JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politisk poker om ulv og bjørn

Høyre tror regjeringen bløffer med invitasjonen til et bredt rovdyrforlik på Stortinget.

Partiet vil ikke vise kortene sine før de rødgrønne har lagt noe i potten.

– Vi spør oss om regjeringen har en reell vilje til å inngå et forlik med opposisjonen eller om dette bare er politisk spill, sier Høyres rovdyrpolitiske talsmann Bjørn Lødemel til NTB.

– Det er en kjent sak at uenigheten er stor mellom SV og Senterpartiet. Å invitere til forhandlinger kan være en taktisk manøver for å trenere hele saken. Vi vil vite om regjeringen vil fristille partiene eller stemme som en blokk, fortsetter han.

Mandag er det avtalt et nytt møte mellom regjeringspartiene og opposisjonen om norsk rovdyrpolitikk. Lødemel mener det er på tide at de rødgrønne konkretiserer sine standpunkter - slik at Stortinget kan fatte et vedtak i løpet av våren.

Reagerer

– Vi vil ikke komme med konkrete krav før regjeringen har vist kortene sine. Vi forventer en melding til Stortinget i god tid før sommeren, sier Høyre-representanten.

Senterpartiets parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum er forundret over at Høyre ikke vil klargjøre hva de mener om rovdyrpolitikken.

– Høyre er mer opptatt av spill og spetakkel, men det skyldes kanskje at partiet er så splittet internt i denne saken? Jeg er enig i at behandlingsformen er uvanlig, men det er nettopp for å sikre et bredt forlik om en sak med store spenninger. Tidligere er vi jo blitt beskyldt for å ikke rådføre oss med opposisjonen, sier han.

Regjeringen lovet i Soria Moria II å invitere Stortinget til et bredt rovdyrforlik innen utgangen av 2010, men saken har blitt utsatt en rekke ganger. Et første sonderingsmøte mellom regjeringen og opposisjonen fant sted på miljøvernminister Erik Solheims (SV) kontor i februar. Det førte ikke partene nærmere noe forlik, for å si det forsiktig.

Forslag

Fremskrittspartiets rovdyrpolitiske talsmann Oskar J. Grimstad vil ha med KrF og Høyre på et eget representantforslag som skal kunne danne basis for et bredere forlik på Stortinget.

Høyres Bjørn Lødemel avviser Frps initiativ og sier regjeringen først må komme med et forslag til Stortinget før reelle forhandlinger starter.

– I tillegg må regjeringen sørge for enn bred evaluering av situasjonen etter det forrige rovdyrforliket, sier han.

På Stortinget er det enkelt sagt SV og Venstre som varmest taler rovdyrenes sak, mens Senterpartiet og Fremskrittspartiet befinner seg på motsatt side. De øvrige partiene inntar ulike mellomposisjoner, men uenighet finnes også innad i det enkelte parti.

– Det kan være ulike syn også i Høyre, men ikke som i regjeringen der det er et enormt sprik. Vi vil finne fram til en omforent løsning, sier Lødemel.

Hva slags bestandsmål som skal settes for rovdyrene i norsk fauna, om de såkalte grenseulvene skal telles med og hva slags handlingsrom som skal gis lokal forvaltning, er blant stridsspørsmålene.

Hensikten med rovdyrforliket er å sikre levedyktige bestander av ulv, bjørn, gaupe og jerv, samtidig som hensynet til beitenæring og lokalbefolkning ivaretas. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse