han.

Lyst til å lære mer om arbeidslivet vårt? Abonner på podkasten Rørsla her

Annonse
Annonse